Sushi is overal in Japan te vinden, en dat komt door de diepe culturele banden en de gemakkelijke toegang tot verse zeevruchten. Als eilandnatie heeft 'het land van de rijzende zon' altijd een sterke band met de oceaan gehad, waardoor vis een belangrijk deel van het Japanse dieet is geworden.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit.
Vooral rijst en vis spelen een veel grotere rol in het Japanse dieet dan bij ons; de gemiddelde Japanner eet ongeveer 500 gram vis per dag, tegenover slechts 100 gram vis per dag in Nederland.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Enkele van de meest gebruikte vissoorten voor sashimi zijn tonijn, zalm, geelstaart, snapper, inktvis en octopus. Daarnaast kan sashimi ook worden gemaakt van andere soorten zeevruchten zoals paling, sint-jakobsschelpen, garnalen en krab.
In Japan wordt een breed scala aan vis en zeevruchten gebruikt voor sushi, waaronder tonijn, zalm, geelstaart, tong, baars, garnaal, paling en rode zeebrasem. Deze vissoorten worden vaak rauw of gegrild geserveerd, afhankelijk van de sushi-variant.
Dat omvat tonijn, garnalen, inktvis, zeebrasem, jonge yellowtail, zeebaars en bot. Kleine vissen, zoals sardines, kneuzen snel en zijn niet goed om rauw te eten, tenzij ze heel vers zijn. Bereid vis met glanzende, blauwachtige ruggen zorgvuldig. Deze vissen veroorzaken vaak allergische reacties.
Portiecontrole
Mensen in Japan praktiseren geen vraatzucht en eten alleen om hun maag te vullen. Als gevolg hiervan zul je vaak zien dat Japanners van kleinere borden eten, waardoor ze vol blijven zonder extra calorieën binnen te krijgen.
Een traditioneel Japans ontbijt
Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten.
Traditioneel Japans dieet vol vis, soja, groenten en groene thee. Lage percentages obesitas en overgewicht. Hoge inname van omega-3 vetzuren.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
In de lokale restaurants wordt men geacht met hashi (eetstokjes) te eten. In Japan drinkt men veel thee en dan met name de Japanse groene thee (ocha). In een restaurant wordt vaak een gratis kopje thee of glas water aangeboden. Het is niet verplicht om extra drinken te bestellen (dit doen de meeste 'locals' ook niet).
Zalm . Deze vis is erg populair in de Japanse keuken, en in Japanse restaurants wereldwijd. Naast zijn opvallende oranje kleur, wordt hij ook gewaardeerd om zijn smakelijke smaak. De filets zijn het meest gebruikte deel van deze vis, wat altijd een must is voor sashimi-ingrediënten.
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk.
Japan heeft bijna 70.000 honderdjarigen, waarvan ongeveer 15% in grote steden woont, zoals Tokio en Osaka, terwijl de rest in de vele landelijke gebieden van Japan woont. Deze honderdjarigen eten meestal een traditioneel dieet van rijst, misosoep, augurken, gekookte of gekruide groenten, vis en op sojabonen gebaseerde voedingsmiddelen zoals tofu of natto .
Het traditionele Okinawa dieet bestaat voornamelijk uit plantaardige voedingsmiddelen die krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben , wat mogelijk een langere levensduur bevordert. De caloriearme, eiwitarme en koolhydraatrijke voedingsmiddelen van het dieet kunnen ook de levensduur bevorderen.
Het Japanse dieet staat bekend als een van de gezondste ter wereld. Het traditionele Japanse ontbijt met rijst, vis en groenten wordt vaak genoemd als voorbeeld van een ideale, voedzame, uitgebalanceerde ochtendmaaltijd.
De echte Japanse thee
Geen koffie bij een Japans ontbijt, maar thee. Groene thee. Vaak in de prachtigste kommetjes. De zachte smaak van groene thee past dan ook veel beter bij de andere smaken van het ontbijt.
In Japan wordt met name Amerikaans brood gegeten, vrijwel altijd wit en in dikke plakken. Dat betekent dan weer niet dat Japanners geen goede bakkers zijn: de beste pizza's en baguettes ter wereld komen uit Tokyo. Maar brood speelt geen rol van betekenis in het dagelijks dieet.
Japan heeft met zijn hoge levensverwachting en groot aantal honderdjarigen een voorbeeld gezet voor de rest van de wereld. Door elementen van de Japanse levensstijl, zoals vers en gevarieerd eten en regelmatig bewegen, in ons eigen leven te integreren, kunnen we onze levensverwachting en -kwaliteit verbeteren.
De magie van het Japanse dieet: superfoods in overvloed
Het blijkt echter dat Japans geheim voor gezondheid en een lang leven ook te maken heeft met bepaalde voedingsmiddelen die veel voorkomen in de Japanse keuken . Ten eerste hebben Japanners, net als veel andere Aziaten, veel sojabonen en sojaproducten in hun keuken.
Volgens dit bureau lag het gemiddelde inkomen in Japan in 2019 op ¥ 322.612 (Japanse yen). Dit is omgerekend zo'n € 2.641,-. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het gemiddelde bruto maandsalaris in Nederland in datzelfde jaar op € 2.575,-.
Zeden en gewoonten
Afval op straat gooien is strafbaar, roken op straat is verboden, behalve in voorziene locaties, en eten op straat of een neus snuiten in publiek worden als onbeleefd ervaren. Vandalisme wordt erg streng gestraft. Respect tonen aan de autoriteiten is in Japan zeer belangrijk.
In de Wet Natuurbescherming is een aantal vissoorten opgenomen waarop je niet mag vissen. Het betreft de volgende soorten: gestippelde alver, beekprik, bittervoorn, elrits, houting, grote modderkruiper, Kleine modderkruiper, beekdonderpad en Atlantische steur.
Vanwege het ruige landschap en de overvloedige sneeuwsmelt, hebben alle grote eilanden veel rivieren en beken die perfect zijn om uit te gooien. Lake Akan in het Akan-Mashu National Park in Hokkaido heeft een geweldige reputatie voor vliegvissen , en de Japanse Alpen bij de prefecturen Gifu en Nagano zijn ook opmerkelijke plekken.