Vergunningsplichtige gezondheidsonderzoeken kunnen in Nederland niet als gezondheidstest worden uitgevoerd. Er zijn in Nederland wel organisaties die een total bodyscan buiten de zorg om aanbieden. De scans waarbij straling gebruikt wordt, vinden dan in een ander land plaats.
Minister Schippers overweegt beperkte toelating van total bodyscans en heeft de Gezondheidsraad hierover om advies gevraagd. Wij raden deze scans ten zeerste af. Zij leveren geen gezondheidswinst op die opweegt tegen de risico's door overdiagnose, overbehandeling en gemiste diagnoses.
Een total bodyscan (MRI) van de belangrijkste organen en bloedvaten kost ongeveer 1.000 euro. Als daar nog extra onderzoeken bijkomen, zoals een hartonderzoek, onderzoek van de huid en en laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting, kan daar nog eens 400 tot 600 euro bijkomen.
Voordelen total body scan
Door een bodyscan word je je bewust van de risico's die je loopt of word je juist gerustgesteld. Je krijgt direct de uitslag en informatie, waardoor je bewust gezonder kan gaan leven. Zo kun je risico's verlagen. Een bodyscan kan ziektes in een vroeg stadium signaleren.
Wat zie je op een bodyscan? Tijdens het scannen worden de schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik in beeld gebracht. De radioloog ziet met een MRI-scan beschadigingen en/of afwijkingen aan organen (hersenen, lever, nieren, alvleesklier en milt), botten, spieren, pezen en zenuwen.
Een Total Body Scan duurt tussen 3 en 6 uur en is afhankelijk van het gekozen pakket. Daarbij lig je circa 30 -60 minuten in de MRI-scan. Na ontvangst in de kliniek volgt eerst een intakegesprek. Tussendoor is er gelegenheid om iets te eten en drinken.
' Prescan, Kliniek Baarn is 219 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.0. Ook je ervaring delen? We hopen dat je met een fijn gevoel terugkijkt op je onderzoek bij Prescan.
De Total Bodyscan maakt met behulp van de modernste onderzoekstechnieken, een virtuele reis langs vitale organen en bloedvaten in je lichaam. Je krijgt letterlijk binnen 1 dag inzicht in je gezondheid. Ook individuele risicofactoren worden in kaart gebracht. Zo neem je regie over je eigen gezondheid.
De golven gaan door kleding heen en worden door de huid gereflecteerd. Ook op ander materiaal, zoals plastic, metaal, hout, ijzer en keramiek, reflecteren de golven. Op deze manier worden verdachte voorwerpen gedetecteerd.
Met een mindfulness bodyscan oefen je in aandacht voor je lichaam, zodat je in contact komt met je lichaam. Je wordt je in het hier en nu gewaar van je lijf en oefent in bewustzijn in het hier en nu. Een fijne manier van mindfulness beoefenen en je te trainen in mindfulness!
U kunt ook zelf een test doen of zich laten onderzoeken: Veel testen kunt u kopen via internet. Sommige zijn te koop bij de apotheek of drogist. Voor andere onderzoeken gaan mensen soms naar een gezondheidskliniek.
De onderzoeken via Privatescan vinden allen plaats in vooraanstaande Duitse klinieken en ziekenhuizen. Deze zijn allemaal gesitueerd net over de grens met Nederland. In deze klinieken staan ervaren professoren en doktoren klaar voor jouw preventief medische onderzoeken.
Laptops en tablets hebben dikke circuit boards (printplaten) die de X-ray machines moeilijk kunnen doorzien. Daarom is het slim en nodig om grote elektronische apparatuur (alles groter dan een A5 of waarvan de dimensie groter is dan 20 cm) uit je tas te halen.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Je riem, je horloge, je telefoon, sieraden, muntgeld: alles met metalen of aluminium moet in een bak, al kan de scanner daar tegenwoordig wel tegen, maar een riem met een grote gesp wordt toch afgeraden door de check te dragen. Maakt trouwens ook dat het (eventuele) fouilleren een stuk sneller gepiept is.
Ja, preventief medisch onderzoek (zoals de bodyscan) is voor ondernemers vaak aftrekbaar voor de belasting.
Vanaf je vijftigste zou de huisarts om de vijf jaar je bloeddruk moeten nemen, om hoge bloeddruk op te sporen. Frequentere of vroegere controle heeft geen zin. Daarnaast wordt ook het cholesterolgehalte in je bloed gecontroleerd via een bloedonderzoek.
Voor de basisverzekering heeft iedere volwassene een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Wanneer je dit kalenderjaar het eigen risico dus nog niet hebt verbruikt, betaal je tot dit bedrag de kosten van een MRI-scan zelf.
Het lichamelijk onderzoek bestaat uit het bekijken, beluisteren, bekloppen en bevoelen van uw lichaam. Zo kan de arts afwijkingen op het spoor komen van bijvoorbeeld de longen, de lever of het zenuwstelsel. Lichamelijk onderzoek vindt voornamelijk plaats aan de buitenkant van uw lichaam.
Wat is een Preventief medisch onderzoek (PMO)?
Het doel hiervan is om vroegtijdig de gezondheidsrisico's op te sporen die met werk te maken hebben. Daarom wordt de inhoud van het onderzoek vastgesteld op basis van de risico's die naar voren komen in de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Bij een PET-scan wordt licht radioactieve glucose (suiker) ingespoten en met een scanner een computerbeeld gemaakt van de plaatsen in het lichaam waar de stof zit. Kwaadaardige cellen zijn namelijk heel actief en hebben een hoger energieverbruik – ze hebben dus meer brandstof (of glucose) nodig.
Hoe vaak moet je het laten doen? Er wordt algemeen aangenomen dat je geen check-ups moet doen voor je 50e. Bij personen tussen 50 en 65 jaar met een laag gezondheidsrisico is een check-up met nieuwe risicobepaling zinvol na 3 à 4 jaar.
Bloedonderzoek is nodig wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte. Het wordt ook gedaan om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen. Tevens is het mogelijk om een preventief bloedonderzoek aan te vragen om je gezondheidsstatus te laten bepalen.