Sokken van een zachte stof, zoals merinowol of kasjmier, zijn het meest geschikt. Maar let op: zorg dat ze niet te strak zitten, want dat is dan weer niet goed voor de bloedcirculatie.
Er zouden verschillende redenen zijn waarom je niet met sokken aan zou moeten slapen. In de eerste plaats omdat sokken te strak om je voeten zitten waardoor er geen bloed meer bij zou komen. Dat is natuurlijk gevaarlijk. En heb je al koude voeten, dan worden je voeten dus ook niet warmer als er geen bloed bij komt.
Wol. De beste kwaliteit sok is nog altijd gemaakt van wol. Bewezen is dat na veelvuldig wassen de glans en de kwaliteit langer mooi blijven, dan van bijvoorbeeld katoenen sokken. Bovendien neemt wol beter vocht op, zodat je langer droge voeten houdt.
Als een deel van het lichaam koud is, is dat dus niet het geval en is slapen moeilijker. Een oplossing kan zijn om sokken te dragen in bed. Door de sokken stijgt de temperatuur, worden de vaten wijder en kan de warmte ook naar de voeten stromen.
Katoenen sokken dragen koel en deze werken absorberend. Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen. Anderen hebben juist baat bij sokken van polyester, omdat dit materiaal vochtafdrijvende eigenschappen heeft.
Zeven paar per week. Stel, je doet de vieze sokken dagelijks in de wasmand en je doet (minimaal) eenmaal per week een was, die je kort daarna opvouwt en in de kast opruimt. Dan heb je steeds voorraad genoeg en zou je met veertien paar sokken al een heel eind komen.
Een van de beste eigenschappen van merinowol is dat het actief je lichaamstemperatuur reguleert, zodat merinowollen sokken je voeten koel houden als het warm is. En merinowol drijft transpiratievocht af, zodat je huid droog blijft en je minder blaren krijgt.
Je voeten zweten namelijk veel als je urenlang schoenen draagt. Als je geen sokken aan hebt, zullen de binnenkant van je schoenen zeker vies worden door het resulterende zweet. Wanneer dit zweet zich ophoopt in de schoenen, produceert het een vreselijke geur wanneer je ze uittrekt.
Sokken wintertenen
Een sok of kous met wol is zeer geschikte sok voor wintertenen. Ze zijn vriendelijk voor de voeten, isoleren goed en zorgen dat de voeten droog blijven. Veel sokken hebben een wat dikker laagje voor onder de voet, dat extra isoleert en zacht en comfortabel loopt.
Hoe kleiner de schoen, hoe meer druk ontstaat. Zo slijt je sok een stuk sneller en komen er gaten in sokken. Maar: hoe groter de schoen, hoe meer je gaat schuiven - en ook dat komt de levensduur van de sok niet ten goede ('t is ook nooit goed...).
Met donkere, effen kleurige sokken gemaakt van badstof zijn pluisjes niet te voorkomen. Gemêleerde sokken hebben dit probleem niet doordat er twee verschillende garen met elkaar worden verweven. Om die reden zijn bijvoorbeeld wandelsokken altijd van een gemêleerd voetbed zijn voorzien.
Je kunt dus het beste katoenen of wollen sokken dragen. Dat zijn materialen die ventileren en je voeten droog houden. Draag hierbij cederhouten inlegzolen, die houden het vocht vast en hebben een anti-bacteriële werking.
Sokken van een zachte stof, zoals merinowol of kasjmier, zijn het meest geschikt. Maar let op: zorg dat ze niet te strak zitten, want dat is dan weer niet goed voor de bloedcirculatie.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Functioneel. Behalve dat hoge sokken er goed uitzien en zorgen dat je benen langer lijken heeft het ook daadwerkelijk een functie; de hoge sokken zorgen voor meer compressie op je onderbenen en zijn aerodynamischer.
De voordelen van lange kousen voor hardlopen
De lange kousen geven extra stevigheid aan de kuiten. Dat is een fijn gevoel als je gevoelig bent voor kuitblessures. Bovendien zijn hebben de kousen die speciaal voor hardlopen gemaakt zijn vaak een goed voetbed waardoor je niet glijdt in je hardloopschoenen.
Een wisselbad met koud en warm water stimuleert de bloedsomloop. Zet hiervoor een teiltje met koud en een teiltje met warm water neer. Houd uw voeten twee tot drie minuten in het warme bad en dompel ze daarna een paar seconden in het koude water.
In tegenstelling tot synthetische stoffen is merinowol een actieve vezel die reageert op veranderingen in lichaamstemperatuur. Dus het helpt je warm te blijven als het koud is en koel als het warm is.
Dodelijke larven
Australië produceert ongeveer 80% van alle merinowol dat gebruikt wordt voor de productie van textiel. Het achterwerk van het schaap kan ontlasting en urine bevatten waar bromvliegen door aangetrokken worden.
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Als je elke dag iets schoons aan trekt en minstens één keer per week je kleding wast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel paar sokken, beha's of ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.