WIFI (1997) - Victor Hayes De Nederlandse ingenieur Victor Hayes wordt ook wel “De vader van WiFi” genoemd. Hij is verantwoordelijk voor de technologie achter deze sinds 1997 bestaande standaard.
Maar het is in Nieuwegein waar het draadloos netwerksysteem WaveLAN werd uitgevonden, de merknaam voor draadloze netwerktechnologieën. WaveLAN vormde de basis voor Wi-Fi. Deze Nieuwegeinse uitvinding uit 1987 is intussen niet meer weg te denken uit onze hoogwaardige informatiemaatschappij.
De Nederlander Cees Links wordt wereldwijd beschouwd als de grondlegger van wifi en Vic Hayes (ook Nederlander) als grondlegger van de IEEE 802.11-standaard.
In 1991 werd in Nieuwegein het IEEE 802.11 netwerk-protocol uitgevonden. Dat protocol was de basis voor alle draadloze communicatie op korte afstand tussen computers en dus ook aan de basis van wifi.
De geschiedenis van wifi begint op Hawaii.In de jaren '70 werd daar het draadloze ALOHA-netwerk ontwikkeld om communicatie tussen de eilanden te vergemakkelijken. Wifi is gebaseerd op deze technologie. Een grote rol bij de ontwikkeling is weggelegd voor een groep Nederlandse ingenieurs, onder leiding van Cees Links.
1988: internet in Nederland en wifiplannen bij de Mac
Op 17 november 1988 krijgt het CWI in Amsterdam toegang tot NSFNET – en dus internet. Daarmee is Nederland, na de VS, het tweede land dat op de digitale snelweg wordt aangesloten.
Het heette daarvoor The Wireless Ethernet Compatibility Association.
Wist je trouwens dat we niet zeker weten waar de naam wifi oorspronkelijk vandaan komt? De officiële naam van wifi was IEEE 802.11b Direct Sequence, maar dat klinkt natuurlijk niet zo lekker. Daarom is in de jaren negentig de gangbare naam wifi bedacht. Het verhaal gaat dat het een afkorting is van wireless fidelity.
WiFi is de afkorting voor 'Wireless Fidelity'. De naam is bedacht met een knipoog naar de audioterm HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid).
Veel hotels, restaurants, koffiebars en cafés hebben wifi, meestal gratis. In verschillende steden zijn gratis wifi-hotspots in winkelcentra, tankstations, bibliotheken en op de luchthavens. Je krijgt een halfuur gratis verbinding. Buiten de steden kan het netwerk traag zijn.
Wifi is een vorm van internet en betekent dus draadloos internet, maar je kunt ook bedraad internetten. Dan sluit je bijvoorbeeld je modem via een kabel aan op je laptop of een ander apparaat.
Wifi, spreek je uit als [wai-fai] of door Nederlandsers als [wie-fie], staat voor “wireless fidelity”.
De eerste gekoppelde computers stonden in Californië. Ze waren gebouwd door drie 'vaders van het internet: Bob Kahn, Leonard Kleinrock en Vint Cerf. De wetenschappers werkten aan een project van het Amerikaanse ministerie van Defensie, ARPAnet genaamd.
... de Belgische informaticus Robert Cailliau samen met Tim Berners Lee de grondleggers van het wereldwijde web of het internet zijn.
In het verleden waren uitvinders vaak persoonlijkheden wier reputatie algemeen en blijvend is, zoals Johannes Gutenberg, Nikola Tesla, Christiaan Huygens, Thomas Edison, Isambard Kingdom Brunel of Rudolf Diesel.
Meestal laten luchtvaartmaatschappijen met een wifi-symbooltje op je ticket of reserveringspagina zien dat er mogelijk internet is aan boord. Gratis wifi vind je slechts bij enkele buitenlandse luchtvaartbedrijven, waaronder JetBlue Airways, Emirates, Qatar Airways, Aer Lingus en Air New Zealand.
Het is gratis, makkelijk te gebruiken en heel handig als u niet thuis bent en internettoegang nodig hebt. Maar gratis wifi-netwerken zijn niet veilig. Uw persoonlijke gegevens lopen risico elke keer dat u verbinding maakt.
Wifi valt inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar slechts weinigen weten dat we die wifi te danken hebben aan een UT-alumnus: Cees Links. Het was een lange weg tot de doorbraak, maar die kwam uiteindelijk wel, na een Amerikaans kopje koffie met Steve Jobs.
Het CBS definieerde een 'persoon met een Nederlandse achtergrond' (autochtoon) als iemand "van wie de beide ouders in Nederland zijn geboren, ongeacht het land waar men zelf is geboren". Een Nederlander met een migratieachtergrond is dan een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren.
In het koudere westen en noorden van Europa moest Homo erectus zich aanpassen aan een klimaat van ijstijden en tussen-ijstijden om te kunnen overleven. Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen.
Het eerste internet is een feit: ARPANET. Het was nog maar een heel klein internet, een netwerk dat twee universiteiten aan elkaar verbond. Het is bedacht door het Amerikaanse ministerie van Defensie. In de loop der decennia groeit dit netwerk uit tot het internet dat we nu kennen.
De originele naam voor Wifi
Nu wel, en het antwoord is verrassend grappig. Waar je zou denken dat het een afkorting is voor een of andere Engelse benaming is van een draadloos netwerk, is niets minder waar. Wifi staat namelijk voor.. helemaal niks.
Iedereen heeft wel een wifinetwerk thuis of op het werk. Waar vroeger alle met kabels werd gedaan kun je nu bijna overal draadloos internetten. Dat komt omdat het gebruik maakt van radiogolven om jou telefoon te bereiken en om dingen te verzenden.