In veel gevallen wordt de GH waarde als probleem gezien. Deze is veel te laag en zuurstofplanten groeien niet meer. Als u langere tijd niets veranderd aan de GH waarde – waterhardheid – sterven de zuurstofplanten zelfs af en gaan dood.
als de plantjes (ik gok op Hoornblad en Waterpest) groeien hoef je ze echt niet te vervangen. Soms eten vissen wel eens waterpest maar deze plant geeft ook veel zuurstof af. Wat je wel kan doen als de plantjes naar jouw zin te lang worden is toppen. Gewoon een stukje eraf halen en dan opnieuw planten.
Wanneer waterpest nog onder water groeit, dan geven de blaadjes zuurstof af aan het water. De kale stengels doen dat niet, dus het is beter om de waterpest tijdig te snoeien. Daarbij heeft de waterpest ook behoefte aan veel voeding. De plant neemt daarbij veel stoffen op uit het water die voeding zijn voor algen.
Waterpest is een winterharde zuurstofplant en kan ongeveer 1 meter lang worden. Geschikt voor vijver en aquarium. Te planten op een diepte van maximaal -120 cm in zone 2, 3 of 4. Deze plant kan ook direct zonder te planten het water in en vindt vanzelf een plek in de vijver om aan te hechten.
Plaats je zuurstofplanten in een vijver met een goede waterkwaliteit (mineraalrijk, dus hard water) en voldoende CO2, dan zullen ze het water helder en algenvrij houden. Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water.
Elke vis eet plantjes om groenvoer binnen te krijgen. De blaadjes van waterpest schijnt goed voor hun buik te zijn, tegen verstoppingen. Het is moeilijk te zeggen welke vis het precies kan zijn, hoewel je meteen de grootste zou verdenken, de Ancistrussen.
De voornaamste reden waarom waterplanten niet goed groeien is de hardheid van het water. Hierbij gaat het om de kH- en de gH-waarde. In de meeste gevallen kan deze waarde simpelweg verhoogd worden door het toevoegen van mineralen, met als resultaat waterplanten die opnieuw groen worden.
Omdat deze plant zo snel groeit, zal je met regelmaat de plant moeten snoeien. Het gemakkelijkste is de minst mooie stukken -soms ontstaan er gele blaadjes of kale stukken- weg te halen en de volle aquariumplanten te laten staan.
Onderhoud: De waterpest bloeit met kleine bloemetjes aan het wateroppervlak en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Als ze te lang worden kan de mand eenvoudig met een hark of een drietand uit het water worden gevist, waarna de stengels tot zo'n 15 cm boven de mand ingekort kunnen worden.
Onder normale verlichting doet Egera densa het prima in vijver of in een wat koeler aquarium. Wil je hem goed houden in een warmer aquarium dan heeft de plant meer licht nodig. Door de snelle groei onttrekt de plant heel veel voedingsstoffen aan het water. Hierdoor krijgen algen weinig tot geen kans om te gaan groeien.
Elodea densa of waterpest in het aquarium
Afhankelijk van de verlichting is de Waterpest licht- tot donkergroen. Door zijn eigenschappen is de plant heel geschikt voor een net opgestart aquarium. Hij zal zorgen voor de nodige zuurstof en zuivert het water van voedingstoffen waardoor algen minder kans krijgen.
Oorzaken zijn invallend regenwater, dat erg zacht is. Daarnaast verbruiken zuurstofplanten bij hun groei de in het water aanwezige voedingszouten. Na verloop van tijd daalt hierdoor de waterhardheid. De groei van zuurstofplanten gaat dan achteruit.
Als er te weinig zuurstof aanwezig is in het water zullen ze naar de bovenste waterlagen komen om naar lucht te happen aan het wateroppervlak. Vaak zie je ze ook onregelmatig ademhalen. Deze reactie bij je vissen kan komen door een zuurstoftekort, maar ook door een ammoniak vergiftiging of te veel CO2 in het water.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Leg een bodemlaag van enkele centimeters aan en plant de aquariumplanten hierin. Voeg wat water toe zodat de grond goed vochtig is. Wanneer de planten rechtstreeks uit het aquarium komen, dan gebruik je in het begin best wat meer water zodat de plantjes nog voor een deel onder water staan.
De zuurstofplanten worden helemaal in het water geplant en kunnen dus op verschillende dieptes worden aangebracht. Vaak hebben zuurstofplanten geen wortels. Om zuurstofplanten goed tot hun recht te laten komen (het produceren van zuurstof) dient het vijverwater voldoende mineralen te bevatten.
Waterpest en andere snelgroeiers hebben soms slakkengif op de bladeren. Soms ook andere planten maar Hoornblad en Waterpest in de regel meestal.
Voor een goede balans in het aquarium geldt: niet te veel planten, maar ook niet te weinig. Hoeveel dan precies? Dat hangt af van het gehele aquarium. Er wordt altijd geadviseerd om minimaal 1 plant per 10 liter te houden.
Je aquariumplanten snoeien helpt onder andere bij: De groei van je aquariumplanten te promoten: je aquascape lijkt een beetje op een tuin; constant je aquariumplanten knippen en terugsnoeien zorgt ervoor dat je planten een mooie, dichte begroeiing gaan vormen.
Aquariumplanten zijn makkelijk te stekken door ze door de midden te knippen en het andere deel te herplanten. Dit 2e stukje groeit vanzelf weer door zodra het een wortel heeft aangemaakt. Als deze weer groter wordt kunt u deze ook weer stekken.
Voldoende CO2 in het vijverwater
Mensen en dieren ademen zuurstof in, maar planten CO2. Zuurstofplanten in de vijver hebben daarom water nodig, dat rijk is aan CO2. In vijverwater met onvoldoende CO2 zal de groei van zuurstofplanten dus teruglopen en uiteindelijk zullen de planten verslijmen en afsterven.
Verbeteren van de waterhardheid
De waterhardheid van de vijver verhogen kan met verschillende producten. Middelen die snel werken zijn GH-Extra en KH-Extra. Hiermee wordt namelijk direct de GH- en KH-waarde van de vijver verhoogd. Een ander product is Mineral Clay.
De snelle groei zorgt ervoor dat, net als bij snelgroeiende zuurstofplanten, veel nutriënten uit het water worden opgenomen. Vooral nitraat is favoriet bij deze oeverplant. Hierdoor concurreert watermunt effectief met algen en is het ook uitstekend toe te passen in een helofytenfilter of plantenfilter.