Ken je dat, dat je tijdens je vakantie veel intenser droomt dan normaal? Dat komt omdat je zo lang slaapt als je wilt. Tenminste, als er niet drie overenthousiaste kinderen aan je staan te sjorren omdat ze naar een wildwaterparadijs willen. Je REM-slaap is de slaap waarin dromen ontstaan.
Het advies
Wat we wel weten is dat veel dromen gaan over wat we overdag hebben meegemaakt en vooral over waar we aan gedacht hebben. Als je dus gejaagd leeft of veel piekert, kun je hierdoor intenser dromen. Dromen worden ook gestuurd door emoties en verwachtingen.
Als je een slaaptekort hebt is er een grote kans dat je de dag erna een grotere dosis REM-slaap krijgt. En je weet het: dit zorgt voor intensere dromen. Zorg dus dat je voldoende slaap en rust krijgt om enge dromen de baas te zijn.
Neem de controle terug. Ook als je probeert zo weinig mogelijk aandacht te schenken aan de nare droom, kan het zijn dat hij toch weer opduikt in je gedachten, terwijl je hier niet op zit te wachten. Wat je dan kunt doen, is de touwtjes in eigen handen te nemen. Je herhaalt je droom, maar maakt er een positief einde aan ...
Stressvolle periode
In stressvolle periodes schijnt het namelijk zo te zijn dat mensen een stuk intenser dromen. Volgens slaapexpert Floris Wouterson heeft dit te maken met een (te) hoog cortisolniveau. Cortisol zorgt ervoor dat je 's ochtends fris en fruitig je bed uit kunt rollen en is op dat moment dus hoog.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Een voorspellende droom voorspelt wat er in de toekomst kan gebeuren. Dit kan zowel een 'positieve' als een 'negatieve' voorspelling zijn (zoals een loterij winnen, of een ongeluk). Voorspellende dromen komen redelijk veel voor. Over het nut en de betekenis van voorspellende dromen verschillen de meningen.
“De meest intense dromen komen voor tijdens je REM-slaap. En die slaap maakt je eigenlijk niet moe, maar net meer uitgerust. Als je niet in je REM-slaap raakt daarentegen, kan je je overdag moe en uitgeput voelen.”
Als je je nachtmerries wil stoppen of verminderen, doe je er goed aan om je nare droom te delen met anderen. Vertel over je droom en je zal zien dat het oplucht. Zo ga je met een gerust hart slapen en is de kans kleiner dat je opnieuw badend in het zweet wakker schrikt.
Beter slapen = minder dromen
We dromen het meest uitgebreid tijdens de REM-fase. Als we daarin licht slapen, onthouden we onze droom dus het best bij het wakker worden. Heb je last van nachtmerries en zou je er liever vanaf komen? Dan is een goede nachtrust het beste medicijn.
Je onthoudt je dromen (beter) als je licht slaapt. Ook beleef je je droom sterker wanneer je tijdens je droom(slaap) wakker wordt gemaakt. In principe word je dus niet moe van of door je dromen.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Bepaalde dingen zoals voedsel of stress kunnen er namelijk voor zorgen dat je soms over de meest rare dingen droomt. Volgens de Journal of Abnormal Psychology hebben mensen die lange tijd hebben gerookt en recentelijk zijn gestopt veel levendigere dromen dan andere mensen.
Lucide dromen kent geen echte gevaren. Maar het kan wel degelijk beangstigend zijn of je leven negatief beïnvloeden. Je gaat echter niet dood tijdens een lucide droom en je kunt er ook niet vast in blijven zitten.
Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen. Dromen houdt echter niet automatisch in dat je ook goed slaapt.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Als je maar kort slaapt, heb je weinig tijd om te dromen en zul je waarschijnlijk minder onthouden. Een uitzondering is wanneer je gestrest bent, dat zorgt vaak voor een onrustige slaap met veel dromen. Wat je aandacht geeft, groeit. Vind je dromen niet interessant en denk je er weinig over na?
Onderzoekers van het Herseninstituut Nederland hebben het mysterie ontrafeld waarom slechte slapers de volgende ochtend vaak beroerd wakker worden en rusteloos blijven. Boosdoener: de REM-slaap, de fase waarin we hevig dromen en nare ervaringen verwerken.
Als je in deze tijdsperiode wakker wordt, kan dat een indicatie zijn van frustraties, negativiteit of woede. Tijdens deze uren zijn je longen hard aan het werk om je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Als je nu wakker wordt, is dat een teken dat je ademhaling niet helemaal vlotjes verloopt.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Dromen waarin echte mensen aan bod komen, gaan dus eigenlijk helemaal niet écht over deze personen. Ze gaan over emoties die de dromer heeft en wat zijn of haar associaties daarmee zijn. Deze associaties kunnen bewust of onbewust zijn. Dus mocht er iemand over jou hebben gedroomd, zoek er niet te veel achter.
Precognitieve dromen geven inzicht in de toekomst; wat betekent dat een individu toekomstige informatie verwerft die niet via zintuiglijke waarneming kan worden afgeleid. Het is iets wat het normale menselijke begrip te boven gaat en dit maakt precognitieve dromen een parapsychologisch verschijnsel.