Lampenpoetsersgras is niet wintergroen. Eind maart willen ze gesnoeid worden tot een hoogte van ongeveer 20 cm.
Grondsoort: goed doorlatende grond. Hoogte: 1,20 – 1,60. Breedte: 0,75 cm. Wintergroen: nee.
Lampenpoetsergras is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw.
Uiterst eenvoudige verzorging
Water geven is dus niet zo gauw nodig, deze grassen verdragen aardig wat droogte. De grond moet wel goed doorlatend en redelijk voedselrijk zijn.
Het lampenpoetsersgras bloeit bruinkleurig van augustus tot in oktober. Dit gras doet het ook goed in potten. Hij staat graag op een zonnige plek met een waterdoorlatende grond.
Lampenpoetsersgras is ideaal als bodembedekker. Creëer een fraai effect van wuivende pluimen door meerdere planten bij elkaar te zetten. Plant drie tot vijf stuks per vierkante meter voor een mooi resultaat.
Winter. Lampenpoetser verliest blad in de winter maar is wel goed winterhard. Loopt dus gewoon weer uit in het voorjaar. Hoe snel Pennisetum alopecuroides in de winter blad verliest hangt af van de temperatuur.
Lampenpoetser is een prachtige groenblijvende plant, die maandenlang bloeit met fel roze/rode borstelvormige pluimen.
Knip na de vorst (februari/maart) de grassen tot 10 cm boven de grond af. De plant zal weer uitlopen en zo rond half april verschijnen de eerste jonge, frisgroene bladeren. Rond de tweede of derde week van mei staat de plant alweer in vol ornaat, om vervolgens vanaf eind juli, begin augustus weer te bloeien.
Miscanthus sinensis 'Gewitterwolke'
Volgens ons het mooiste sierriet. Omdat het grote blad een subtiele witte nerf heeft is dit siergras al vroeg in het jaar mooi. En dan die donderwolk van prachtig gekleurde pluimen , waarna het wintersilhouet het jaar besluit. Tot 2 meter hoog.
Niet- groenblijvende grassen snoeien
Voorbeelden van niet- groenblijvende siergrassen zijn: prachtriet (Miscanthus), lampenpoetsersgras (Pennisetum), pampasgras (Cortaderia), pijpestrootje (Molinia), struisriet (Calamagrostis) en vingergras (Panicum).
Lampenpoetsersgras is niet giftig.
Groenblijvende grassen
Groenblijvende siergrassen blijven in de winter hun mooie blad en bloemhalmen behouden. Zo houden ze een mooie sierwaarde in de winter voor uw tuin. Vooral wanneer andere vaste planten kaal worden en afsterven, heeft u altijd nog het elegante siergras in uw tuin met zijn mooie pluimen en halmen.
Siergrassen geven in de winter nog vorm aan de border, maar na de winter is het blad bruin en afgestorven. Onder al dit dode blad zitten voldoende groene grasstengels die in het voorjaar flink zullen uitgroeien. Knip daarom (niet winter-groene) siergrassen 10 tot 15 centimeter boven de grond terug.
Kleine siergrassen zoals Zegge en Leliegras doen het prima in kleinere bloembakken met een diameter van 40 cm. Kies je voor grotere siergrassen in je bloembakken buiten (zoals Pampasgras of Japans Bloedgras)? Koop dan een stevige grote bloembak.
Het is een struik of tot 12 m hoge boom met deels opgerichte takken en deels overhangende takken. Bij ons komt de plant zelden groter dan 150cm. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, smal, tot 10 cm lang en stijf. Als de bladeren tegen het licht worden gehouden zijn doorschijnende puntjes zichtbaar.
Het siergras groeit recht opstaand en wordt ongeveer 50 tot 100 cm hoog. Ze groeien in de breedte tot wel 100 cm. Lampenpoetsersgras is niet wintergroen. Eind maart willen ze gesnoeid worden tot een hoogte van ongeveer 20 cm.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels. Geef water als het erg droog is.
Kleinere grassen die als bodembegroeiing dienen hebben voldoende aan 25 tot 30 cm afstand. Grote grassen die solitair staan, zoals bv. het imposante pampasgras (Cortaderia) geeft men minstens 1 meter afstand. De plantdiepte is afhankelijk van de pothoogte.
De geadviseerde plantafstand is 45 cm. (3-5 st. per m2.)
De meeste Pennisetum is winterhard en staat het liefst op een zonnige, tot halfschaduw plek op normale voedzame tuingrond die niet uitdroogt. Knip het siergras in het vroege voorjaar tot circa 10 centimeter boven de grond af.
Siergrassen kunnen in alle soorten grond staan maar vooral een goed doorlatende grond is belangrijk. Bij het planten maak je daarom het plantgat iets breder en de grond goed los. Plant de siergrassen even diep als ze in hun kweekpot staan en verwerk bodemverbeteraar door de grond. Geef na het planten voldoende water.