Als een operatie nodig is, verwijst de internist naar de juiste specialist. De internist is vaak belast met de coördinatie en afstemming van zorg rondom een zieke waar verschillende specialisten bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld de zorg rondom kanker, chronische ziekten of een operatie.
Ziekten die de internist behandelt zijn onder meer: nierziekten, bloedziekten, infectieziekten, maag-, darm- en leverziekten, kanker, en ziekten die met uw hormonen en stofwisseling te maken hebben. Een internist heeft ook kennis van longaandoeningen en hartziekten.
De internist-acuut geneeskundige is gespecialiseerd in de opvang, diagnostiek en behandeling van patiënten met een acuut levensbedreigende ziekte. Hierbij kunt u denken aan: Sepsis. Trombose.
Onderzoek bij aanhoudende vermoeidheid
De internist stelt u vragen over uw gezondheid en verricht een algemeen lichamelijk onderzoek. Er wordt ook een laboratoriumonderzoek afgesproken. Dit is nodig om een mogelijke ziekte aan te tonen of uit te sluiten.
U heeft in de meeste gevallen eerst een gesprek met een co-assistent (arts in opleiding). Vervolgens is er een wachttijd van ongeveer 45 minuten, waarna u wordt gezien door een internist. De controle-afspraken zullen in de meeste gevallen niet langer duren dan 15 minuten.
Bij hoge bloeddruk die moeilijk te verlagen is, verwijst de huisarts u door naar de internist. De internist doet onderzoek naar de eventuele oorzaak. In CWZ werkt de internist nauw samen met de verpleegkundig specialist.
De endocrinologie is het medisch specialisme binnen de interne geneeskunde dat zich bezighoudt met de hormonen en de stofwisseling. De endocrinoloog onderzoekt en begeleidt patiënten met ziekten die ontstaan door een teveel of juist een tekort aan bepaalde hormonen.
"Het grote verschil met de meeste interne specialisaties, is dat een MDL-arts zelf veel interventies verricht. In mijn opleiding heb ik al veel scopieën gedaan, onderzoeken waarbij met een flexibele slang in het lichaam kan worden gekeken. "Toen ik hier begon deden we er een paar per dag, nu soms twintig op een dag.
De internist neemt uw bloeddruk, lengte en gewicht op en doet lichamelijk onderzoek. Als er sprake is van een te snel werkende schildklier zal de internist de uitslag van de schildklierscan en de bloeduitslagen bespreken. Zo nodig wordt er aanvullend onderzoek met u afgesproken.
Wat verdient een internist? Als AIOS is het salaris afhankelijk van je werkervaring en ligt tussen de 3.664 euro en 4.546 euro bruto per maand. In loondienst verdien je als internist een bruto salaris van 6.636 euro tot 11.941 euro.
De internist – vasculair geneeskundige houdt zich bezig met de hart- en vaatziekten. Daarbij richt hij/zij zich op het voorkómen van nieuwe problemen na een doorgemaakte beroerte of hartaanval. Niet alleen in het aangedane deel van het bloedvatstelsel, maar ook op andere plaatsen in het lichaam.
De hematologie houdt zich bezig met het bestuderen, de diagnose en de behandeling van afwijkingen van het bloed en de bloedvormende weefsels. De bloedvormende weefsels zijn: beenmerg, milt, thymus/zwezerik en de lymfeklieren. De hematologie is een specialisatie binnen de interne geneeskunde.
Nefrologie is het onderdeel van de interne geneeskunde dat zich met nierziekten bezig houdt. De internist gespecialiseerd in nierziekten is de nefroloog.
Internisten die zich bezighouden met hormoonziekten behandelen patiënten met afwijkingen in de hormoonhuishouding en stofwisseling. Voorbeelden zijn diabetes mellitus, aandoeningen aan de hypofyse, schildklierziekten, bijschildklierziekten, bijnierziekten en osteoporose.
Wat zijn endocriene aandoeningen? Endocriene ziekten zijn het gevolg van een tekort of een teveel aan hormonen, massa in een of meerdere endocriene organen, of een abnormale reactie van organen op hormonen. Sommige aandoeningen zijn aangeboren of erfelijk, andere verworven.
Je wordt naar de polikliniek Endocrinologie doorverwezen als je te veel of juist te weinig hormonen aanmaakt. Daarnaast kun je op deze polikliniek terecht voor aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken. Dat zijn bijvoorbeeld de schildklier, de bijnieren en de hypofyse (in de hersenen).
Belangrijk om te onthouden
140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Dat hoeft niet ongezond te zijn. Het helpt je juist om alert te zijn en om tijdelijk beter te presteren.
Een internist, die zich specialiseert in het ziektebeeld 'kanker' is een oncoloog. Deze medisch specialist behandelt patiënten met de (vermoedelijke) diagnose kanker. Vaak specialiseert een oncoloog zich in een bepaald soort kanker of in een specifieke behandelmethode.
Het beroep. De interne of inwendige geneeskunde richt zich op het voorkomen, herkennen en behandelen van ziekten van inwendige organen en orgaansystemen bij adolescenten en volwassen.
Op de polikliniek Oncologie worden mensen met kanker begeleid en behandeld. Je huisarts of specialist verwijst je door naar de polikliniek Oncologie als blijkt dat je kanker hebt. Wanneer je arts denkt dat je kanker hebt, verwijst deze je soms ook door naar de polikliniek Oncologie voor verder onderzoek.