In de cao worden aan oudere werknemers naast de reguliere vakantiedagen ook vakantiedagen toegekend op grond van het bereiken of bereikt hebben van een bepaalde leeftijd, de zgn. leeftijdsdagen. Deze leeftijdsdagen worden ook wel aangeduid als seniorendagen of seniorenverlof.
Seniorenverlof (cao)
Naast het basisbudget (90 uur) hebben medewerkers van 57 jaar of ouder recht op een aanvullend verlofbudget, het seniorenverlof. Dit verlof bedraagt bij een fulltime dienstverband 120 uur per jaar. Men kan het verlof ook in de vorm van een taakvermindering per week opnemen.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
LEEFTIJDSVERLOF
Vanaf 1 januari 2020 wordt het leeftijdsverlof uitgebreid: De leeftijd wordt verlaagd en je hebt jaarlijks recht op 1 dag extra verlof vanaf het kalenderjaar waarin je de leeftijd van 55 jaar bereikt.
In de jaren '80 is het fenomeen “seniorendagen” geïntroduceerd. Het doel was om door het invoeren van deze extra verlofdagen de belastbaarheid van oudere medewerkers te vergroten, waardoor ze langer aan het werk kunnen blijven.
Een eventuele 80-90-100-regeling kost jou 10% loon (zie hierboven) en Codi circa 11,5%.
Meedoen aan de seniorenregeling 60-jarigen betekent dat je vanaf de 1e van de maand na je 60e verjaardag er voor kunt kiezen 20% minder te werken. Door het aanpassen van je rooster is het in de meeste gevallen zo dat je dan een dag minder kunt gaan werken.
Je dient nieuwe seniorendagen binnen een jaar op te nemen. Als je dat niet hebt gedaan, dan mag je werkgever ze zelf inroosteren of uitbetalen. Heb je wél een aanvraag gedaan voor opname van je seniorendagen, maar heeft je werkgever dat afgewezen, dan blijf je er zelf volledig de baas over. Ze vervallen dus niet!
Overdracht van vakantiedagen zal enkel kunnen in geval van arbeidsongevallen, ziekte, moederschapsrust of vaderschapsverlof, geboorteverlof, adoptieverlof of pleegouder- of pleegzorgverlof. Als het wettelijk verlof om andere redenen niet kon worden opgenomen, is er geen mogelijkheid tot overdracht.
Voor werknemers die binnenkort met pensioen gaan, gelden er eigenlijk geen specifieke regels inzake de opname van hun vakantiedagen. Het is dus niet verplicht dat werknemers alle verlofdagen nog opnemen voor het pensioen, maar dit kan wel indien u als werkgever hiermee akkoord gaat.
Werknemers van 57 jaar en ouder komen in aanmerking voor één extra verlofdag per week via de 80/90/100-regeling. Sinds 1 januari 2022 is de regeling voor werknemers van 61,5 jaar en ouder versoepeld. De 80/90/100-regeling staat in artikel 16 van de CAO Afbouw inzake de bedrijfstafeigen regelingen.
Als werknemers de leeftijd van 55 jaar bereiken kunnen zij hun werkgever verzoeken om de werkweek aan te passen tot vier dagen. Deze regeling wordt in de cao Bouw & Infra omschreven in artikel 6.5 Cao Bouw & Infra, als de vierdaagse werkweek voor werknemers van 55 jaar en ouder.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot werken voor 08.00 uur of na 18.00 uur en in het weekend. 2. Op verzoek van de werknemer van 60 jaar of ouder wordt de arbeidsduur per dag vastgesteld op maximaal 7,5 uur.
Tijdens zijn vakantie heeft de werknemer geen re-integratieverplichtingen. Als werkgever mag u de opgenomen vakantiedagen afboeken. Is uw werknemer volledig arbeidsongeschikt en niet in staat om van zijn vakantie te genieten? Dan kunt u hem niet verplichten tot het opnemen van vakantiedagen.
Bovenwettelijk verlof zijn de vakantiedagen die je boven op het wettelijke minimum hebt opgebouwd of krijgt. Veel mensen in Nederland krijgen meer vakantiedagen per jaar dan het minimum. Hoeveel 'extra' dagen je krijgt, is afhankelijk van branche en werkgever. Dit type verlof is niet bij wet geregeld.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
De werkgever mag weigeren
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Er zijn twee veelvoorkomende vormen van onbetaald verlof: ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof. Onbetaald verlof kan altijd aangevraagd worden door een werknemer, maar er zijn ook redenen om dit te weigeren. De afspraken in een cao gaan voor op wat er wettelijk is vastgelegd.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen. Dat betekent dus dat je vanwege jouw hogere leeftijd niet zomaar extra rechten hebt.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Hoewel het zowel bij vakantiedagen als bij roostervrije dagen om vrije dagen gaat, is het recht op ADV-dagen niet vastgelegd in de wet. Roostervrije dagen worden alleen geregeld in een cao, personeelsgids of je arbeidsovereenkomst. Voor het vaststellen van vakantiedagen gelden wel wettelijke richtlijnen.
Kies je ervoor om te stoppen met werken, dan kan je pensioen vanaf je 62e vervroegd laten uitkeren. De eerste twee jaar van je pensionering (tussen je 60e en 62e) voorzie je dus volledig in je eigen levensonderhoud, bijvoorbeeld met spaargeld.
Deze fiscale boete op eerder stoppen met werken is tijdelijk komen te vervallen. Werkgevers kunnen nu aan medewerkers, die binnen 3 jaar van hun AOW-leeftijd verwijderd zijn, een financiële bijdrage leveren van maximaal € 2.037 (bruto) per maand. Er is dan geen strafheffing verschuldigd.
Minder werken heeft altijd financiële impact.Je krijgt minder salaris en je bouwt minder pensioen op. Je kunt dat opvangen door te (be)sparen, beleggen, te onderhandelen over je salaris of je kunt met deeltijd pensioen gaan. Mogelijk krijg je ook recht op toeslagen.