De citroen staat bekend om haar hoge vitamine C gehalte, rond de 35 milligram per stuk. Dat is bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (75 gram). Vitamine C is de weerstandsvitamine bij uitstek en wordt daarom veel gebruikt tegen griep en verkoudheid.
7. Antibacteriële en antivirale eigenschappen. Citroenen hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ze dragen bij aan het bestrijden van griep en verkoudheid en ze verlichten een zere keel.
De vitamine C die aanwezig is in citroen helpt met het versterken van je immuunsysteem, terwijl de honing je keelpijn verzacht en helpt tegen hoesten.
Vers citroensap in (lauw)warm water helpt je spijsvertering om gang te komen. Citroenen zitten ook nog eens vol met mineralen en vitaminen die je lichaam van binnenuit 'schoonmaken' waardoor je darmen beter hun werk kunnen doen. Het resultaat: minder kans op een opgezette buik.
Keelinfecties zijn ook uitstekend te behandelen met citroensap omdat het slijmoplossend werkt en op deze manier de virussen en bacteriën uit de keel kan afvoeren.
Een eenvoudige, verzachtende hoestsiroop die je zelf kan maken door 2 maatjes honing te mengen met een maatje citroensap, is een goed alternatief voor de producten bij de apotheek.
Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan. U kunt de honing van een eetlepel snoepen. Zo profiteert u optimaal van de stroperige structuur die de keel verlicht.
Citroenen staan nog steeds vooral bekend om hun hoge vitamine-C-gehalte en dat is terecht. Met het sap van 1 citroen kun je al bijna de helft van je dagelijkse dosis vitamine C binnenkrijgen. Deze vitamine doet veel goeds voor je gezondheid.
Drie maanden lang!
De truc is om de vruchten in een schaal met water te leggen en ze zo in de koelkast te bewaren. Dit werkt het beste omdat ze op deze manier het minst snel uitdrogen. Omdat ze omringd zijn door water zullen ze gehydrateerd blijven en hun vocht veel minder snel verliezen.
Effecten warm water met citroen drinken
Denk aan vitamine C, vitamine B, citroenzuur, kalk, flavonoïden, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels. Spijsvertering: een glas warm water met citroen, laten we zeggen een halve citroen per halve liter water, bevordert de spijsvertering.
Water drinken
Maar als je verkouden bent, dan helpt extra veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid. Vermijd koffie, gewone thee, chocolademelk en alcohol.
Wanneer u verkouden bent is het vooral goed om dranken zoals water en thee te drinken. Dit omdat niet heldere dranken, zoals bijvoorbeeld melk er tijdens een verkoudheid voor kunnen zorgen dat uw klieren opgezwollen raken.
Neem niet langer dan 20 minuten een bad om de door de kou verzwakte bloedsomloop niet te overbelasten. Hoe heviger de kou, hoe groter de kans dat de bloedsomloop wordt overbelast. Een koud bad met koorts is dus niet aan te bevelen.
Leg een citroen op je nachtkastje en de 'antiseptische' eigenschappen van de citroen zorgen ervoor dat keelpijn, griep en verkoudheid zoveel mogelijk worden tegengehouden. Deze methode is wat ons betreft absoluut het uitproberen waard!
Om van de gezondheidsvoordelen te profiteren raden we aan om gedurende de dag het sap van 2 tot 3 citroenen te gebruiken. Je kunt dit verwerken in je maaltijden of dus gebruiken in citroenwater. Varieer met gember en cayennepoeder voor een extra vitamine boost. Lekker én gezond.
Je raadt het al: citroenwater. Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
GOED VOOR HART & BLOEDVATEN
Met één citroen krijg je 31 mg van deze belangrijke vitamine binnen. Uit onderzoek blijkt dat het eten van groenten en fruit met veel vitamine C de gezondheid van ja hart ondersteunt [2]. Ook de vezels en plantenstoffen in citroenen dragen bij aan de gezondheid van je hart [3].
Citroenen kunnen mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies en bescherming bieden tegen hartziekte, bloedarmoede, nierstenen, spijsverteringsklachten en kanker. Niet alleen zijn citroenen erg gezond, ze hebben een typische, fijne smaak en geur die ze een heerlijke toevoeging maken voor veel gerechten en drankjes.
Ten slotte nog een kleine waarschuwing voor het drinken van water met citroen. Het is namelijk niet zo goed voor je tanden, omdat het zuur in een citroen je tandglazuur aantast. Wissel water met citroen daarom af met andere drankjes, zoals gewoon water, thee/koffie (zonder suiker) of halfvolle melk.
Kortom: reden genoeg om af en toe wat honing aan je thee toe te voegen! Maar doe dit niet als de thee nog heet is: als honing namelijk boven de 40-45 graden verwarmd wordt, dan worden de bijzondere enzymen vernietigd en gaan eigenlijk bijna alle gezondheidsvoordelen verloren.