Melkproducten zijn een bron van :Eiwitten. Vitaminen zoals B2, B12; en volle melk levert ook wat A en D. Mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink.
Meerderheid van mensen is lactose-intolerant
Om melk te kunnen verwerken, heb je het enzym lactase nodig. Dat wordt in de wand van je dunne darm aangemaakt. Lactase helpt bij het afbreken van melksuiker, oftewel lactose. Zonder dit enzym komen melksuikers onverteerd in je dikke darm terecht.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Rauwe melk stelde mensen in staat om te gedijen in omstandigheden waarin overleven moeilijk zou zijn geweest . Het stelde hen in staat om te migreren en zich te vermenigvuldigen van regio tot regio met een constante voedselvoorziening. De populaties die melk consumeerden, pasten zich verder aan door lactase-persistentiegenen te ontwikkelen.
Bron van eiwitten, vitamines en mineralen
Melk bevat net als andere zuivelproducten veel eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. Toch zit er ook veel vet in melk. Daarom kun je beter kiezen voor halfvolle of magere melk. Zo kan je zelf kiezen hoeveel vet je binnenkrijgt met je glas melk.
Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Een goede piekbotmassa hebben en deze zo lang mogelijk behouden is vooral belangrijk voor het voorkomen van osteoporose. Een van de belangrijkste calciumbronnen is melk en zuivelproducten . Moedermelk is de beste voeding voor baby's, maar melk moet later in het leven niet worden vermeden om verlies van botmassa te voorkomen.
Amerikanen geloven al generaties lang dat het drinken van melk een overvloed aan gezondheidsvoordelen heeft, waaronder gewichtsbeheersing en sterkere botten . De Amerikaanse overheid hield vol dat het drinken van twee tot drie porties melk per dag gezond was.
Kan er melk uit mannentepels komen? Maar kan een man dan ook melk geven als gevolg van overmatige borstontwikkeling? Ja. Als de hormoonhuishouding verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kunnen ook tepels van mannen melk produceren.
Slechts ongeveer een kwart van de volwassenen behoudt het vermogen om lactose effectief te verteren tot in de volwassenheid (Szilagyi & Ishayek, 2018). De belangrijkste bepalende factor voor aanhoudende productie van lactase bij een individu is niet de frequentie van lactoseconsumptie, maar eerder de genetische samenstelling van het individu.
Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Melk en zuivelproducten hebben een hoge 'nutriëntendichtheid': ze leveren veel voedingsstoffen en relatief weinig calorieën. Zuivel is een bron van calcium, vitamine B2 en B12.Deze vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid, ook van volwassenen.
Misschien heb je wel eens gehoord dat veel Chinezen niet goed tegen melk kunnen, omdat ze lactose-intolerant zijn. Maar in sommige regio's van China is er een lange traditie met melk. Bovendien stimuleert de Chinese overheid ouders om hun kinderen melk te geven.
Zuivel in het algemeen
Zuivel levert calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Een voedingspatroon zonder melkproducten kan ook gezond zijn, mits er producten worden gebruikt die bovenstaande voedingsstoffen ook leveren, zoals sojaproducten, noten, zaden, gevogelte, ei en groene groenten.
Een vrouw kan in principe borstvoeding geven zonder voorafgaande zwangerschap. Elke hoeveelheid moedermelk die ze voor haar baby kan geven, is een kostbaar geschenk. Veel vrouwen hebben borstvoeding op gang gebracht zonder voorafgaande zwangerschap.
Melk wordt al lang gezien als een belangrijke bron van calcium en andere voedingsstoffen, met name voor kinderen. Maar sommige onderzoekers suggereren dat het geen noodzakelijk onderdeel is van een gezond dieet voor de meeste volwassenen , en zelfs schadelijk kan zijn als het overmatig wordt geconsumeerd.
Ook de mannelijke tepels zijn gevoelig. Ze zijn zelfs net zo gevoelig als bij een vrouw. Ook bij mannen een prima erogene zone dus.
In 2020 werd de hoogste melkconsumptie per hoofd van de bevolking geregistreerd in Nieuw-Zeeland (6.314 kg per persoon), gevolgd door Nederland (1.111 kg per persoon), Duitsland (589 kg per persoon) en Frankrijk (531 kg per persoon).
Melk en andere zuivelproducten zijn de belangrijkste bron van verzadigd vet in het Amerikaanse dieet, wat bijdraagt aan hartziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer . Studies hebben zuivel ook in verband gebracht met een verhoogd risico op borst-, eierstok- en prostaatkanker.
Het werd geadverteerd als een optimale voedingsbron voor niet alleen baby's en kinderen, maar voor mensen van alle leeftijden . Het dagelijks drinken van meerdere porties melk werd gezien als een dagelijkse noodzaak, dus werd het gebruikelijk om melk bij het avondeten te drinken. Mensen werden ook aangemoedigd om melk te drinken omdat het een typisch Amerikaans voedsel was.
Een Zweedse studie suggereert dat melk weliswaar goed is, maar meer is niet beter. Deze studie vond dat te veel melk – drie of meer glazen per dag – niet alleen geassocieerd werd met sterfte, maar ook met een verhoogd risico op fracturen en heupfracturen.
Alle verkochte melk ondergaat pasteurisatie, homogenisatie en verrijking met calcium en vitamine D. Dankzij Louis Pasteur zorgt pasteurisatie ervoor dat de schadelijke micro-organismen in de melk door hitte worden vernietigd.