Over hun prachtige lichaamsbouw, hun kracht en hun schoonheid. Voor edellieden zoals koningen, hertogen en graven waren paarden heel belangrijk. Ze hadden de paarden niet alleen nodig voor vervoer maar kregen er ook een hele deftige en voorname uitstraling door. Paardrijden werd in de 16e eeuw zelfs tot kunst verheven.
Paarden hebben een goed ontwikkeld gehoor. De oorschelp van elk oor kan tot 180° draaien, wat ze de mogelijkheid geeft in alle richtingen te kunnen horen zonder het hoofd te bewegen. Het reukvermogen is beter dan dat van mensen maar niet hun sterkste zintuig.
Het edelhert bevat het woord edel. Echter wordt enkel een paard een edel dier genoemd. Deze naam heeft het gekregen vanwege zijn "hulp" van vroeger uit. Door deze term heeft een paard ook een "hoofd, benen en een mond" i.p.v. een kop, poten en een bek.
Aan het begin van de twintigste eeuw was paarde(n)kop dus een gebruikelijk woord, maar ook hoofd kwam voor als het om paarden ging. Van een gewoonte om altijd van een paardenhoofd te spreken, lijkt echter nog geen sprake.
De voorouders van onze huidige paarden hadden ooit drie tenen aan elke voorvoet en vier tenen aan elke achtervoet. Nu hebben paarden als enige zoogdier aan alle vier voeten slechts één teen.
Paarden kunnen zichzelf herkennen in spiegels en zelfs de meest intelligente paarden kunnen cijfers, kleuren en getallen herkennen. Sommige paarden zijn natuurlijk wel slimmer dan andere paarden. Net zoals bij mensen is nieuwe dingen leren makkelijker dan bij andere. Paarden kunnen de lichaamstaal van mensen lezen.
Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Paard is een algemene soortnaam en begint dus met het lidwoord 'het'. De woorden 'merrie' en 'hengst' hebben wel het lidwoord 'de', omdat dit respectievelijk de vrouwelijke en mannelijke versie van de soortnaam 'paard' is.
Paarden hebben gemiddeld 205 botten
Als veulen hebben paarden nog meer botten, die aan elkaar groeien naarmate het paard ouder wordt. De botten komen redelijk overheen met het menselijk lichaam. Het grootste verschil tussen het skelet van paard en mens is het ontbreken van een sleutelbeen bij het paard.
Een paard heeft hoeven. Om te voorkomen dat de hoeven afslijten door het lopen op straat, krijgen paarden hoefijzers aangemeten. Die worden gemaakt door de hoefsmid. Die maakt de hoefijzers op maat en spijkert ze dan in de voet van het paard.
Vermoedelijk stammen alle paardachtigen af van Eohippus, een 50 cm hoog zoogdiertje met vier tenen dat circa 50 miljoen jaar geleden leefde. Via verschillende stadia, waarin de schofthoogte toenam en het aantal tenen af, is uiteindelijk ons huidige paard Equus caballus ontstaan.
Een paard van 600 kg heeft ongeveer 9 kg droge stof per dag nodig. Dat komt overeen met zo'n 45 kg gras, 10,5 kg hooi of 12,8 kg voordroog. Train jij je paard flink, dan heeft het aanvullende energie, vitaminen en mineralen nodig. Die zitten in krachtvoer en supplementen.
Waarom rusten paarden staand uit? In het wild moeten paarden altijd alert zijn op roofdieren. Als ze dan gaan liggen om te slapen, komen ze nooit op tijd weg als er een roofdier aan komt gesprint. Daarom hebben paarden een mechanisme dat zorgt dat ze ook staand kunnen rusten.
Een jong van een paard, dat nog geen jaar oud is noemt men een veulen. Bij verwanten zoals ezels en zebra's noemt men het jong ook veulen en voor andere jonge dieren wordt de aanduiding eveneens gebruikt. Zo wordt het jong van een kameel soms veulen genoemd, hoewel kalf gebruikelijker is.
Diernamen als paard, konijn, schaap en varken zijn onzijdig. Naar die diernamen wordt verwezen met de onzijdige voornaamwoorden het en zijn. De mannelijke en vrouwelijke voornaamwoorden (hij, zijn; zij/ze, haar) kunnen wel gebruikt worden als de spreker het biologisch geslacht expliciet wil aangeven.
Een merrie is de benaming voor een vrouwelijk paard of dier dat behoort tot de familie van de paardachtigen (Equidae).
Een paard heeft geen bek, maar een mond. Geen kop, maar een hoofd.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
De meest dodelijke sporten
De meest gevaarlijke sport waarbij de meeste dodelijke ongevallen ontstaan, is de paardenrensport. Dit geldt voor zowel de jockeys die op een renpaard zitten, als voor de sulky riders (karretjes die achter een renpaard hangen).
Meest voorkomende blessure is een kneuzing (42 procent), gevolgd door fractuur (39 procent) en traumatisch hersenletsel (13 procent). Minst voorkomende oorzaak: een beet (bron: De Limburger). Sporten met een dier kan risicovol en gevaarlijk zijn.
Vroeger werden ze gebruikt als vervoersmiddel en als hulp in de landbouw. Nu worden paarden vooral voor sport en ontspanning gehouden. De oudste voorouders van het paard leefden meer dan 60 miljoen jaar geleden op de vlakten van Noord-Amerika. Dit dier heette de Eohippus en was niet veel groter dan een vos.
De vrouwen van 65-75 jaar waren hoofdzakelijk vrouwen met paarden. De onderzoekers ontdekten dat paardenvrouwen gemiddeld zo'n vijftien jaar langer leven.
Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.