Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven. De wijn met kurk drinken is in principe ook niet schadelijk voor de gezondheid, maar de trek zal u snel vergaan, want de wijn is echt niet lekker en doet niet denken aan hoe hij normaal smaakt.
Duurzaam kurk
Kurk is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en recycleerbaar zonder giftige afvalstoffen te produceren. Kurk kent als vernieuwende en duurzame bron geen afval.
Helaas is er momenteel nog geen middel of methode om je wijn van de kurk geur en smaak te ontdoen. Het beste wat je kunt doen met een fles wijn met 'kurk' is deze terugbrengen naar de wijnhandelaar (als je de wijn gedecanteerd hebt, deze wel weer even keurig in de fles teruggieten natuurlijk).
Kurk wordt vaak al opgelopen in de houten vaten waar rode wijn in wordt gerijpt, dus ook wijn met een schroefdop kan kurk hebben, maar dat komt veel minder vaak voor.
Wat betekent 'de wijn heeft kurk'? 'Kurk' (in het Frans goût de bouchon) is een onaangename geur én smaak, die het eigenlijke karakter van de wijn overheersen en hem daardoor minder aangenaam of zelfs onaangenaam maken. Met name het schimmelige, muffe aroma valt op.
Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven.
Wat is 'kurk' in de wijn? Kurk betekent dat de wijn besmet is met een schimmel, de zogenaamde 2,4,6-Trichloroanisole schimmel (TCA). In de meeste gevallen bevond deze schimmel zich in de kurk zelf. Maar de schimmel kan ook in een wijnvat gezeten hebben, of in de fles, voordat deze werd gevuld.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Het nut van (natuur)kurk
Kurk laat zuurstof door. Dit kan voor vele wijnen een voordeel zijn, maar voor vele ook niet. Wijnen die je langer kunt bewaren, doen het goed met een kurk.
Hoe herken je een kurksmaak
Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid.
Een kurk-wijn is een wijn die besmet is met een kurk-schimmel. De besmetting geeft een zeer speciale geur en smaak. Beschimmelde kurk ontstaat bij een kleine percentage natuurlijke kurken die verkrijgbaar zijn. Uit recente studies is gebleken dat 5 procent van de wijnen met natuurlijke kurken besmet is met de schimmel.
HOE RUIK JE KURK IN WIJN? Als je wijn chemisch en muf ruikt. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën die voor een nare geur en smaak zorgen. Schimmelwijn is overigens geen aanrader.
De eerste schors kan pas na 25 jaar geoogst worden en de boom heeft daarna 10 jaar nodig om een nieuwe bruikbare schorslaag te laten groeien. Kurk is dus een waardevol product dat niet gemakkelijk vergaat en zijn kwaliteit niet verliest tijdens het recyclageproces.
Hoewel kurk in het Middellandse Zeegebied wordt gekweekt en geoogst, is het geen superlokaal product. Tot slot kan onbehandelde kurk na langdurig contact met water rotten of schimmelen.
De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn technisch in orde is. Met andere woorden: je controleert of de wijn 'op dronk' is en geen kurk bevat. Indien de wijn bedorven is of mankementen heeft, wordt de fles vervangen.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Prijzen tussen 31 euro per m² en 68 euro per m²
De prijs schommelt tussen de 22 euro per m² en 50 euro per m². De prijzen van kleefkurk variëren van 31 euro per m² tot 68 euro per m².” “In beide systemen heb je keuze tussen geverfde kurk of kurk met digitale print.
De Champagnekurk
De kurk is 50% groter dan de hals van de fles en wordt behoorlijk samengeperst om hem er in te krijgen. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat er nog een metalen plaatje (capsule) en een ijzeren kooi (muselet) om de kurk ook op de fles te houden.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
De isolatiewaarde van kurk is zeer goed. Het heeft een Lambda waarde van 0.038 – 0.040 W/mK.
Ook kan de mate waarin een wijn is aangetast variëren. Echte kurksmaak is echter onmiskenbaar: de wijn ruikt muf en chemisch, naar nat karton, en in de mond geeft hij een onaangenaam bittere nasmaak.
Tussen aanhalingstekens, want het gaat niet letterlijk om kurk. Maar de kurk die nog steeds het merendeel van de wijnen die we drinken afsluit, is wel de overdrager van die nare geur die wijnen ondrinkbaar maakt, en die we voor het gemak kurk of kurkbesmetting noemen.