Vul de pan voor 1/3de met de olie en verhit. Om te toetsen of de olie heet genoeg is, gooi je er een klein stukje brood in. Daarna kan je de ingrediënten die je wil frituren in de pan leggen. Doe dit met de draadschep.
Friet en oliebollen bijvoorbeeld. En alles wat je door een frituurbeslag kan halen, zoals stukjes vlees, vis en groente. Frituurpan (je kunt ook frituren in een gewone pan op het fornuis), frituurmand of schuimspaan en keukenpapier.
De pan moet voldoen aan een aantal eisen om veilig te kunnen frituren. De pan moet hoog zijn, zodat er genoeg olie inpast en deze niet uit de pan spettert. Daarnaast moet de pan bestand zijn tegen hoge temperaturen. Een gietijzeren pan werkt het beste voor frituren zonder frituurpan.
Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen. Schep het product voorzichtig in de olie. Gebruik een schuimspaan bij een pan of het bijgeleverde mandje bij een frituurpan om het eten in de olie of het vet te dompelen.
Verwarm op een medium vuur een koekenpan totdat deze echt goed warm is. Laat hierin wat plantaardig boter en olie smelten. Dit mag best een flinke laag zijn, want je wil de frietjes wel mooi bruin laten bakken! Doe de frietjes als ze goed droog gedept zijn in de hete olie.
Verhit één eetlepel olie, vloeibare margarine of een ander bak- en braadproduct per persoon. Als je margarine gebruikt, laat dan het schuim wegtrekken. Een bak- en braadproduct moet lichtbruin kleuren. Leg het vlees in het hete vet en laat het bruin worden of een korstje krijgen.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen.
Een stofdeksel dient enkel om de friteuse stofvrij op te bergen in je keukenkast. Dit deksel mag absoluut niet op de verwarmde friteuse geplaatst worden. Een filterdeksel daarentegen mag wel op een warme friteuse staan en dient om de onaangename geurtjes en gevaarlijke spetters te verminderen.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Frituur in kleine porties want anders koelt de olie of het frituurvet heel snel af. Een goede verhouding is 1:10. In een frituurpan van twee liter kunt u dus 200 gram frites of snacks tegelijk frituren.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten pollepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Als er bubbels ontstaan rondom de lepel, is de olie heet genoeg. Et voila! Tijd voor bitterballen.
Het enige wat je nodig hebt is een wokpan, een draadschepje, arachideolie en een stukje brood. En natuurlijk mag je ook de ingrediënten die je wil frituren niet vergeten.
Plaatstaal
Een plaatstalen pan moet voor het eerste gebruik met olie ingebrand worden. Dit inbranden is even een klusje, maar daarna heb je er lang plezier van. De pan kan hoge temperaturen aan en gaat, hoe vaker je hem gebruikt, steeds beter bakken. De pan kleurt zwart en creëert zijn eigen antiaanbaklaag.
Verhit de pan en controleer de temperatuur. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een houten lepel in de pan zetten. Zodra zich belletjes vormen rond de lepel, dan is de pan heet genoeg. Leg de kroketten in de pan en bak ze goudbruin, Ik bakte er acht per keer.
Binnen 10 minuten nadat het apparaat aan is gezet is de temperatuur van het vet al rond de 180 graden.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
een frituurpan mag niet zomaar ontploffen, dus zou even contact opnemen met de fabrikant.
Volgens een bericht van de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission op donderdag, kunnen sommige friteuses oververhit raken en een potentieel brandgevaar vormen. Dus ja, je heteluchtfriteuse kan in brand vliegen en zelfs ontploffen. Regelmatig geloven mensen dat heteluchtfriteuses vatbaar zijn voor brandgevaar.
De hoeveelheid olie die je moet gebruiken is afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van de snacks. Een laagje van vijf centimeter is voor kleine etenswaren voldoende. Voor oliebollen en frietjes heb je meer nodig. Zorg ervoor dat de olie nooit tot de bovenkant van de pan gevuld is.
Een gietijzeren pan houdt de hitte goed vast, ook als er koude ingrediënten in de olie gaan. Een pan met antiaanbaklaag houdt hitte veel minder goed vast, waardoor de temperatuur meer schommelt. Wat je ook doet: zorg ervoor dat de pan stevig op het vuur staat.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.