Röntgenfoto's alleen geven geen duidelijk beeld van een mogelijke tumor. Soms zijn meer of andere onderzoeken nodig, zoals een CT-scan, echografie of een MRI. Veel onderzoeken of behandelingen vinden plaats in ons Centrum voor oncologische zorg. Hierin bevindt zich ook de mammazorg (voor afwijkingen in de borst).
Op een röntgenfoto is de tumor vaak goed te zien. Een MRI scan wordt gemaakt om de precieze lokalisatie en de eventuele uitbreiding in de weken delen te bepalen.
Op deze foto zijn zenuwen, tussenwervelschijven en spieren niet te zien. Wel kan de arts slijtage, botverschuivingen of verzakte wervels zien. Veel mensen hebben echter wel 'iets' dat te zien is op een röntgenfoto, maar waar ze misschien helemaal geen last van hebben. Hierdoor is een verkeerde diagnose snel gesteld.
De röntgenstralen gaan door het lichaam en vallen op een röntgendetector. Dat is een plaat die de röntgenstralen opneemt. Zo ontstaat er een beeld van de binnenkant van het lichaam. Botten zijn bijvoorbeeld goed zichtbaar op deze foto's, waardoor breuken of andere afwijkingen zichtbaar gemaakt worden.
longkanker: De bevindingen op de röntgenfoto zijn heel wisselend. Meest voorkomend is een verdichting in het longweefsel, die te zien is als een witte bol. Soms is een atelectase de enige afwijking, soms is er een verbreding van het weefsel zichtbaar achter het borstbeen of zit er vocht tussen de longvliezen.
Bij een CT-scan worden met behulp van röntgenstraling meerdere dunne dwarsdoorsneden gemaakt van de lichaamsdelen die worden wordt onderzocht. De CT-scan kan zoals gezegd dwarsdoorsnedes van het lichaam maken. Hierdoor kan je een longtumor en eventuele metastasen beter lokaliseren en nauwkeurig meten.
Longkanker geeft vaak pas in een laat stadium symptomen. Veel voorkomende klachten zijn: lang aanhoudende prikkelhoest, bloedspoortjes ophoesten, kortademigheid, luchtweginfecties die niet overgaan en pijn op de borst. Dit gaat vaak samen met klachten als vermoeidheid, verminderde eetlust en gewichtsverlies.
Röntgenfoto bij pijnklachten
Op de foto kunnen we zien of er een ontsteking onder de tand of kies zit of dat er iets anders aan de hand is.
Een vlekje op de longen wijst op een afwijking; deze kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Om te kunnen vaststellen wat de oorzaak is van de afwijking, is verder onderzoek nodig. Deze folder geeft u informatie over de longen en de verschillende onderzoeken.
Om een zwarting te zien op een röntgenfoto is namelijk erg veel botverlies nodig: het corticale bot moet geperforeerd zijn voordat dit zichtbaar is. Bij lang niet ieder apicaal probleem is dit zo en de conclusie die we kunnen trekken is dat er veel meer laesies zijn dan we zien op onze foto's.
Een röntgenfoto van de borstholte heet een longfoto. Bij onderzoek naar borstkanker wordt ook vaak een röntgenfoto gemaakt. Dit heet een mammografie. Op een röntgenfoto zijn ook botbreuken goed te zien.
Een ct-scan is een onderzoeksmethode waarbij we met röntgenstraling en een computer dunne dwarsdoorsneden oftewel 'plakjes' van een onderzoeksgebied maken. Een ct-scan werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een 'gewone' röntgenfoto. Het verschil met een röntgenfoto is dat het apparaat om u heen draait.
De meest courante alarmsignalen. abnormaal bloedverlies (vaginaal buiten de maandstonden of na de menopauze; bloed in de urine, de ontlasting of fluimen; spontaan opduikende blauwe plekken...) knobbeltje of zwelling, eender waar op het lichaam (teelbal, borst, onder de huid...)
Sneldiagnose bij kanker
In een aantal ziekenhuizen is sneldiagnose mogelijk (niet voor alle soorten kanker). Je krijgt alle onderzoeken dan op 1 dag, soms binnen 2 of 3 dagen. Daarna krijg je de uitslag, de diagnose en een voorlopig behandelplan.
Ja. Met de MRI beelden kunnen de artsen kanker in een vroegtijdig stadium ontdekken.
Uw arts weegt af of een röntgenonderzoek echt noodzakelijk is. Dit doet de arts om de hoeveelheid röntgenstraling voor u zo klein mogelijk te houden. Er worden niet zomaar foto's gemaakt. Daarnaast zijn er onderzoeksmethoden die zonder straling werken, zoals echografie (geluidsgolven) en de MRI-scan (magneetveld).
Het laten maken van één of twee, of zelfs meerdere röntgenfoto's per jaar kan geen kwaad. Röntgenstraling is alleen schadelijk als u er vaak en lang aan blootgesteld wordt.
Na het röntgenonderzoek
Nadat de röntgenfoto is gemaakt, krijgt u de uitslag van uw arts. Dit gebeurt meestal binnen 3 werkdagen. Kreeg u de röntgenfoto binnen 2 weken na een val of ongeluk? Dan krijgt u de uitslag op de röntgenafdeling, kort nadat de foto is gemaakt.
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Longkanker kan uitzaaien naar: lymfeklieren tussen de longen, in de hals en rondom het sleutelbeen of in de oksels. de andere long, de botten, de hersenen, de lever, bijnieren en andere organen.
Kankercellen kunnen losraken van de tumor. Ze kunnen dan via het bloed en/of de lymfevaten ergens anders in het lichaam terechtkomen. De losgeraakte cel gaat op de nieuwe plek verder met delen. Zo ontstaat er een nieuwe tumor van dezelfde soort kankercellen als de longkanker.
Met behulp van een bloedtest kan longkanker ontdekt worden nog voordat er symptomen van de ziekte aanwezig zijn.