Door het ontstaan van zulke breuken of scheuren kunnen gaslekken ontstaan. Gaslekken kunnen leiden tot brand of verstikking. Het is dus belangrijk om je gas af te sluiten. Het gas sluit je af door de gaskraan dicht te draaien.
Een gasexplosie kan ontstaan wanneer een ontstekingsbron een explosief mengsel van een brandbaar gas en zuurstof (buitenlucht) tot ontsteking brengt. Een explosief gasmengsel ontstaat bij een mengverhouding van 5-10% methaan en 90-95% lucht.
Dreigt er specifiek explosiegevaar? Zet dan alle ramen en deuren open, verlaat direct het gebouw en de directe omgeving en bel 112; Lukt het niet de plek te verlaten, blijf dan laag bij de grond en zoek een schuilplek, zoals onder zwaar meubilair of onder een deurpost.
Peter Kessels,woordvoerder van brandweer Hollands Midden: ,,Het bluswater gebruiken wij om het gas naar beneden te drukken. Er komt daarmee nog maar weinig gas in de lucht terecht waardoor het explosiegevaar ook vermindert.
Aardgas is niet giftig
U kunt zonder problemen het mengsel van aardgas en lucht inademen. Het vormt geen gevaar omdat aardgas geen koolstofmonoxide bevat. Enkel dat gas is toxisch.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
Wanneer brandbare gassen in de atmosfeer vrijkomen, vermengen ze zich direct met de lucht die voor circa 21% uit zuurstof bestaat. Als de concentratie van de brandbare stof in het ontstane gasmengsel tussen de onderste en de bovenste explosiegrens ligt, dan kan het mengsel ontploffen als het wordt ontstoken.
Stel, je laat je gasfornuis open staan of er ontsnapt gas uit een kapotte leiding. Dan vult je huis zich met gas. Dat gas verbrandt niet zomaar in één keer, maar wel bij een vlam of een vonkje elektriciteit. De schade van een explosie is groot.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Maatregelen tegen een kernbom
Het beste schuil je in een kelder, terwijl boven de grond brokstukken van huizen rondvliegen. De schokgolf komt na de heldere flits (waar je vooral niet in moet kijken) vaak na een paar seconden of zelfs een minuut, dus blijf even schuilen.
Een bom van 1 megaton (circa 80 keer zo groot als Little Boy, maar naar moderne maatstaven nog steeds klein) kan je op een heldere dag tot op 20 kilometer afstand verblinden. De ontploffing vormt een extreme belasting voor je trommelvliezen.
Gas vermengt zich met lucht, waar zuurstof in zit. Het mengsel dat dan ontstaat, ontploft niet zomaar. Daar is warmte voor nodig, een vonk of een gloeiend voorwerp. Een klein vonkje van bijvoorbeeld de lichtschakelaar of een ander elektrisch apparaat is al genoeg om een explosie te veroorzaken.
Voor de meest gebruikte gassen geldt dat de onderste explosiegrens (LEL) ergens ligt tussen de 2 vol% en 5 vol% De bovenste explosiegrens (UEL) kan echter relatief hoge waarden hebben tot 100%. Enkele voorbeelden: aceton 2,1 – 13%, acetyleen 2,3 – 80%, methanol 5,5 – 44% en waterstof 4 – 76%.
Aardgas is ook niet giftig en een mengsel van aardgas en lucht kan ingeademd worden zonder kwalijke gevolgen. In een slecht of niet geventileerde ruimte kan men wel het bewustzijn verliezen en zelfs stikken als het aardgas de zuurstof verdringt.
De gaskraan zit in je keuken bij je gasaansluiting. Draai de kraan haaks op de leiding. Dan zit hij dicht.
Gas is licht explosief. Wanneer er sprake is van een gaslek en de hoeveelheid gas kan zich opbouwen, kan een kleine vonk of statische lading al voldoende zijn om het gas te laten ontbranden. Een gigantische explosie is het gevolg. Hele woningen kunnen opgeblazen worden door een gaslek.
Open deuren en ramen. Dit geeft het gas de kans uit de ruimte te ontsnappen. Sluit de hoofdtoevoer af.De hoofdgaskraan zit vlak voor de gasmeter, meestal in de meterkast, al kan deze ook in de gang of in de trapkast zitten.
Door spanning of trillingen in de grond, bijvoorbeeld door langsrazend verkeer, kunnen scheurtjes ontstaan in de leiding", zegt professor Laurens Katgerman. Daardoor ontsnapt gas uit de leiding en kan een explosie ontstaan.
Hetzelfde geldt voor warmtebronnen zoals een verwarming, kachel, open haard of terrasheater. De druk in de fles zal snel oplopen en dat is niet wenselijk. Er zullen dan namelijk gaatjes ontstaan in de fles. De gasfles zal echter nooit ontploffen, omdat er door de gaatjes gecontroleerd gas vrij komt.
Wanneer de druk meer dan 1 mbar maar minder dan 3 mbar terugloopt is er geen direct gevaar, maar wel moet er gezocht worden naar de lekkage. Wanneer de druk meer dan 3 mbar terugloopt sluiten wij direct de hoofdafsluiter en moet het lek eerst gerepareerd zijn voordat de afsluiter weer open mag.
In Nederland gebruikt zo'n 95 procent van de huishoudens (bijna allemaal dus) aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Een gemiddeld huishouden gebruikt volgens Milieu Centraal jaarlijks zo'n 1.250 kubieke meter gas, wat met de huidige energieprijzen een flinke gasrekening oplevert.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Gaslek in huis verzekeren
Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen ontploffingsschade als gevolg van een gaslek. Mocht je dus een kapotte vloer of muur hebben, dan worden de kosten om dit te repareren vergoed.