Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.
Hedera grond & voeding
De Hedera is van nature erg sterk en groeit vooral goed wanneer hij geplant wordt in een voedselrijke grond. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Tuinplanten Grond. Deze potgrond bevat voldoende voeding voor jouw Hedera voor 6 tot 8 weken. Daarna kun je Pokon Plantenvoeding of voedingskegels gebruiken.
Om klimop zo gezond mogelijk te houden, is het raadzaam deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes voor bemesting zijn april (na de vorst) en augustus. Hiervoor is speciale hedera-meststof verkrijgbaar. Bij bemesting is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken.
Zonder de juiste voedingsstoffen is de klimop namelijk veel vatbaarder voor ziektes en plagen en de hedera groeit niet als deze (te) ziek is. Bemest de plant daarom 1 à 2 keer per jaar, het liefst direct na het snoeien.
Meet de juiste hoeveelheid voeding af. Eén zak is goed voor 10 strekkende meter hedera en zorgt voor een perfect resultaat. Strooi de mest gelijkmatig uit rond de plant.
Schaduw. In de schaduw is het risico vooral dat de plant te nat komt te staan. Zorg dat je hedera sterk blijft door deze goed te bemesten. Zo blijft de weerstand van de plant hoog en heeft slakkenvraat door slakken minder kans.
Op gras is advies 3 x per jaar te strooien 1e feb-apr 2e juni-aug 3e sept-nov. Wilt u koemestkorrel bij planten strooien kan dat ook natuurlijk 1 handjes vol per plant. Bij haagplanten is advies om 1 zak 10 kg per 10-15 meter te strooien.
Als de bladeren bruine of gele randen/vlekken krijgen, of zelfs uitvallen, dan is dit vaak een teken van te veel water.
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven.
Veelgestelde vragen over Klimop gaat dood
Bruine bladeren kunnen duiden op verschillende problemen, zoals te veel of te weinig water, ongeschikte bodemgesteldheid, onvoldoende licht of ziekten en plagen.
Houd de potgrond licht vochtig door de Hedera regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Geef 's zomers meer water dan tijdens de winter. Zorg ervoor dat er geen laag water onder in de pot komt te staan.
Koemestkorrels de ideale mest voor Klimop
Strooien en dan inharken. De korrels vallen dan snel uiteen en de voedingsstoffen zijn dan snel beschikbaar voor de hedera planten.
Bemesting. Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Hoe klimop snoeien? Bij de voorjaarssnoei mag de klimop gerust een stuk worden teruggesnoeid. Dat kan zelfs tot zo'n 30 cm boven de grond. Het ziet er dan even wat minder mooi uit, maar omdat de klimop zo snel groeit is er weer snel een mooie dichte groene struik of haag.
Wanneer begint hedera te groeien? In maart krijgt de hedera nieuwe bladknoppen.In april of mei komen uit deze knoppen nieuwe bladeren. De precieze tijd is afhankelijk van het weer.
Tevens wordt klimop vaak ingezet als bodembedekker. Hedera kan wel 400 jaar oud worden een stamomtrek van 1 meter halen.
Bij een hedera schutting van ijzerwerk gebruikt u alleen bindbuis of binddraad om de hedera's netjes vast te zetten. De planten worden dan in het ijzeren hekwerk gedraaid of gevlochten. De planten kunnen zich nergens aan vasthechten, dus is het ijzeren hekwerk echt nodig.
Een geschikte uitloper is jong en heeft enkele blaadjes. Let er op dat de klimop niet in bloei staat als je deze wil stekken. Vanaf het begin van de zomer tot begin september is de meest geschikte tijd om een hedera te stekken. Als je een geschikte uitloper gevonden hebt, knip je deze met een schone snoeischaar af.
Conclusie: koemest is een uitstekende meststof die (bijna) alleen voordelen heeft. Koemestkorrels zijn echter geen volwaardige voedingsstoffen voor het gazon.
Bijna altijd te gebruiken. Koemestkorrels kunnen het gehele jaar gebruikt worden, met uitzondering van periodes met vorst.
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden.