Met een grindkoffer of grindstrook kan regenwater afkomstig van een verhard oppervlak wegzakken in de grond waardoor u wateroverlast in de tuin tegengaat. Het water kan tussen grind snel weglopen en vervolgens door de bodem opgenomen worden.
Hoe grover het grind (hoe groter de fractie), hoe meer water er in de grindkoffer geborgen kan worden. Het is wel belangrijk dat er geen hoog grondwaterpeil is, aangezien het water anders niet kan weglopen. Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep.
Een strook grind vermindert het opspatten van water, wat belangrijk is om erosie en oppervlakkige afvoer te voorkomen. Het water, afkomstig van verharde terrassen en daken, wordt langzaam opgenomen door de grond. Impregneer de betontegels om ze te beschermen.
Zorg dat de sleuf ongeveer 60 centimeter diep is. De oppervlakte van de grindkoffer hangt af van de grootte van uw dak. Hoe groter het dak van uw huis is, hoe meer regen het opvangt. Nadat u het gat heeft gegraven, bekleedt u het met een worteldoek.
Een grindkoffer is (meestal) een kuil met worteldoek, gevuld met grind waar regenwater de tijd krijgt om langzaam in de bodem opgenomen te worden, dus zonder dat de bodem dichtslibt. Om te voorkomen dat zand en gronddeeltjes tussen het grind komen wordt een filterdoek rondom het grindpakket aangebracht.
Een grindkuil (of grindkoffer) is een ondergrondse berging, vol met grind. In de holle ruimtes van de kuil kan water opgeslagen worden, dat vervolgens langzaam in de bodem wegzakt.
Regenwater infiltreren is een natuurlijke manier om water af te voeren in de grond. Hierbij wordt het water afgevoerd, zonder dat de riolering eraan te pas komt. Het regenwater kan net als bij moeder natuur rustig de grond in trekken en komt hierdoor langzaam gefilterd en wel in het grondwater terecht.
Gaat u een grindkoffer aanleggen, dan is het belangrijk om goed drainerend grind te gebruiken. Het beste formaat wat u kunt nemen is 16 – 32mm. Kleiner dan 8 – 16mm moet u zeker niet gaan: het grind is dan te klein om goed waterdoorlatend te zijn.
Het grind in de koffer fungeert als een doorlatende laag die het regenwater opvangt en de infiltratie in de bodem makkelijker maakt. Het regenwater sijpelt hierdoor geleidelijk in de grond en stroomt dus niet direct naar de put en dus het riool..
Na het uitgraven van de ondergrond en het plaatsen van de randen is het tijd om worteldoek te leggen. Anti-worteldoek zorgt er niet alleen voor dat het grind niet wegzakt, maar zorgt ook voor een stevigere ondergrond en voorkomt natuurlijk onkruidgroei.
€ 113,00 incl.btw. Los gestort per kuub te bestellen.
Het water van zo'n bui zakt heel snel weg in de grond en niemand merkt er dan nog iets van. Ongeveer 1% van de tijd valt er een stevige bui. Dan valt er ongeveer 3 tot 10 liter per vierkante meter. Veel van dat regenwater zakt niet in de grond, maar loopt direct het riool of de berm in.
De benodigde laagdikte is 5-7cm. Leg je het dunner, dan heb je kans dat je de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Leg je het veel dikker, dan wordt het onprettig indien je er met de fiets of auto overheen rijdt. Welke maat grind/split kan ik het beste nemen?
Eerst dient u sleuven te graven in uw paardenbak van 40 centimeter diep. Vervolgens legt u de drainagebuizen waterpas aan en zorgt u voor een afschot naar de afvoer. Op de bodem van de sleuven dient u een dunne laag grof zand, grind of schelpen te leggen en hiermee worden de buizen ook afgedekt.
Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan. Een andere optie is door middel van een motorboor (waar normaal schuttingpalen mee geplaatst worden) diepe verticale gaten te boren.
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
Om de drainage te leggen, maak je sleuven in de tuin. Deze graaf je een meter vanaf je tuingrens en vanaf hier om de twee meter. Laat de drainage eventueel bij elkaar komen op een hoofddrainageleiding. Teken de sleuven (van circa 30 cm breedte) uit in de tuin, doe dit bijvoorbeeld met de punt van je schep.
U kunt uitgaan van 75kg per m2, bij een fijn-middelgrof formaat (bij een grover formaat dan 32mm heeft u iets meer nodig door een dikkere laagdikte). U bedekt dus ±20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ±14m2. De benodigde laagdikte is 5-6cm (voor meer informatie: Benodigde laagdikte).
Hoe diep moet hemelwaterafvoer liggen? Dat hangt af van de vraag of u de regenpijp op een gescheiden afvoer aansluit of op het riool. Wanneer u regenwater wilt afvoeren via een apart systeem, moet de regenpijp uitkomen op zo'n 70 cm onder het maaiveld. Op deze diepte bevriest het water namelijk niet.
De goedkopere grindsoorten zijn voordelig doordat ze dichtbij gewonnen worden, denk aan Limburgs Wit grind, Boerengrind etc. Dus niet omdat ze inferieur zijn. De steensoort is meestal kalksteen of kwarts, maar kan ook basalt zijn, zoals bij Basalt split.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Om regenwater op te vangen zonder een regenpijp, kun je bovengrondse systemen zoals regentonnen gebruiken die onder dakgoten worden geplaatst om regenwater direct op te vangen. Ook kun je gebruikmaken van bovengrondse afvoersystemen die regenwater van verharde oppervlakken naar tuinen leiden voor opvang.
Door je regenpijp af te koppelen, zorg je ervoor dat (een deel van) het regenwater in je tuin of in infiltratiekratten onder de grond wordt opgevangen. Het afkoppelen van je regenpijp kan heel simpel, door de regenpijp laag bij de grond door te zagen en het water via een steen weg te leiden.