Twee keer friturenJe bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min. goudbruin afbakt.
Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn.
Dubbel frituren helpt bij dat verdampingsproces . Door de kip te laten rusten en afkoelen tussen de dips in de olie, verdampt er extra water van de huid. Wanneer je hem teruglegt om verder te frituren, verdampt de rest van het water, waardoor de huid snel bruin en knapperig wordt voordat het vlees te gaar wordt.
Schil de aardappels. Snijd ze in de lengte in plakken en dan in frieten. Leg de frieten in een grote kom met water en 15 gram zout en laat dit een half uur staan. Het zoute water trekt vocht uit de aardappels, waardoor ze knapperiger worden tijdens het bakken.
Is de friet goed droog?Dan kan je ze opnieuw frituren of in de pan bakken. Wanneer je friet in de pan bakt, moet je er wel voor zorgen dat de olie goed heet is en dat je niet te veel in een keer bakt.
Opnieuw frituren
Gooi de frieten tegelijk in de frituurpan en bak ze voor zo'n 2 à 3 minuten. Ze moeten zowel aan de buiten- als binnenkant goed warm worden. Wanneer je de frieten uit de frituurpan haalt, laat je ze best even afdruipen op wat keukenpapier om toch een klein beetje olie te verdoezelen.
Om oude frietjes te repareren, besproei je ze lichtjes met water en verwarm je ze opnieuw in een hete oven, airfryer of koekenpan . Dit proces voegt vocht toe, wat helpt om harde frietjes zachter te maken en hun luchtige binnenkant en knapperige textuur nieuw leven in te blazen.
Bewaar de gesneden friet in een bak koud water. Zo verkleuren ze niet en wordt er wat zetmeel aan de aardappel onttrokken, waardoor ze knapperiger worden.
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
Kortom: blancheren zal smaak- en textuurvoordelen toevoegen aan uw Franse frietjes. Een blanch in een heet oliebad zal extra knapperigheid en een gouden kleur geven aan uw eindproduct .
Laat ze minstens 10 minuten tot 30 minuten rusten voordat je ze een tweede keer frituurt. Je kunt de stukken zelfs een nacht in de koelkast laten afkoelen voordat je ze voor de tweede keer in de frituurpan doet.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
De regel is dat je dikke frieten niet spoelt. Waarom precies? Het water zou al het zetmeel dat aan je frieten hangt, wegspoelen. En het is net het zetmeel dat voor een knapperig resultaat zorgt.
Over het paneren van de vis valt nog wel te discussiëren maar over de friet zijn alle Britten het eens: daar hoort zout en een paar druppels azijn overheen.
Hoe moet je de verse friet voorbakken? Programmeer de frituuroven tussen 140 – 150 graden Celsius om de friet alvast voor te bakken. Bak de friet ongeveer 7 minuten voor in de ketel. Doordat er een enorm temperatuurverschil ontstaat zal de temperatuur voor een korte tijd terugvallen naar 120 graden Celsius.
Te lange baktijd.Te hoge olietemperatuur.Oude of vuile olie.Laag oliepeil .
De verse friet word in de snackbar voorgebakken op 150 graden om even af te koelen en dan af te bakken op 180 graden. Snacks zijn het lekkerst met 175 graden. Ook ligt het aan het merk friet wat de snackbar gebruikt en in wat voor vet er word gebakken. de ene snackbar is de andere niet!
het bruinkleuren gebeurd bij 140 graden of hoger. waarschijnlijk bak jij je friet voor op een hogere temperatuur of je bakt ze misschien helemaal niet voor. (blancheren = kort beetgaar koken , in dit geval net niet beetgaar 100 graden) op deze manier garen ze voordat ze kleuren.
Neem een grote kom en week de aardappelen in koud water. Zorg ervoor dat je de aardappelen minstens 2-3 uur laat weken. Het weken van de gesneden aardappelen in koud water is een van de belangrijkste stappen om perfecte Franse frietjes te bereiden. Het koude water verwijdert het zetmeel dat zich buiten de aardappelen bevindt, zodat je perfect knapperige frietjes krijgt .
Je kunt als horecaondernemer ook veel hebben aan de volgende baktip: schud na een halve minuut frituren de patat even goed door. Zo voorkom je dat frieten aan elkaar blijven plakken, waardoor ze dus juist overal perfect goudbruin en krokant kunnen worden.
1. Kook de friet eerst circa 10 minuten in gezouten water. Giet af en laat helemaal afkoelen. Frituur de friet vervolgens op 180 ºC in een (frituur)pan in circa 4 minuten tot ze goudbruin kleuren.
Olieverzadiging
Tijdens het eerste frituurproces worden de frietjes gelijkmatig gebakken in hete olie, waardoor een knapperig korstje ontstaat. Het opnieuw opwarmen van de frietjes resulteert in een ongelijke verdeling van olie en de frietjes worden vettig en slap.
Begin met je overgebleven frietjes op te warmen: een paar minuten in de oven of pan totdat ze weer knapperig zijn.
Je moet de frietjes drogen na het spoelen en ze daarna laten rusten na het omgooien met zetmeel, zodat de zetmeelkorst zich kan vormen . Dit zal ook overtollig oppervlaktewater verwijderen, wat kookophopingen zal voorkomen. Als je je er zorgen over maakt, gebruik dan minder olie en bak in kleinere porties.