Het vaccin wordt gegeven vanaf de leeftijd van 12 maanden omdat het dan pas goed werkt. Voor die tijd hebben kinderen nog antistoffen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen langzaam en zijn op de leeftijd van 12 maanden helemaal verdwenen.
Bij de meeste gevaccineerden ontstaat koorts 6 tot 8 uur na vaccinatie. Bij levend verzwakte vaccins is de latentietijd van koorts afhankelijk van de incubatietijd van de ziekteverwekkers in het vaccin. Na BMR vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) is dit 5 tot 12 dagen en ligt de tijdspiek bij 8 tot 9 dagen [1].
Meestal zijn bijwerkingen niet ernstig en betreft het lichte koorts of een rode, gezwollen plek waar de prik is gegeven. Kleine kinderen kunnen wat hangerig zijn en vaker langer huilen. Bijwerkingen gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over.
Na vaccinatie tegen corona is het mogelijk dat u wat griepachtige klachten krijgt, zoals verhoging of koorts, spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dit betekent dat het afweersysteem in het lichaam aan het werk is. Meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen. U mag paracetamol nemen tegen deze klachten.
Bij de prik tegen bof, mazelen en rodehond (de BMR-prik) krijgt een kind soms pas na 5 tot 12 dagen koorts.
De vaccinatie BMR beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. Je kind krijgt het vaccin rond de leeftijd van 14 maanden. Bij 5% van de kinderen slaat de eerste vaccinatie niet goed aan, daarom worden de kinderen rond 9 jaar nogmaals gevaccineerd. Deze 2 inentingen samen zorgen voor een langdurige bescherming.
De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.
Om stijfheid, pijn en zwelling op de plek van de inenting te verminderen kun je fietsbewegingen met de benen van je kind maken. Als de plek van de vaccinatie warm en gezwollen aanvoelt, kun je pijn en zwelling verminderen door te koelen. Leg daarvoor een koud gemaakt washandje of theedoek op de gezwollen plek.
Griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, verminderde eetlust, misselijkheid of buikpijn. Deze klachten duren meestal niet langer dan 1-2 dagen. Een enkele keer duren ze tot 2 weken. Flauwvallen.
Na de 2evaccinatie met het AstraZeneca vaccin treden de bekende bijwerkingen minder vaak op dan na de 1evaccinatie. Dit blijkt uit eerdere onderzoeken en uit de eerste resultaten van het vragenlijstonderzoek van Lareb. Ook zijn de bijwerkingen vaak minder hevig na de 2evaccinatie.
De behandeling van de klachten bestaat uit voldoende rust nemen, ontstekingsremmende middelen en fysiotherapie. Lees hier meer over SIRVA na vaccinatie. Wees alert op SIRVA bij patiënten met schouderklachten die kort na vaccinatie zijn ontstaan.
Verschijnselen van tetanus
Vaak krijg je eerst last van rusteloosheid, geprikkeldheid en hoofdpijn. Daarna treedt verkramping van de spieren op. Zonder behandeling is tetanus dodelijk. Omdat de bacterie snel werkt en de gifstof de grootste problemen veroorzaakt, helpen antibiotica niet.
De meest voorkomende bijwerkingen van alle soorten prikken zijn: pijn, dik of rood worden van de prikplek.
Het lichaam van uw kind maakt afweerstoffen en werkt dan hard. Geef uw kind met koorts extra drinken. U hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts. Meestal heeft uw kind binnen 2 dagen na de prik geen klachten meer.
Als je ziek bent en je hebt een afspraak voor vaccinatie
Als je klachten hebt die kunnen passen bij corona (verkoudheidsklachten, verhoging/koorts benauwdheid, hoesten, verlies van smaak en reuk) kun je niet naar de vaccinatieafspraak komen.
Bij levend verzwakte vaccins is de tijd tussen vaccinatie en het ontstaan van malaiseklachten afhankelijk van de soort ziekteverwekker in het vaccin. Na BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) is dit 5 tot 12 dagen na vaccinatie. Bij het gele koorts vaccin is dit binnen 3 tot 7 dagen.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de GGD, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als je korter voor de reis komt kunnen we je nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak. Dit geldt ook als je gezondheidsproblemen hebt.
Reacties op de injectieplaats komen vaak voor
Naast roodheid, zwelling, warmte en pijn, kan er ook een blauwe verkleuring en jeuk ontstaan op de injectieplaats na het vaccineren. Door zwaartekracht kan een ontstekingsreactie van de injectieplaats af verplaatsen, bijvoorbeeld bij een blauwverkleuring of een zwelling.
Veel mensen ervaren kortdurende schouderklachten na een (Covid-19) vaccinatie. Bekende symptomen zijn pijn, roodheid en soms zwelling ter plaatse van de injectie. Dit is een bekende en onschuldige bijwerking. De schouder is een aantal dagen pijnlijk en het heffen van de arm zal een aantal dagen moeizaam kunnen gaan. .
Bescherming tegen infectieziektes
In het eerste jaar word je opgeroepen om je baby te laten vaccineren tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. Dit zijn geen onschuldige ziektes, die gelukkig door het vaccinatieprogramma bijna niet meer voorkomen.
Bijwerkingen van het vaccin kunnen dan ook lijken op een lichte vorm van mazelen, bof of rodehond. De meest voorkomende bijwerkingen van het BMR-vaccin zijn koorts, hangerigheid en/of uitslag. Ook kan de huid op de plek van de vaccinatie er rood uitzien of pijnlijk aanvoelen.
Afleiding kan helpen. Leg uit dat het helpt als je kind net vóór en tijdens de prik ergens anders naar kijkt dan de naald en de arm. Vraag je kind om tijdens het prikken de tenen te bewegen of bedenk vooraf samen met je kind iets wat kan helpen als afleiding. Je aanwezigheid tijdens de vaccinatie is belangrijk.
Jongens én meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Dat vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker. Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.