Soms verloopt de kennismaking zo goed, dat u beide dieren direct bij elkaar kunt laten, maar het kan ook wel enkele dagen tot weken nodig hebben. Het is voor de dieren dan het prettigst als zij zich niet meteen de hele tijd in dezelfde ruimte bevinden.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Communicatiemiddelen. Het onderlinge contact van honden vindt voornamelijk plaats via lichaamshoudingen, stand van de staart, de oren en de mimiek. De stand van de staart en oren is, in samenspel met de totale houding van het lichaam van belang voor onderlinge hiërarchie van elkaar ontmoetende of samenlevende honden.
Hou korte sessies met veel pauzes. De kennismaking tussen hond en kat verloopt het beste wanneer je de sessies kort houdt, slechts enkele minuten per keer. Breng de hond en kat samen in verschillende ruimtes door het hele huis, verschillende keren per dag, zodat ze gewend raken om elkaar te zien en te ruiken.
Laat je volwassen hond de puppy binnen 'uitnodigen'. Houd beide honden aangelijnd tot de pup eens goed heeft kunnen rondkijken en je oudere hond de pup rustig aanvaardt en niet meer op hem reageert. Blijf beide honden belonen voor de aanvaarding en tolerantie door rustig gesproken woorden en zachte aanrakingen.
Verreweg de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit niet uit agressie of dominantie. Het gedrag kan heel agressief en/of dominant overkomen, maar er is iets anders aan de hand. Het uitvallen is een uiting van puur onopgevoed gedrag.
Honden corrigeren elkaar onderling ook. Op zich is dat heel natuurlijk gedrag. Tussen honden gelden echter duidelijke gedragscodes: alleen een ranghogere hond mag een ranglagere hond corrigeren. Daarom is het zo belangrijk dat het de hond duidelijk is dat je als zijn baas een ranghogere positie inneemt dan de hond.
Het gevecht dient als sociaal gegeven in een leerproces. Hierbij is er veel geluid, maar er komt al snel een einde aan en verwondingen komen er ook weinig bij voor. De honden bijten wat naar de oren, flanken of de schouders, maar als een hond aangeeft de zwakkere te zijn houdt het gevecht direct op. Een echt gevecht.
Ga niet met de twee honden meteen in een kleine smalle ruimte. Ga eerst met de nieuwe hond naar binnen en laat deze even het huis verkennen neem hem daarna weer mee naar buiten of even in een aparte ruimte. Laat de eerste hond nu binnen en laat deze even snuffelen.
Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken. Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond. Je hond heeft leuk gezelschap en heeft jou minder nodig om mee te spelen.
Maar elke hond is anders. Sommige honden zijn bang vanwege een trauma. Andere honden hebben misschien een blessure, zijn loops, zijn in training of hebben een andere reden waardoor ze niet in contact kunnen/willen komen met andere honden.
De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Wanneer je hond gromt naar andere honden, geeft hij hiermee een waarschuwing aan de andere hond. Het is een manier om de andere hond te laten weten dat hij niet dichterbij moet komen, of moet stoppen met het gedrag dat hij uitoefent. Je hond kan naar andere honden grommen: Grommen naar elke hond die hij tegenkomt.
Heb je een reeds volwassen hond en kan deze niet zo goed omgaan met andere honden, dan kunnen daar diverse oorzaken aan ten grondslag liggen. Het kan komen door een gebrek aan socialisatie (zie hierboven), maar ook erfelijke factoren of slechte ervaringen kunnen een rol spelen.
Hond spelen nek bijten
Bijten de honden in elkaars nek, dan is dit mogelijk onderdeel van de speelstijl. Doet één van de honden dit bij een andere hond en zie je dat de andere hond dit niet waardeert of zelfs piept, dan is het tijd om in te grijpen en de hond te remmen die de andere hond in de nek bijt.
Sociaal gedrag
In een roedel van wilde honden is het gebruikelijk om op de rug te slapen als een teken van onderdanigheid. Wanneer je hond dit gedrag vertoont in jouw aanwezigheid, kan het zijn manier zijn om respect te tonen en zijn ondergeschiktheid aan te geven.
Voorkom ongewenst gedrag: goed leiding geven is vooruitzien! Dominante handelingen zoals de pup op zijn rug leggen, in zijn nekvel pakken of zelfs schudden zijn absoluut af te raden. Daardoor vertrouwt de pup u al snel niet meer en denkt hij dat hij zich tegen u moet verdedigen.
Ga niet schreeuwen en ga zelf geen geweld gebruiken. Dit kan het gevecht juist nog meer aanwakkeren. Hou paniekerige mensen op afstand. Blijf kalm en roep hard en duidelijk AF, NEE, KLAAR of een ander woord dat jij gebruikt om je hond ergens mee te laten stoppen.
Neem je hond mee naar plekken waar andere honden zijn. Laat je trouwe metgezel wennen aan de aanwezigheid van andere honden. Doe dit eerst op grote afstand terwijl je zelf leuke dingen met je hond doet, je hond wat laat snuffelen, of gewoon samen rondlopen. Hou in de gaten dat je hond ontspannen blijft.
Ook honden kunnen af en toe flink tegen elkaar snauwen en chagrijnig doen. Ze zijn dan prikkelbaar en kunnen niet veel van de ander verdragen. Het is voor ons niet prettig om honden naar elkaar te zien grommen of uithalen. Een ruzie kan heftig overkomen, maar ook weer gauw voorbij is.
Als de hond graag geaaid of een knuffel wil, zal hij zelf initiatief nemen om genegenheid te zoeken. Hij komt uit eigen beweging met zijn kop tegen je aandrukken.Hij legt zijn poot op je hand of duwt zijn hoofd onder je hand. Onthoud dat niet alle honden hun gevoelens uitdrukken door te knuffelen.