De eerste laag filtert kleine deeltjes en bezinksel. Daarna gaat het water door een 'foam-verdeler' die ervoor zorgt dat het water gelijkmatig verdeeld wordt. Zo kan het filter efficiënter filteren. Het water komt vervolgens langs een meerlaags actief koolstof- en oxidatie-reductielegering.
Een waterfilter verwijdert onzuiverheden van water door middel van een fysieke barrière, een chemisch proces of een biologisch proces. Filters zuiveren water in verschillende mate voor drinkwater, aquaria, zwembaden en irrigatie.
Een goed waterfilter filtert daarom tenminste lood, chroom en kwik uit het water. Dat zijn voor de mens schadelijke stoffen die ook in een Nederlands drinkwatersysteem zijn terug te vinden. Daarnaast worden ook tal van andere stoffen uit het water verwijderd. Denk daarbij aan glyfosaat, microplastics en PFOS / PFOA.
Niet alleen kalk zoals veel koolstoffilters doen, maar ook stoffen zoals fluoride, chloor, lood en glyfosaat. Er is zelfs door 2 onderzoekers een test gedaan naar verschillende filters en hoe goed deze glyfosaat uit het water filteren.
Brita waterfilters hebben een kleine zilverlaag die desinfecterend werkt. Deze laag doet z'n werk, dus hij verslijt en verdwijnt ook. Dat is de reden waarom, als je een Brita filter niet tijdig vervangt en te lang gebruikt, de bacteriegroei net stijgt.
Brita werkt op basis van granulaat, dat zijn kleine korreltjes actieve kool. Deze korreltjes filteren nauwelijks en laten vele toxines en bacteriën door. Om deze reden adviseren wij om beslist geen Brita te gebruiken. Andere filters zoals de Berkey- of EWO-waterfilters maken gebruik van een blok actieve kool.
Hoe vervang je het waterfilter van jouw machine? Vervang het waterfilter minimaal om de twee maanden, na 220 liter gefilterd water of als de koffiemachine dit gewoonweg aangeeft. Het vervangen van een filter kan per apparaat verschillen.
Diverse filters halen bacteriën, lood, stoffen, pesticiden, microplastics en chemicaliën uit het water en mineraliseren en vitaliseren het water. Als extra fijne bijkomstigheid kunnen ze het water basisch maken, wat helpt om je lichaam te ontzuren."
'Waterfilters zijn overbodig'
Als je sommige producenten en verkopers van waterfilters moet geloven zitten er allerlei ongewenste stoffen in ons drinkwater. Hun waterfilter haalt ze er allemaal uit. Maar zo'n filter is in Nederland totaal overbodig, zegt Roberta Hofman, senior onderzoeker waterbehandeling bij KWR.
Een waterfilter filtert een groot deel van het vuil en schadelijke stoffen uit het kraanwater. Het water smaakt daardoor lekkerder, de geur wordt beter en je apparaten hebben veel minder last van kalkaanslag. Hierdoor hoef je de apparaten minder vaak schoon te maken en zal de levensduur aanzienlijk hoger liggen.
Dat kun je eenvoudig doen met een oud laken of een theedoek. Vervolgens is het vrij eenvoudig, je haalt het water, na voorfiltering, uit bijvoorbeeld je regenton en je giet het water boven in onze waterfilters en het komt er als schoon en gezond drinkwater onderuit, zonder elektriciteit.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Deze Briya waterfilterpatroon MAXTRA+ 6-pack is verkozen tot het beste waterfilter 2022. En dat heeft zo zijn redenen! Zo bestaan deze waterfilters uit een fijne zeef waarmee je zand en vuil uit leidingen tegen kan houden én kan filteren.
Probeer om twee soorten zand te gebruiken: fijn zand en grof zand. Strooi eerst het fijne zand bovenop de actieve kool. Doe vervolgens het grove zand in de fles, bovenop het fijne zand. Zo zal het water door meer lagen moeten stromen, waardoor het schoner zal worden.
Een kraanwater filter monteer je direct aan de kraan. Meestal is dat de kraan in de keuken. De kraanwater filter is opgebouwd uit verschillende lagen met stoffen als zeoliet-erts, calciumsulfaat en kool. Deze stoffen filteren onder andere chloor, schadelijke bacteriën en andere onzuiverheden uit het kraanwater.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De waterontharder vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Doordat het water door al deze lagen gefilterd wordt, haalt het chemicaliën, zware metalen, chloor, pesticiden, hormoon- en medicijnresten uit het water.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
Mag een consument het zelf doen? In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Het BRITA MAXTRA+ waterfilter biedt tot vier weken lang en 100 liter fris gefilterd water. De harskorreltjes reduceren zowel de carbonaathardheid (kalk) als metalen als koper en lood. De actieve koolstof reduceert stoffen die de smaak kunnen aantasten, zoals chloor en chloorverbindingen.
Een waterfilter verlaagt het kalkgehalte, de hardheid van drinkwater en beschermt op deze manier uw koffiemachine tegen schadelijke kalkvorming. Ook de smaak van koffie wordt beter, omdat geur- en smaakstoffen (zoals bijvoorbeeld chloor) en deeltjes uit het water worden gefilterd.
Voor optimaal gebruik dient u uw filter om de 8 weken te vervangen. De Brita melder zal u hieraan herinneren (gebruiksaanwijzing, zie Brita brochure). Wanneer na acht weken gebruik de vier balkjes verdwenen zijn, waarschuwt een knipperende pijl dat het nodig is de Brita patroon te vervangen.
Om elke keer een fris glas water uit de dispenser van je koelkast te tappen, vervang je het waterfilter ieder half jaar. Zo voorkom je dat je water en ijsblokjes troebel worden of naar chloor ruiken of smaken.