Waarom heb je een samenwerkingsovereenkomst nodig? In een samenwerkingovereenkomst worden afspraken vastgelegd tussen twee of meer partijen die een gezamenlijk doel willen realiseren. Het doel kan bijvoorbeeld het maken van een gezamenlijk project of het gezamenlijk investeren of het gezamenlijk beheren van iets zijn.
Het is niet verplicht een samenwerkingsovereenkomst of een samenwerkingscontract aan te gaan. Het gaat om het idee dat de afspraken die zijn gemaakt tussen partijen duidelijk worden vastgelegd. Dit kan ook in een vennootschapscontract, dit is een samenwerking in een vof.
Een samenwerkingscontract, ook wel samenwerkingsovereenkomst genoemd, is een contract of overeenkomst waarbij twee of meer partijen de afspraken ten aanzien van hun samenwerking vastleggen.
Wat is een samenwerkingscontract? Een samenwerkingscontract is een aantal regels dat wordt opgesteld en waarbij alle partijen bij een samenwerking zich aan moeten houden en mee akkoord gaan. Hierin staat hoe de samenwerking moet gaan verlopen en wat de beide partijen juist wel moeten en juist niet moeten of mogen doen.
Belangrijk bij samenwerken is dat iedereen hetzelfde doel nastreeft en handelt in het belang van het bedrijf. Samen verbeteren zorgt voor betrokken medewerkers, voor betere prestaties en voor meer plezier in het werk.
Juridisch gezien komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en de acceptatie van dat aanbod. In de wet (artikel 6:217 van het Burgerlijk Wetboek) wordt dat 'aanbod en aanvaarding' genoemd. Dit proces hoeft niet schriftelijk te verlopen.
Wie kan een contract opstellen of tekenen? Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen (zoals een bv) kunnen een contract aangaan. U moet handelingsbekwaam zijn om een geldig contract te sluiten. Dat is niet het geval bij personen die onder curatele (toezicht) staan of jonger zijn dan 18 jaar.
Kan ik zelf een contract opstellen? Ja, dat kan. Zelf een contract opstellen is soms zelfs aan te raden, wanneer het om kleine belangen gaat. Sterker nog: bij zéér kleine belangen is een contract opstellen vaak niet eens noodzakelijk en is een mondelinge overeenkomst ook voldoende.
Gaat u met een zakelijke partner een samenwerking aan, dan kunnen wij de afspraken i.v.m. deze samenwerking verwerken in een partnerovereenkomst. In een partnerovereenkomst worden duidelijk de rechten en plichten van u en van uw zakelijke partner omschreven.
Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij de opdrachtgever een bepaalde dienst of prestatie opdraagt aan een opdrachtnemer. De opdrachtnemer voert deze dienst of de prestatie zelfstandig uit. In de overeenkomst worden werkafspraken vastgelegd die de zelfstandigheid van de opdrachtnemer laten zien.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Je mag niet zomaar informatie van je werkgever doorgeven aan een ander. Om er voor te zorgen dat jij dat niet doet kan je werkgever een geheimhoudingsbeding in je contract zetten. Daarin staat dan dat het verboden is vertrouwelijke of concurrentiegevoelige gegevens van het bedrijf te delen.
Toch valt dit wel aan te raden, want met een schriftelijke overeenkomst heb je veel minder kans op onduidelijkheden of miscommunicatie. Bij een mondeling afspraak loop je het risico dat je een afspraak maakt die voor jou heel duidelijk is, maar waar uiteindelijk toch wat miscommunicatie over ontstaat.
Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan die voldoende bepaalbaar is en moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden. Deze wil moet ook zijn verklaard.
U kiest daarvoor een modelovereenkomst die past bij de manier waarop u voor uw opdrachtgever gaat werken. Welke? Dat hangt af van de afspraken die u met uw opdrachtgever maakt over de manier van werken. Die moeten ervoor zorgen dat er geen sprake is van loondienst.
Een wilsgebrek is het gebrekkig tot stand komen van de wil tot het sluiten van een overeenkomst, waardoor een overeenkomst vernietigbaar kan zijn. Hiervan is sprake bij bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling.
In een wilsverklaring zet u op papier welke medische behandelingen u wel of niet wilt. U kunt bijvoorbeeld opschrijven dat u geen reanimatie wilt als uw hart stil staat. U kunt ook opschrijven in welke situatie u uitzichtloos ondraaglijk lijdt en of u dan euthanasie wilt.
Volgens artikel 6:219 lid 1 BW is een aanbod onherroepelijk wanneer het een termijn voor aanvaarding inhoudt of wanneer de onherroepelijkheid op een andere wijze uit het aanbod volgt. Indien uit het aanbod niet volgt dat het onherroepelijk is, is het dus herroepelijk.
Samenwerken kan worden gedefinieerd als het gezamenlijk inzetten om een bepaald doel te bereiken. Samenwerking vindt plaats tussen minimaal twee personen, dus ook in een groep of tussen meerdere groepen.