De combinatie van minder eten en minder opname zorgt voor gewichtsverlies. Na de ingreep treden er ook hormonale veranderingen op die een gunstig effect hebben op het suikermetabolisme, het hongergevoel onderdrukken en gewichtsverlies in de hand werken. Een gastric bypass is omkeerbaar, hoewel dit niet de bedoeling is.
De Gastric Bypass wordt steeds onder algemene verdoving uitgevoerd en via kijkoperatie (laparoscopisch). Na de operatie blijft u 2 à 3 nachten in het ziekenhuis. Belangrijk: deze ingreep is omkeerbaar! Er wordt immers geen orgaan of deel van een orgaan verwijderd.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Gastric bypass
Het grootste deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm worden 'kortgesloten'. Het risico op complicaties is niet min (bij 10 tot 20% van de personen), maar veruit de meesten verliezen ook drastisch veel gewicht, wat hun gezondheid ten goede komt.
Het betrof 1041 patiënten met een gemiddelde vervolgtijd van 11 jaar (8,5-17,4). De gegevens waren compleet bij 98 van dezen. De perioperatieve sterfte bedroeg 1,2, de overleving na 5 en 10 jaar was respectievelijk 92 en 77. De jaarlijkse sterfte nam vanaf het 5e jaar toe tot 5 in het 10e jaar na de operatie.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Hoe snel daalt mijn gewicht na de operatie? Het gewichtsverlies na de operatie verschilt van persoon tot persoon. Hoeveel en hoe snel u afvalt, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw voedingsgewoonten van vóór de operatie, uw uitgangsgewicht, het voedingspatroon na de operatie en de hoeveelheid lichaamsbeweging.
Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties. In 0,1 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
Na een gastric bypass komt de alcohol veel sneller in de darmen terecht waardoor de hoeveelheid alcohol in het bloed sneller piekt. Bovendien blijft de alcohol ook langer in het lichaam. Een gastric bypass laten uitvoeren zorgt er bij sommige mensen voor dat ze minder voldoening of belonend effect halen uit het eten.
Specifieke risico's van een gastric bypass:
2 van de 1000 patiënten overlijden door de operatie. 5 van de 100 patiënten krijgen een maagzweer. 2 van de 100 patiënten krijgen last van een klemzittende darm na de operatie.
Bij een gastric bypass kunnen kruiden uw darmen prikkelen, omdat er voorheen alleen neutrale voeding vanuit de maag door de darmen kwam. Let op met koolzuurhoudende dranken. Dit kan zorgen voor opboeren en winderigheid, doordat het koolzuur niet meer opgeslagen kan worden in uw maag.
Een dieet in de vorm van Modifast Intensive® wordt gebruikt ter voorbereiding op een maagverkleinende operatie. Het doel van dit dieet is om uw lever kleiner te laten worden voor de operatie om de kans op complicaties tijdens de operatie te verkleinen.
Bij sommige patiënten wordt gezien dat de maag na verloop van tijd iets groter wordt. Doordat de maag continue gevuld is en er continu druk op de maagwand is, dan kan er, net als bij de dunne darm en slokdarm een verwijding plaatsvinden. Maar dit komt niet van één keer te veel eten bij bijvoorbeeld het kerstdiner.
In het eerste jaar na de operatie vallen patiënten het meeste af. Het tempo en de duur van het afvallen verschilt per persoon. Na het eerste jaar wordt het gewicht stabiel. Het gewicht kan vervolgens weer iets toenemen.
Een maagverkleining is een ingrijpende behandeling. De operatie kan bijvoorbeeld niet meer ongedaan worden gemaakt en je zult de rest van je leven rekening moeten houden met de gevolgen van de ingreep.
Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerkingen optreden bij een operatie waarbij de maag wordt aangepast (verkleind) of verwijderd bijvoorbeeld bij overgewicht of bij kanker.
Studies tonen aan dat de ESG een zeer veilige procedure is die bijna geen problemen geeft. ingreep. Dit is meestal goed te controleren met medicatie en is tijdelijk (maximaal 4 dagen). Het is vooral belangrijk braken/overgeven goed onder controle te houden.
Antwoord: mythe!
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Patiënten kunnen na een gastric bypass of sleeve gastrectomie zeker nog op restaurant. Na een vermageringsoperatie is het niet de bedoeling dat patiënten moeten inboeten op hun sociale activiteiten, integendeel.
Sporten. Voor lopen en fietsen zijn er geen beperkingen. Na twee weken mag u zwemmen maar alleen als de wondjes dicht zijn. Krachttraining na vier tot zes weken.
uw gewicht.
Een maagverkleining kan: bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40. bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
De officiële richtlijn na de operatie is: geen alcohol meer.
Ook al zijn bij andere ingrepen voor overgewicht (maagband en maagverkleining) de resultaten minder duidelijk, toch zou je ook dan de aanbeveling moeten krijgen om na de ingreep geen alcohol meer te drinken.
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.
Normaal volgt de patiënt een strikt dieet van zes weken van minder dan 1000 calorieën per dag (oftewel een crash dieet) om het gewichtsverlies te bereiken.