Kwaadaardige cellen zijn heel actief en hebben een hoger energieverbruik – ze hebben dus meer brandstof (of glucose) nodig. Op een PET-scan ziet de arts waar in het lichaam er meer glucose opgenomen wordt en waar er dus ontstekingen of tumoren zitten.
Op een PET-scan kan de arts de kankercellen onderscheiden van de gezonde cellen. Op een CT-scan zijn organen en weefsels heel precies te zien. Met een PET-CT-scan is daarom goed te zien waar in het lichaam de kankercellen precies zitten.
Een PET-CT scan wordt vooral gemaakt bij kanker, hart-, vaat- en neurologische problemen en infectieziekten. Zo wordt het onderzoek gebruikt voor het ontdekken van eventueel blijvend letsel bij hart- en vaatziekten en om bepaalde tumoren en uitzaaiingen te vinden.
Met de PET-CT scan is goed onderscheid te maken tussen kankerweefsel en ander letsel. Bovendien kun je goed zien of de tumor of uitzaaiing zich nu ín of net naast het bot bevindt.
Een PET-scan is een nucleair beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Een PET-scan kan uitgevoerd worden om kankercellen in het lichaam aan te tonen. Kankercellen hebben meestal een verhoogde stofwisseling, in vergelijking met normale cellen.
De uitslagen van een bodyscan, MRI, CT en PET/CT scan en de uitslag van cardiologische onderzoeken zijn op de onderzoeksdag bekend en worden direct besproken. De uitslagen van een laboratoriumonderzoek en inwendige onderzoeken zijn binnen enkele dagen na de onderzoeksdag bekend.
Tegenover genoemde voordelen staan ook nadelen. PET-CT is een dure technologie die, indien optimaal ingezet, per scan vier keer zo duur is als een MRI-scan en tien keer zo duur als een CT-scan. Daarnaast geven PET-CT-scans een hoge stralingsbelasting voor zowel de patiënt als het behandelend personeel.
de resolutie van de PET-scan wordt steeds beter, maar hele kleine tumoren zijn er niet mee te zien. Die kleine tumoren nemen de isotoop wel op, maar ze zijn kleiner dan het kleinste object dat zichtbaar gemaakt kan worden op de foto.
De afkorting 'PET' staat voor 'positron emissie tomografie'. De afkorting 'CT' staat voor 'computer tomografie'. Een PET-CT-scan doen we om te zien of iemand een bepaalde aandoening heeft. Zoals kanker of een ontsteking.
Als het met de CT-scan of de MRI-scan niet lukt de plaats van een tumor of uitzaaiingen te vinden, terwijl overig onderzoek wel op kanker wijst, biedt de PET-scan mogelijk uitkomst. Verder kan PET de specialist helpen te bepalen in welk stadium de ziekte is.
Je krijgt in 1 keer een PET-scan en een CT-scan. Zo is goed te zien waar in het lichaam de kankercellen precies zitten. Met de CT-scan wordt duidelijk of er uitzaaiingen in andere botten zitten. Met de PET-scan kan de arts uitzaaiingen op andere plekken van het lichaam opsporen.
De kosten komen op ongeveer € 1.200 per scan. Even prijzig overigens als de breed toegepaste Choline PET scan. Wel duidelijk duurder dan de gewone CT scan of de botscan die op circa € 200 uitkomen. De patiënt betaalt deze kosten niet.
Op een PET-scan ziet de arts ontstekingen en tumoren. Kwaadaardige cellen zijn heel actief en hebben een hoger energieverbruik – ze hebben dus meer brandstof (of glucose) nodig. Op een PET-scan ziet de arts waar in het lichaam er meer glucose opgenomen wordt en waar er dus ontstekingen of tumoren zitten.
Een PET/CT-scan wordt vaak ingezet bij kanker of de verdenking daarop. Met name kankercellen hebben altijd een afwijkende stofwisseling. Door de combinatie van een PET-scan en een CT-scan kan zowel de aard als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig worden vastgesteld.
Een CT-scan kan worden gemaakt om meer gedetailleerde informatie over mogelijke uitzaaiingen te krijgen. Bij een CT scan worden met behulp van röntgenstralen dunne doorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt.
Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels. Een PET-scan brengt juist de stofwisseling van weefsels in beeld. Met de PET/CT-scan kan zowel de aard als de plaats van de afwijking nauwkeurig worden vastgesteld.
Een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) is een onderzoek waarbij met een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof (in dit geval FDG, een suikerstof of glucose), ook wel tracer genoemd, afwijkingen in het lichaam kunnen worden opgespoord.
Kanker is een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De cellen kunnen niet meer stoppen met delen en groeien in omliggende weefsels. Soms zaaien ze uit naar andere delen van het lichaam. Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan.
Lezen is niet toegestaan. U wordt tijdens de inwerktijd van de radioactieve vloeistof via een camera in de gaten gehouden. Het is belangrijk dat u het lekker warm heeft. U wordt daarom toegedekt met een deken.
Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel afgebeeld. Deze foto's maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar. Ze laten ook zien hoe groot de tumor is en welke vorm deze heeft.
Er is geen bezwaar om met de wagen te rijden na een nucleair-geneeskundig onderzoek. Enkel voor PET/CT-onderzoeken wordt aan de patïënt soms een pilletje Valium toegediend. Deze patiënten worden ervan verwittigd dat ze een chauffeur moeten meebrengen om hen terug naar huis te voeren.
Lichamelijke inspanning voor het onderzoek
Vanaf 24 uur voor het onderzoek mag u geen zware lichamelijke activiteit meer doen. U mag bijvoorbeeld niet sporten. Dit kan namelijk invloed hebben op de uitslag van de PET-CT-scan.
Het Martini Ziekenhuis is een van de ziekenhuizen in Nederland die zo'n PSMA PET-scan kan maken. Met deze nieuwe techniek kunnen we nog eerder en beter zien wat er precies aan de hand is.
Een PET-CT-scan is een aanvullend onderzoek bij borstkanker. Door deze scan kunnen we goed zien welke organen en structuren kankercellen bevatten.
Start het dieet 1 dag voor het onderzoek bij het ontbijt tot 12 uur voor de PET-CT scan. Let op: het is belangrijk dat u één dag voor de PET-CT scan tot 12 uur vóór het onderzoek een dieet volgt ZONDER koolhydraten. Dit betekent dat u veel producten NIET mag eten, zoals groenten, fruit, pasta, brood, rijst en granen.