Je kunt het al in de vierde week van je zwangerschap merken. Soms kun je tijdens je menstruatie ook gevoelige borsten hebben, maar als je zwanger bent is deze pijn vaak heftiger. Na ongeveer zes weken in de zwangerschap kunnen je borsten ook gaan groeien.
Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen.
Veel vrouwen merken in de vroege zwangerschap dat hun borsten veranderen, dat is in feite vaak het eerste teken dat je zwanger bent. Door de snelle toename van hormonen en een verandering in de borststructuur kunnen je tepels en borsten al vanaf drie tot vier weken gevoelig en pijnlijk zijn.
Een van de eerste verschijnselen dat je zwanger bent, is een pijnlijk, gespannen, zwaar en strak gevoel in je borsten. Ook de tepel en tepelhof kunnen veel gevoeliger zijn dan anders. Aanraken kan echt pijn doen, net als de zijkant van de borsten.
Wanneer krijg je last van gevoelige borsten? Normaal gesproken beginnen je borsten gevoelig te worden in week 4 van de zwangerschap. Dit kan voor veel vrouwen een teken zijn om een zwangerschapstest te gaan doen. Pijnlijke borsten zijn namelijk één van de eerste echte duidelijke zwangerschapssymptomen.
Het is heel goed mogelijk dat jouw borsten zich ontwikkelen zonder dat je de veranderingen voelt en last hebt van pijn. Deze symptomen zijn geen teken dat je zwangerschap goed verloopt of niet.
Dankzij het zwangerschapshormoon HCG kun je in week 3 van je zwangerschap al symptomen voelen, zoals lichte krampen, een opgezette buik, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Als je 3 weken zwanger bent, kun je soms ook last van diarree of puistjes krijgen.
Het is één van de kwaaltjes die je al vroeg merkt tijdens je beginnende zwangerschap: gevoelige borsten.Je voelt dat ze licht zijn gezwollen en bij aanraking kan het gevoelig en soms zelfs pijnlijk zijn. Een zwangerschapstest en jawel: je bent in verwachting!
Je kunt een week na de bevruchting al merken dat je borsten veranderen: ze kunnen zwaarder of pijnlijker aanvoelen en het kan zijn dat je blauwe aderen ziet verschijnen, omdat de bloedtoevoer naar je borsten verbetert. Achteraf zeggen vrouwen vaak dat ze aan hun borsten het eerst merkten dat ze zwanger waren.
Al na één of twee weken na de bevruchting kunnen je borsten gevoelig aanvoelen en misschien zelfs al wat gezwollen zijn. Bij sommige vrouwen kan het zelfs pijnlijk voelen. Dit is één van de zwangerschapssymptomen die al vroeg merkbaar is.
Gespannen borsten
Bloedvaten op de borsten worden erg zichtbaar. Borsten en tepels beginnen groter te worden. De tepelhof (het gebied rond de tepels) wordt donkerder. Tepels en tepelhof kunnen pijnlijk aanvoelen.
Pijnlijke borsten zijn vaak één van de eerste tekenen. Ook heel erg moe zijn treedt vaak al vroeg op. Misselijkheid komt vaak pas bij 6 weken en is dus niet één van de eerste tekenen. Uiteraard kan het uitblijven van je menstruatie ook een eerste teken van zwangerschap zijn.
Vanaf 2 weken zwangerschap kunnen de eerste zwangerschapssymptomen en – kwaaltjes beginnen optreden. Sommige zal je vroeger ervaren, andere later. Vaak lijken deze eerste symptomen ook op ongesteldheidssymptomen waardoor het moeilijk te zeggen is of je zwanger bent of niet.
In het kort: Gevoelige borsten zijn het gevolg van zwelling en gespannenheid van je borsten. Gevoelige borsten kan meerdere oorzaken hebben, waaronder schommelingen in je hormonen, zwangerschap, puberteit, de overgang, stress of borstkanker.
Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.
70% van de vrouwen heeft last van misselijkheid als ze in verwachting zijn. Bij de meeste vrouwen duurt deze periode tot de 12e week van de zwangerschap, maar er zijn vrouwen waarbij het maanden duurt tot zwaar overgeven aan toe. Het hormoon HCG is de boosdoener van het misselijk zijn en het overgeven.
Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding). Andere vrouwen merken het later, meestal vanwege een gemiste menstruatie.
Met name de banden die aan de zijkant van je baarmoeder lopen. Door de spanning die op je banden komt te staan kun je bandenpijn ervaren. Dit kan aanvoelen als een zeurende of scherp stekende pijn in je onderbuik. Ook bandenpijn in de zwangerschap is nog geen reden tot zorgen.
Gevoelige borsten en tepels: zo'n 1 à 2 weken na de bevruchting kunnen je borsten gevoelig zijn en pijnlijk of gezwollen aanvoelen. De aderen kunnen zichtbaar worden omdat je veranderende hormoonhuishouding de doorbloeding stimuleert.
Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen.
Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk teken!
Vermoeidheid
Dat je vermoeid bent, is helemaal niet gek. Je lichaam moet hard werken nu je een nieuw leven met je meedraagt. Vanaf de eerste week na de bevruchting kan je last krijgen van de (extreme) vermoeidheid.
Je kunt ook misselijkheid ervaren vanaf het moment dat de innesteling plaats heeft gevonden. We denken dat het hormoon hCG, het zwangerschapshormoon, hiervoor zorgt, en dat is vanaf de derde week van de zwangerschap al in lichte mate aanwezig.
4 weken zwanger symptomen: misselijk en moe
Hoofdpijn, gevoelige borsten en tepels die groter worden. Al in de eerste weken na de innesteling kun je last hebben van de eerste zwangerschapssymptomen. Andere verschijnselen die al vroeg kunnen voorkomen zijn: Vaker plassen.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.