Na eeuwen van vervolging keert het dier terug, mede dankzij een Europese afspraak om wolven te beschermen. De wolf (Canis lupus) is een zoogdier dat behoort tot de roofdieren (Carnivora) en de familie
De terugkeer van de wolf laat dat zien dat er in ons drukke land nog plekken zijn waar een toppredator zich thuis voelt; grote robuuste natuurgebieden waar ruimte is voor natuurlijke processen. Groot wild als reeën, edelherten en wilde zwijnen moeten weer rekening houden met de kans gepakt te worden door een predator.
Wolven hebben een belangrijke functie in de natuur. Ze zorgen ervoor dat prooidierpopulaties gezond blijven, door alleen de zwakke en oude dieren te pakken. Ook is er door hun aanwezigheid weer ruimte voor bepaalde plantensoorten om zich te ontwikkelen.
Wettelijke bescherming vanaf 1982 zorgde voor een geleidelijke ommekeer. In 1996 kwamen de eerste wolven vanuit Polen naar Duitsland. En vanaf 2015 doken ook in Nederland wolven op. Eerst als zwervers, maar al snel als blijvertjes.
Buiten de mens blijken tijgers de enige serieuze roofdieren van de wolven te zijn. In de gebieden waar wolven en tijgers samen voorkomen, zoals in oost Rusland, hebben de twee soorten een overlappend dieet, wat resulteert in concurrentie.
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Bij het jagen leggen de wolven soms wel zo''n 60 kilometer per dag af. De wolf vangt zijn prooi door die in de nek te bijten. Bij kleinere dieren schudt hij ze heen en weer totdat de nek breekt.
Om te voorkomen dat de wolf helemaal verdween van het continent, tekenden de Europese landen in 1982 een akkoord waarmee de wolf een beschermde diersoort werd. Het dier mocht niet meer worden verjaagd en gedood.
In de periode van 17 februari tot en met 30 april 2022 is de aanwezigheid van een aantal gevestigde wolven wederom vastgesteld in Nederland. Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe.
Het heet huilen, maar tranen komen er niet aan te pas. Wolven huilen om verschillende redenen, bijvoorbeeld om andere wolven te waarschuwen: 'Deze plek is bezet, wegblijven! '. Soms uit eenzaamheid, dan zoekt hij gezelschap van een andere wolf.
Wolven proberen vaak een prooi uit te putten door het over lange afstand te laten rennen. Daarnaast vallen oude, zieke, zwakke en jonge onervaren dieren eerder ten prooi aan wolven dan gezonde, volwassen dieren. Wolven eten met name grotere wilde hoefdieren waarbij ree het belangrijkste aandeel van het dieet vormt.
Het woord wolvin staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Tegenwoordig zijn er in Europa nauwelijks nog herders en zitten jonge kinderen op school. Een dergelijk treffen is dus een grote zeldzaamheid geworden. Een wolf kan in theorie ook agressief worden als je zijn welpen bedreigt of meeneemt, maar dat is dan ook een bijzonder slecht idee!
Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Uitgaande van 800.000 schapen in Nederland worden volgens het IPW 2019 jaarlijks maximaal 1,61 x (800.000/100) = 12.880 schapen verwond en gedood door honden en vossen. Afgerond 13.000.
Als een wolf je aanvalt moet je niet wegrennen. Houd oogcontact, maak jezelf groot en maak luide, intimiderende geluiden. Zoek zo snel mogelijk een veilig heenkomen.
Wolven verjagen met een elektrische afsluiting
Waar wolven leven worden helaas ook dieren gedood. Een beekje, sloot of nabije woning vormt daarbij geen enkele belemmering voor de wolf om zijn slag te slaan. Gallagher adviseert een elektrische omheining (afsluiting) om wolven tegen te houden en af te schrikken.
Wolven houden als huisdier is verboden. Tenminste, volbloedexemplaren. Toch kun je op straat zomaar aangelijnde viervoeters tegenkomen die verdacht veel op wolven lijken, qua uiterlijk, gedrag én DNA: wolfhonden.
In de natuur jagen wolven vooral op reeën en wilde zwijnen. Toch begeeft de wolf zich ook buiten natuurgebieden en ziet soms ook een schaap als prooi. We moeten vee dus beschermen en schade compenseren. Wolven jagen op dieren die ze gemakkelijk kunnen vangen.
Wolven kunnen met elkaar praten, onder andere via geluiden. Wolven en honden kunnen grommen en huilen. Een hond kan daarbij ook nog blaffen, een wolf doet dat bijna niet, alleen jonge wolven. Een hond heeft vaak verschillende soorten blaffen voor verschillende situaties.
[m] - [n] ; jong van bepaalde zoogdieren (o.a. beer, leeuw, vos, wolf).
Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.
Al decennia lang hebben de meeste Amerikaanse schapenproducenten grote witte honden gebruikt, zoals de Pyreneese Berghond , de Akbash of Maremma-herdershonden, maar ook Anatolische herders worden gebruikt.
Herder Jeroen heeft sinds kort een slimme oplossing: Karpatische herdershonden. De honden komen uit Roemenië en zijn speciaal voor deze taak naar Nederland gebracht. Met hun gegrom en geblaf kunnen ze wolven wegjagen. Omdat de wolf vaker gespot wordt in Nederland, worden ook steeds vaker schapen doodgebeten.