Een aangename temperatuur in scholen ligt tussen 18 en 22°C. Vanaf 25°C neemt de behaaglijkheid af en wordt het prestatievermogen minder. Mensen kunnen dan ook last krijgen van hoofdpijn en benauwdheid. Dat is niet meer gezond, dus voldoet niet aan de Arbowet.
Wanneer is het te warm om les te geven? Er zijn geen regels die zeggen hoe warm het mag zijn in een klaslokaal. De school bepaalt zelf welke maatregelen zij neemt als het erg warm is. De school kan bijvoorbeeld een 'tropenrooster' instellen: de kinderen beginnen dan vroeger en zijn ook vroeger uit.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Kinderen tussen 5 en 16 jaar: leerplicht
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatie
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd.
Maar om werknemers een beetje tegemoet te komen, wordt soms een koudetoeslag afgesproken. Dat is een toeslag bovenop je loon. Werk je standaard in een koude omgeving? Kijk dan in jouw cao of er ook een koudetoeslag voor jou geldt.
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten.
Spreek je leraar erover aan. In veel scholen is er ook een preventieadviseur die je kan aanspreken. Er bestaan geen regels over de minimum- en maximumtemperatuur in een klaslokaal. Het onderwijs volgt daarom de wetgeving voor werknemers.
Sluit de ramen als het buiten warmer is dan binnen en zet ze juist open als het buiten koeler is dan binnen ('s nachts); Maak platte daken van scholen nat en houd ze nat; Zet warmteproducerende verlichting, computers, printers en andere apparaten zo veel mogelijk uit of in een aparte kamer.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
'Mijn bloed kookt' betekent dat je woedend bent. Je kunt het ook over iemand anders zeggen, bijvoorbeeld: “Zijn bloed kookt.” Dat betekent dat diegene furieus is.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog heerlijk met een dun vestje naar buiten. Trek deze over een chique spaghetti top of stoere it-shirt. Combineer deze kleding met een leuke rok of edgy broek en je bent helemaal fashionable! Een jurkje kan ook prima met deze temperaturen.
18-19 graden: nauwsluitende of langere kleding
Vanaf buitentemperaturen van 18 graden of meer kun je al prima een jurkje of rokje dragen. Draag het liefst een langere of strakkere variant, deze houden je lichaam beter warm. Kies bijvoorbeeld voor een strakke jurk of een leuke maxi rok.
De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
Je ouders zijn niet meer verplicht om voor je te zorgen. Ze hebben dan geen onderhoudsplicht meer. Je mag een busrijbewijs halen. Je hebt recht op het minimumloon voor volwassenen.
Kan ik op mijn 17e met een havo- of vwo diploma een tussenjaar nemen? Ja, dat kan! Een havo- of vwo diploma geldt als een startkwalificatie. Als je nog geen 18 bent, heb je zo'n startkwalificatie nodig om een tussenjaar nemen.
De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen van 16 tot 18 jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben. De kwalificatieplicht komt na de leerplicht.