Mensen met diabetes type 1 en ernstige nierproblemen mogen niet te veel eiwitten binnenkrijgen, omdat de nieren dan extra hard moeten werken. Het advies is om niet meer dan 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag te eten.
Meer diabetescomplicaties. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat mensen die al diabetes hebben beter niet te veel bewerkt rood vlees kunnen eten. Want dat vergroot hun kans op complicaties door diabetes. Het betekent bijvoorbeeld bijna de helft meer kans op hart- en vaatziekten (42%).
Als u vlees eet, kies dan het liefst onbewerkt wit vlees. Eet bijvoorbeeld een stukje kip of kalkoen. In bewerkt vlees zit vaak zout en suiker.
Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof voor lichaamscellen. De huid, de spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Ook heeft het lichaam voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen. Maar aminozuren kunnen ook verder worden afgebroken om energie te leveren.
Eet niet te veel rood en bewerkt vlees. Kies bij voorkeur voor mager, wit onbewerkt vlees zoals kipfilet. Voor mensen met diabetes vergroot bewerkt rood vlees de kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas.
Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Dierlijk eiwit bevat meestal ook veel verzadigd vet en weinig vezels. Bovendien slaan dieren net als mensen allerlei (milieu)toxines op in hun vet en zorgt kiezen voor veel dierlijk eiwit voor heel wat milieu problematiek.
Conclusie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat plantaardige eiwitten gezonder zijn voor je hart en bloedvaten dan dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben echter ook nadelen. Ze bevatten onvoldoende bouwstenen die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Dierlijk en plantaardig eiwit
Je vindt bijvoorbeeld eiwitten in melk, karnemelk, kaas en yoghurt. Plantaardige eiwitten, zoals in granen, peulvruchten en noten, hebben een lagere kwaliteit.
De magere soorten hebben de voorkeur zoals rookvlees, achterham, casselerrib, filet américain, fricandeau, kalkoenham, kipfilet, kiprollade, rosbief, schouderham. In eieren zitten geen koolhydraten, waardoor dit een goed alternatief is voor kaas en/of vleeswaren.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Volwassen personen hebben gemiddeld elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig.
Dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivel lijken op het eiwit dat in je lichaam voorkomt. Ze worden gezien als complete eiwitbronnen omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Eiwitten vind je zowel in dierlijke als plantaardige producten terug. Dierlijke eiwitten vind je in vlees, vis, eieren en melkproducten. Bronnen van plantaardig eiwit zijn graanproducten (brood, rijst, deegwaren,…), peulvruchten, noten en in mindere mate groenten en aardappelen.
Een ander woord voor eiwit is proteïne. Het menselijk lichaam is opgebouwd uit 100.000 miljard cellen. Zo bevatten onze organen, spieren, botten, bloed en zenuwstelsel allemaal eiwitten. Proteïnen leveren calorieën en aminozuren, de laatste zijn bouwstenen voor het eiwit in de lichaamscellen.
De belangrijkste eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen zijn: Peulvruchten (zoals bonen, erwten, linzen en soja) Granen en pseudogranen (zoals tarwe, haver, rijst, gierst, quinoa en boekweit) Tofu, tempeh en vleesopvolgers (zoals sojaburgers en lupinestukjes)
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van yoghurt de kans op diabetes type 2 verlaagt.
Als je diabetes hebt en insuline afhankelijk bent hou dan rekening met de hoeveelheid slagroom. Vetten kunnen een (late) bloedsuikerstijging geven.