Napolitaanse pizza Twee van de Verace Pizza Napoletana zijn de pizza Marinara en misschien wel de meest bekende pizza ter wereld, de Margarita. Beide zijn zelfs opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst.
Pizza Margherita
De klassieker van de pizza soorten! De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld.
,,In 2021 verkochten we in totaal zo'n 21 miljoen pizza's in Nederland. Hiervan waren maar liefst 1,5 miljoen de pizza pepperoni en 2,1 miljoen de pizza margherita.”
Margaritha versus Perfect Pepperoni
Wanneer gekeken wordt naar de meest populaire pizza's in Nederland in 2022, dan staat de pizza Margaritha met stip op één. Deze pizza werd bijna twee miljoen keer besteld.
Pizza Margherita
De Margherita is een typische, populaire en klassieke Napolitaanse Pizza en is één van de meest bekende pizza soorten.
Het restaurant Industry Kitchen uit New York heeft de duurste pizza ter wereld op haar menukaart staan. De pizza, met de naam 24K, kost tweeduizend dollar (€1924-,). Ja, echt, TWEEDUIZEND dollar.
Het gezondst is een pizza met groenten of maak een bewuste keuze in onze bodems. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Maar dan nog, schrik niet: in ons leven eten we per persoon gemiddeld 731 (!) pizza's, oftewel 5.847 pizzapunten.
Hier zijn dan enkele voorbeelden van niet-Italiaanse pizza:
Pizza Carbonara (tomaat, mozzarella, spek en ei) Pizza Vegetariana (tomaat, kaas, champignons, spinazie, broccoli, asperges, artisjokken, paprika en/of olijven) Pizza Parma (tomaat, mozzarella, parmaham en rucola)
Oudste recept van de pizza stamt uit de 1e eeuw na Chr.
een recept met speciaal rond brood. Aan dit brood, dat gebakken werd op steen, voegde men meerdere ingrediënten toe, zoals kaas, pitten van pijnbomen, knoflook, kippenvlees en peper.
De eerste pizza's waren broden gebakken op stenen, lijkend op de focaccia van nu. Nadat het ronde brood gegaard was, werd er een topping gebruikt om smaak toe te voegen. Deze broden werden gebruikt als bord of om mee te dippen.
Ja! Het was in de Italiaanse havenstad Napels, eind achttiende eeuw, dat de pizza een meer hedendaagse vorm kreeg.
Reken ongeveer 1 pizza per persoon en voor de echt grote eters misschien 1½. Tip: strooi wat semolina op de plank waarmee je de pizza in de oven schuift om te voorkomen dat hij aan de plank blijft plakken.
Uit onderzoeken en artikelen op de website blijkt dat geen enkele pizza voldoet aan het zoutcriterium. Qua voedingswaarde scoort de pizza ook niet best: zij bevat teveel verzadigde vetten, geen vitaminen en mineralen, ongezonde gluten, een hoog gehalte fytinezuur, nauwelijks vezels en een overdosis aan koolhydraten.
Pizza Borromea: tomaat / tomatensaus, mozzarella en gekookte ham. Op het menu zie je vaak cotto staan bij de ham (=gekookt). Je komt deze pizza ook wel tegen met wat variaties in de hamsoorten. Sommige pizzeria's leggen bijvoorbeeld Parmaham op hun Borromea pizza.
Een pizza weegt gemiddeld 300 gram en 100 gram van een simpele Margherita pizza levert al 270 kcal op. Een hele pizza Margherita heeft daarom al gauw 800 kcal.
Een Italiaan eet per jaar gemiddeld 30 kg pasta en 44 pizza's; internationale pizzaketens steken met 23.600 verkooppunten in 86 landen McDonalds naar de kroon. Pizza is bekendste artikel uit Italië en het woord komt nu in bijna alle talen voor.
Er zitten 812 kilocalorieën in 1 stuk (350 gram) pizza margherita. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizza margherita'?
Ze bevatten weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Voeding zoals een pizza uit de diepvries is niet gunstig voor je gezondheid. Je herkent deze producten aan de ultralange ingrediëntenlijsten waar je weinig van herkent.
Tot in de jaren 1960 was de pizza in Italië vaak alleen een rechthoekig stuk kaal deeg met wat tomatensaus en soms een restje kaas of ansjovis erop, dat op straathoeken in stalletjes vers gebakken werd op grote platen en waarvan dan een rechthoekig stuk werd afgesneden om verkocht te worden aan passanten.
Welke pizza kan ik het beste kiezen? Als je aan het afvallen bent is een pizza met een bodem van groente zoals de Dr.Oetker Yes it's pizza spinaziebodem een redelijk goede keus. Ook vette en calorierijke toppings zoals salami en kaas kun je dan beter laten staan.
Je kunt je pizza combineren met antipasto of een toetje, maar nooit met een salade (en bovendien: eet gewoon salade voor lunch en geniet extra van de pizza, je bent niet voor niets in Italië). Het is trouwens volkomen geaccepteerd om je pizza in stukken te snijden en met je handen te eten.
Het gerecht wordt in de zeventiende eeuw bedacht door een pizzabakker in Napels, Italië. Eerst is de pizza alleen voor arme gezinnen, maar al snel wordt de pizza bij iedereen razend populair.