Een vorm van het gif (waterstofcyanide) werd ook gebruikt in gaskamers. Cyaankali wordt vooral voor zelfdoding gebruikt en minder voor moord. Het ruikt sterk naar amandelen en valt dus snel op.
Zeer giftig, kleurloos en naar amandelen ruikend gas. Hoewel sommige mensen dit niet kunnen ruiken door een genetisch defect.
Blauwzuur is een uiterst giftige chemische verbinding van waterstof, koolstof en stikstof. De kleurloze vloeistof ruikt naar amandelen en kan bij verdamping en inademing levensgevaar opleveren. Blauwzuurdampen mengen goed met lucht, waarna explosiegevaar ontstaat.
In het lichaam worden cyanogene glycosiden omgezet in cyanide. Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanide vergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier. In Nederland komt vergiftiging door cyanide bijna niet voor.
Symptomen en klachten
Ademgeur ruikt naar bittere amandelen. Hoofdpijn en duizeligheid. Krachtsverlies. Verwardheid.
Kersen, appels en peren
Vooral kersenpitten zijn gevaarlijk want er zijn slechts twee kapotte kersenpitten voor nodig om een voortijdig einde aan je leven te maken. Appel- en perenpitten zijn wat onschuldiger, daarvan moet je al snel zo'n 100 gram pitten kauwen en opeten voor een dodelijke dosis cyanide.
Pitten van steenvruchten zoals perziken, pruimen en abrikozen bevatten een stof die in het lichaam wordt omgezet in cyanide. Dat is een bekend en dodelijk gif. De Nederlander Gert Arts ondervond dat twee jaar geleden zelf, toen hij op het station een zakje abrikozenpitten kocht en het voor de helft opat.
Als je een appelpitje stukbijt, proef je blauwzuur. Je speeksel breekt de stof amygdaline in de appelpit op, in suikers en cyanide. Ongeveer 1 milligram cyanide per kilo lichaamsgewicht is genoeg om een menselijk wezen te doden.
Cyanide werkt op twee niveaus: het voornaamste effect heeft te maken met de mitochondriën, waar de cellulaire ademhaling geblokkeerd raakt. Het andere effect heeft te maken met zuurstoftransport door het hemoglobine in ons bloed. De stof bindt zich aan een enzym in de cellen, dat nodig is voor de celademhaling.
Cyanide of blauwzuurgas ruikt naar amandelen, de geur kan echter niet door iedereen worden waargenomen.
De dood treedt in binnen enkele tientallen minuten na de inname van het gif.
De toxische werking van blauwzuur berust op het verstoren van de ATP-productie in de mitochondriën. Blauwzuur ruikt naar amandelen, hoewel een genetisch defect bij sommigen het waarnemen ervan belemmert. Ook de zouten van blauwzuur, de cyaniden, zijn zeer giftige verbindingen.
Helaas: Een stinkende mondgeur door amandelsteentjes
Mensen met grote amandelstenen hebben vaak last van hoesten, moeite met slikken en keelpijn. Ze hebben ook vaker last van keelontstekingen en een stinkende adem. Amandelsteentjes geven vaak een erg vieze lucht af, een beetje zoals rotte eieren.
Kaliumcyanide (of Cyaankali) is een uiterst giftig kaliumzout en een afgeleide van waterstofcyanide. Het is een wit poeder, dat lijkt op suiker. Het lost gemakkelijk op in water en zou naar amandelen ruiken. 10 milligram zou genoeg zijn om een volwassen man te doden.
Amandelen hebben één nadeel: ze bevatten het stofje fytinezuur, dat het voor je lichaam moeilijker maakt om voedingsstoffen uit je eten op te nemen. In gematigde hoeveelheden is dat gelukkig geen probleem, dat kan je lichaam prima verwerken. Het is echter geen goed idee om dagelijks extreem veel amandelen te eten.
Het cyanide-ion is een reductiemiddel en wordt geoxideerd door sterke oxidatiemiddelen zoals moleculair chloor (Cl2), hypochloriet (ClO–) en waterstofperoxide (H2O2).
Amara: Amandelen met een bittere smaak. Zeer giftig, zelfs in kleine hoeveelheden.
1 www.chembid.com Engelse website. Levert vanaf 100 gram. Prijs ca € 30; afhankelijk van de zuiverheid (maar met de juiste 'technische waarde' ga je ook dood). Het middel zit in veilige verpakking.
Rauwe cashewnoten
Als je rauwe cashews koopt in de winkel, zijn ze eigenlijk al gestoomd en niet echt rauw. Onbewerkte cashews bevatten de stof urushiol, die een huidreactie kan veroorzaken en in grote hoeveelheden zelfs dodelijk kan zijn. De cashews in de winkel zijn wel veilig voor consumptie.
Amandelen, die bijna altijd noten worden genoemd, zijn eigenlijk zaden en ze zijn uitermate populair in de keukens over de hele wereld. Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig als ze niet op de één of andere manier zijn verhit.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Bittere amandelen
Wanneer deze rauw gegeten wordt, krijg je een grote hoeveelheid cyanide binnen. Rond de 10 bittere amandelen kan al genoeg zijn om aan de letale dosis te komen.
Bij alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed zo hoog dat je bewusteloos en in coma kan raken. Bij jongeren kan dit al bij een promillage van 1,7. Bij volwassen ervaren drinkers kan een alcoholvergiftiging optreden vanaf een promillage van 4. De kans op bewusteloosheid is dan groot.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
In pitten van steenvruchten en in de pitten van appels en peren zitten plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide (of blauwzuur). Denk bij steenvruchten aan: abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen. Slik de pitten liever niet door.