Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Om kort antwoord op je vraag te geven: Het duurt vaak een aantal weken tot maanden voordat je een valkparkiet helemaal tam is. Het verschilt namelijk per valkparkiet, de ene zal sneller tam zijn dan de ander omdat elke valkparkiet nou helemaal anders is.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando's leren.
Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten. De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Hoe lang duurt het voordat een parkiet tam is? Dit hangt heel erg van het karakter van de vogel af. Wanneer je meerdere parkieten hebt zul je merken dat ze allemaal een eigen karakter hebben en ook op hun eigen tempo tam worden. Sommige parkieten zijn binnen vijf dagen tam, anderen hebben hier 2-3 weken voor nodig.
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan.
Parkiet tam maken. Vogels zoals grasparkieten, valkparkieten en agapornissen zijn gemakkelijk tam te maken. Hierbij is het belangrijk om het vertrouwen van je vogel te winnen. Dit is het makkelijkste door het initiatief bij je vogel te laten liggen, dit houdt in dat de vogel naar jou moet komen en niet andersom.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Het proberen te lokken van een ontsnapte parkiet is moeilijk
Een net op een lange stok kan helpen. Vul het net met gierst en beweeg het zo langzaam mogelijk naar de parkiet. Schep hem op en breng hem snel naar beneden. Haal hem met uw hand uit het net en breng hem terug naar zijn kooi.
Voor een koppel valkparkieten heb je een kooi van 1 m X 0,5 m nodig, met een hoogte van 70 cm. Dit is dan ook echt het minimale voor twee valkparkieten. Een valkparkiet die alleen wordt gehouden heeft een kooi afmeting van 0,80 m X 0,45 m met een hoogte van 70 cm nodig.
Om een valkparkiet vast te houden, legt u één hand op de rug van de vogel en gebruikt u uw duim en pink om zijn vleugels naar achteren te houden. Pak de kop van de vogel voorzichtig vast tussen uw wijsvinger en tweede vinger, zonder te hard te knijpen, anders knijpt u de luchtpijp dicht en kan hij stikken.
Vanaf wanneer kan een valkparkiet gaan leren praten? Een valkparkiet kan beginnen met leren praten vanaf het moment dat hij drie tot vier maanden oud is. Hoe vroeger je begint, hoe gemakkelijker het voor je valkparkiet zal zijn om het te leren.
Bij volwassen wildkleur valkparkieten is het verschil tussen man en vrouw (pop) goed te zien. Mannetjes zijn feller gekleurd, bij vrouwtjes is de onderkant van de staartveren en vleugelpennen gestreept. Jongen hebben echter tot ongeveer een half jaar, als ze voor de eerste keer gaan ruien, het uiterlijk van een pop.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
4- Parkieten hebben een goede nachtrust nodig
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden. Vogels bereiden zich ongeveer een half uur voor op het slapengaan.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Los van de dagelijkse normale voeding bestaande uit een gevarieerd zadenmengsel en een paar keer per week van verse groenten en fruit (behalve advocado), kan jij je parkiet gerust laten snoepen van een halve trosgierst per week. Je hoeft ook niet de hele halve trosgierst allemaal tegelijk te geven.
Vliegende parkiet
Vergroot na verloop van tijd de afstand tussen uw vingers zodat uw parkiet echt moet vliegen. Blijf steeds het commando herhalen. Als uw parkiet begrijpt wat de bedoeling is, laat hem dan naar uw vinger vliegen terwijl hij niet op uw hand zit.
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten! Dit komt door het hoge zout- en vetgehalte in de snacks.
Geef je valkparkiet genoeg slaap.
Valkparkieten hebben tien tot twaalf uur slaap per nacht nodig. Ze moeten een rustige en relatief donkere plek hebben om hun noodzakelijke slaap elke nacht te krijgen. De tien tot twaalf uur slaap is ter aanvulling op eventuele dutjes die hij overdag doet.
Voor deze mutaties is het dan ook beter om een nachtlampje te laten branden. Maar valkjes kunnen best zien hoor in het donker, maar ze schrikken wel sneller omdat ze moeilijker dingen kunnen herkennen, maar dat lijkt me wel logisch.