Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Zout kan op een droge en koele plaats in een luchtdichte verpakking, mits niet vervuild, onbeperkt bewaard worden. Omdat Zout vocht aantrekt kan een aangebroken verpakking met Zout vochtig worden. Bewaar daarom Zout luchtdicht op een droge en koele plaats. Zout met jodium kan een wat gelige kleur krijgen.
4. Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Rijst. Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren.
Toevoegen van zout of suiker
Veel toegevoegd zout of suiker onttrekt vocht aan het voedsel. Micro-organismen kunnen dan nauwelijks groeien. Hierdoor zijn producten als jam (door suiker) of droge worst (door zout) lang houdbaar.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
We blijven even in de zoete hoek met suiker, want ook suiker bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Bewaar afgesloten, koel, donker en droog.
Altijd droog zout
In kleinere zoutvaatjes kun je een paar ongekookte rijstkorrels stoppen om het zout droog te houden. Zout dat je ergens anders bewaart, bijvoorbeeld een onaangebroken pak zout uit de kelder, trekt al gauw vocht aan.
- Als je een blik of fles olijfolie opent, verbruik je de olie best binnen de 8 tot 12 weken. Zodra er zuurstof bij de olie kan, start het oxidatieproces. Daardoor begint de kwaliteit achteruit te gaan. - Verbruik je olie binnen de twee jaar na de oogst.
Op gedroogde pasta staat een Tenminste-Houdbaar-Tot-datum (THT). Deze producten blijven heel lang goed en zijn in de meeste gevallen nog (tientallen) jaren na het verlopen van de THT te eten.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Tandpasta heeft doorgaans een houdbaarheid van twee jaar vanaf de productiedatum, die te vinden is aan het einde van de tube. Dit is vooral gericht op tandpasta's die fluoride bevatten, omdat het het belangrijkste ingrediënt is voor het voorkomen van gaatjes en het versterken van verzwakt glazuur.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
gebruik je minimaal 1,5% zout op het totaalgewicht. Op 1 kilo groente die je droog pekelt, gebruik je dus minimaal 15 gram zout. Niet alle groentesoorten lenen zich makkelijk om droog te pekelen, maar meer voor nat pekelen.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
In de meeste steden waren er koelhuizen om vlees, fruit en groenten te bewaren. Er werden ook ijshuizen gebouwd, vaak ondergronds maar ook als geïsoleerde gebouwen. Die werden gebruikt voor de opslag van sneeuw en ijs dat tijdens de winter werd verzameld om het voedsel tijdens de warmere maanden koel te houden.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.