Een koele omgeving zorgt voor de optimale rijping van je wijn. Warmere omstandigheden geven een snellere (maar minder complexe) rijping. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden, zeker voor het bewaren op de lange termijn. Maar geen nood als jouw kruipruimte een paar graden koeler of warmer is.
Het enige wat u hoeft te doen is een geventileerde plaats in uw huis te vinden die de wijn zoveel mogelijk beschermt tegen licht, droogte, temperatuurschommelingen en trillingen. Dit kan een plaats in een garage zijn, een kelder of kelder, een ongebruikte kamer, een opslagruimte, etc.
Het ontbreken van een kelder betekent niet dat er geen geschikte opslagplekken zijn. Vermijd plekken met grote temperatuurschommelingen.Denk aan donkere kasten, voorraadkasten of opslagruimtes onder de trap.Houd wijn uit de buurt van direct zonlicht en warmtegenererende apparaten .
Licht kan de smaak en kleur van wijn beïnvloeden en kan oxidatie versnellen. Het is daarom belangrijk om uw wijn op te slaan in een donkere omgeving, bij voorkeur in een kelder of een andere ruimte die niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Trillingen kunnen ook de smaak en kwaliteit van de wijn beïnvloeden.
Laat wijnen rijpen op een koele, vochtige plaats
Deze zijn: een stabiele temperatuur van ongeveer 55°, een relatieve vochtigheid van ongeveer 70% en bescherming tegen direct licht. Wijnexperts hebben kunnen kwantificeren wat de Romeinen duizenden jaren geleden al wisten: wijnen rijpen het beste onder koele omstandigheden.
Ja, u kunt wijn in een wijnkoelkast laten rijpen.
Zorg er wel voor dat de koelkast speciaal ontworpen is om wijn in te bewaren.
Gammabestraling , in een geschikte dosering (200 Gy), is een geschikte methode om enkele wijndefecten te verbeteren en een hogere smaakkwaliteit in wijn te produceren. De 20 kHz ultrasone golven verouderden wijn veel sneller dan standaardveroudering, met vergelijkbare kwaliteit.
Voor de rest van ons kunnen er verstandige stappen worden genomen om een thuis wijnrijpingssituatie "goed genoeg" te maken om u op weg te helpen. Een koele, vochtige kelder is uw vriend.Iets rond de 55 graden met een beetje omgevingsvochtigheid is perfect.
Deze zijn geschikt voor een langere keldering van maximaal 10-12 jaar. Na verloop van tijd wordt de kleur van rode wijnen minder intens en wordt meer 'baksteenrood' in plaats van 'violetrood'. De tannines hebben de neiging om samen te klonteren en als bezinksel naar de bodem van de fles te zakken. Dit maakt de wijn gladder en verandert de kleur .
Vermijd plekken als de wasruimte of een kast naast een stereosysteem . Zelfs kleine trillingen verstoren het verouderingsproces, wat het proces kan versnellen en de wijn kan verpesten. Trillingen kunnen er ook voor zorgen dat er geen bezinksel in de fles blijft zitten, waardoor u een onaangenaam korrelig drankje overhoudt.
Daarom hebben de meeste wijnliefhebbers wijnkelders, die zowel de temperatuur als de vochtigheidsgraad kunnen regelen . Deze opslagruimte wordt al lang beschouwd als de perfecte omgeving om wijnen op geschikte wijze te bewaren. Bovendien kan een goed bewaarde wijn een kwalitatief betere smaak, complexere smaak en betoverend aroma ontwikkelen.
Kwaliteitswijnen: Hogere kwaliteit witte wijnen met een schroefdop kunnen vaak langer bewaard worden. Afhankelijk van het type wijn, kun je rekenen op een houdbaarheid van 3 tot 5 jaar.
Houd het koel
En donker . Het is cruciaal voor succes om uw wijnen in optimale conditie te houden. Idealiter is ergens rond de 12-15 graden perfect en zeker onder de 17. De wijnen moeten in een trillingsvrije omgeving staan, de temperaturen moeten stabiel worden gehouden en een relatieve vochtigheid van ongeveer 75% is ideaal.
Helaas is dat vaak niet het geval , vooral als u van plan bent de wijn voor langere tijd te laten rijpen. Deze plekken kunnen gevoelig zijn voor wisselende temperaturen (met name garages), overmatige trillingen en vochtigheid – die allemaal een nadelig effect hebben op de manier waarop een wijn rijpt.
Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wanneer de wijn staand bewaard wordt, heeft de kurk geen contact met de vloeistof. Hierdoor droogt de kurk eerder uit waardoor er zuurstof bij de fles binnendringt.
De meeste witte wijnen zijn doorgaans binnen 5 jaar na botteling op hun best. De meeste rode druiven met een dunne schil zijn ideaal om binnen 5 tot 7 jaar te consumeren . De meeste rode druiven met een dikkere schil zijn het lekkerst als ze 5 tot 10 jaar oud zijn. Zelfs de meest kelderwaardige wijnen worden niet aanbevolen om langer dan 20 jaar te rijpen.
Haal de wijn maximaal drie uur voor het serveren uit de kelder. Doe dit door de wijn zo min mogelijk rond te bewegen en de fles horizontaal te houden, zodat het bezinksel zich niet verspreidt.
Met een glas wordt een standaardglas bedoeld (10 gram ethanol of pure alcohol). Je polsslag en ademhaling versnellen.Je krijgt een warm gevoel.Je smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn.
Ongeschikt warme of koude temperaturen zijn een zekere manier om wijn te bederven . Over het algemeen is de ideale temperatuur voor lange- of kortetermijnopslag van wijn ongeveer 55ºF (13ºC), maar dit kan per wijn verschillen.
Wijnkelders beschermen alcoholische dranken tegen potentieel schadelijke invloeden van buitenaf, door duisternis, constante temperatuur en constante vochtigheid te bieden . Wijn is een natuurlijk, bederfelijk voedingsproduct dat ontstaat door fermentatie van fruit.
Ja, het is over het algemeen prima om een 20 jaar oude wijn te drinken als het een wijn van hoge kwaliteit is die bedoeld is om te rijpen en die goed is bewaard . Geen supermarktwijn die 20 jaar op de plank heeft gelegen, uiteraard.
De laatste jaren is kunstmatige verouderingstechnologie, dat wil zeggen het gebruik van kunstmatige methoden om het verouderingsproces van wijn te simuleren om de verouderingstijd te verkorten en de kwaliteit ervan in korte tijd te verbeteren , een hot onderzoeksgebied geworden (Alexandre, 2022). In feite werd het al sinds 1962 gerapporteerd (Singleton, 1962).
Van in de zon drinken word je sneller dronken
Daarnaast zorgt de verhoogde bloedtoevoer ervoor dat alcohol sneller in het bloed en de hersenen terechtkomt. Hierdoor kunnen de effecten van een glas wijn sneller merkbaar zijn en hierdoor kan je dus sneller dronken worden.
Witte wijnen en rosé moeten minimaal 4 jaar hebben gerijpt, waarvan 6 maanden op hout.