Hoe kan je het vervangen? Het vervangen van deze groente is lastig, maar verse spinazie komt qua smaak nog het dichtst in de buurt.
Snel, eenvoud, lekker en gezond! tip: je kan de zeekraal ook vervangen door een ander zeewier of spinazie.
Over een ding is iedereen het eens: zeekraal moet zout smaken. Maar de smaak wordt ook nog anders omschreven: zilt, radijsachtig, knapperig, sappig. En als het mindere kwaliteit betreft: grasachtig, niet zout, vezelig, taai bitter en niet zo sappig.
Veel mensen denken dat zeekraal een zeewier (alg) is, maar het is een plant uit de amaranthfamilie, specifieker nog: de ganzenvoet. Het wordt ook wel hanenpoot of zouterik genoemd. Het groeit op de slikken, schorren en kwelders, aan de rand van de zee: daar waar er water overheen spoelt.
Zeekraal 80g bestellen? - Groente — Jumbo Supermarkten.
AH Zeekraal bestellen | ah.nl.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is, om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet.
Zeekraal is het hele jaar verkrijgbaar.
Zeekraal bevat veel zout, maar het zout in zeekraal is heel gevarieerd van samenstelling. Het bevat natriumchloride (NaCl ofwel 'keukenzout'), kaliumchloride (KCl), magnesiumchloride (MgCl2) en andere mineralen die een verbinding met chloor kunnen aangaan. Zeekraal kan tegen onderdompeling in zout water.
Ze is zowel rauw als gekookt eetbaar. Kort roerbakken of kort koken is voldoende. Verwijder zo nodig de onderste stugge delen en spoel de zeekraal snel schoon onder koud stromend water. Let erop dat je zeekraal nooit in een bak met kraanwater legt.
Zeekraal kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. Zeekraal nooit buiten de koelkast bewaren, de groente zou binnen enkele uren bederven en vocht verliezen. Zeekraal dus altijd in een bak in de koelkast bewaren, dan kan de groente vier tot zeven dagen bewaard worden.
Ja, er zit van nature vrij veel zout in zeekraal: 2,3 gram zout per 100 gram zeekraal. Dat is veel meer dan in sla, maar ook zelfs meer dan in zuurkool. Dat zeekraal zoveel zout bevat, komt doordat het op het land in zout of brak water groeit. En tijdens de groei neemt het plantje zout uit het water op.
Zeekraal is een plant van de kuststreken, dus vrijwel uitsluitend in Zeeland en rondom het Waddengebied te vinden. Soms verder landinwaarts op een plek waar zoute kwel aan de oppervlakte komt. Langarige zeekraal staat doorgaans buitendijks op kaal slik tot onder de gemiddelde hoogwaterlijn.
De bladeren van de echte lamsoor worden niet gegeten. De bladeren van de zulte (zeeaster) (Aster tripolium) zijn wél eetbaar en worden als groente verkocht en gegeten, onder de naam 'lamsoren'. Doordat beide soorten oppervlakkig op elkaar lijken en in hetzelfde biotoop voorkomen leidt dit tot verwarring.
De lamsoor is een biologisch product met een zilte smaak. De zilte smaak komt door het zeewater wat zij opnemen. In het seizoen worden lamsoren dagelijks vers gesneden.
Groene en rode zeewieren, zoals nori en dulse, bevatten meer eiwit dan de bruinwieren (met uitzondering van wakame). Naast eiwitten bevatten alle soorten zeewieren ook B-vitamines, zoals vitamine B1, maar wel minder dan bonen. Zeewier kan meer ijzer bevatten dan vlees en in rood- en groenwieren zit vitamine C.
Water in een pan doen, en vooral geen zout toevoegen. Breng het aan de kook, en voeg voorzichtig de zeekraal toe. Laat het enkele minuten koken, maar niet te lang, 2 tot 4 minuten is voldoende.
De groente is ca. 7 dagen houdbaar in de koelkast. Verwijder van zeekraal de onderste stugge en houtige delen. Was de groente snel in stromend koud water.
Gedroogd zeewier ziet er niet altijd even mooi uit, maar niet getreurd, met een beetje heet water tover je het algauw om. Doe het zeewier in een kom, giet er kokend water over en wacht 10 minuten, het wier wordt maar liefst tien keer zo groot.
Enkele minuten in ruim kokend water zonder zout is voldoende. Ook stomen in een stoompan of stoomoven kan prima. Doe dit ook enkele minuten. De zeekraal zou er na bereiding uit moeten komen te zien als zeewier qua kleur maar nog wel bite hebben en weinig stevigheid verloren hebben.
Je kunt, als smaakmaker, een stukje kombu van zo'n 5 cm laten meekoken met soep. Verwijder na het koken of stomen het wier; de smaak en de voedingstoffen blijven achter in het gerecht. Je kunt na het koken het zeewier afspoelen en drogen en later nogmaals gebruiken tot het zo bros wordt dat het verpulvert.
De smaak van zeewier is zo bijzonder dat deze wordt aangeduid als de vijfde smaak: umami; ook wel te beschrijven als "hartig" of "heerlijkheid" (afhankelijk van de Japanse spelling). De andere vier primaire smaken zijn zout, zoet, zuur en bitter.
Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Toegevoegd jodium zit in sommige vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout.
Zeekraal groeit in het wild op "schorren": het land vlak aan zee dat onder invloed staat van het eb- en vloedgetijde. Het is een pioniersplant die als geen andere plant bestand is tegen zoute omstandigheden. De plant neemt het zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zilte smaak.