De bijsluiter die bij de VORTEX zit adviseert als volgt: baby's jonger dan 18 maanden; 4 tot 6 keer in en uitademen. baby's ouder dan 18 maanden; 2 tot 4 keer in en uitademen. bij volwassenen; volstaat 1 keer in te ademen.
Vortex® één maal per week schoonmaken.
- Adem 10 keer rustig in en uit door de voorzetkamer. - Het inhaleren dient binnen 20 seconden klaar te zijn, vanaf het moment dat het wolkje medicijnen in de voorzetkamer spuit. Daarna slaat het medicijn neer in de voorzetkamer. Bij voorkeur één wolkje per keer inhaleren.
Huishoudelijk reinigen van uw VORTEX in een sopje
Maak alle onderdelen en hulpmiddelen schoon in een sopje van warm water met een beetje afwasmiddel. Gebruik indien nodig een borstel om zichtbaar vuil te verwijderen. Spoel alle onderdelen daarna goed af onder stromend water.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind last heeft van benauwdheidsklachten moet er vijf minuten zitten tussen het inhaleren van de twee soorten medicijnen.
Neem 1 puf per keer. U ademt 5 keer rustig in en uit met deze voorzetkamer. Spoel daarna uw mond. Op inhalatorgebruik.nl ziet u in een filmpje stap voor stap hoe u uw medicijn goed inademt met een apparaatje.
De voorzetkamer kan permanent worden beschadigd als die in de vaatwasser wordt gereinigd bij een temperatuur boven de 70°C. Lees hier de reinigingsinstructies.
De AeroChamber voor het eerste gebruik en daarna eenmaal per week schoonmaken. Haal de AeroChamber uit elkaar (let op: het mondstuk zit vast!). Was de onderdelen in een schoon sopje en lauw water (zonodig weken). De AeroChamber niet afspoelen, niet afdrogen maar het water eraf schudden en aan de lucht laten drogen.
Vortex = Een vortex of (lucht)wervel is een draaiende beweging in een fluïdum. Een vortex kan twee- of driedimensionaal zijn. Tweedimensionele zijn stabiel, terwijl driedimensionele instabiel zijn.
U kunt last krijgen van irritatie van mond en keel en van gaatjes in uw gebit (cariës). En ook een vieze smaak en een brandend gevoel van de tong. Spoel altijd uw mond nadat u dit medicijn heeft ingeademd.
3 Hoe controleren of de inhalator bijna leeg is? Je controleert dit het best door het spuitbusje uit de plastic houder te nemen en in een bakje water te leggen. Hoe minder dosissen het spuitbusje bevat, hoe meer lucht erin zit en hoe meer het zal stijgen.
De juiste volgorde voor inname van medicijnen is: 1. de kortwerkende luchtwegverwijders; 2. de langwerkende luchtwegverwijders; 1 In het bijzonder veroorzaken de ontstekingsremmers/inhalatiecorticosteroïden deze bijwerkingen Longfonds (externe link), keuzemenu: behandeling van astma (mei 2013).
Spoel de voorzetkamer na met water en zeepsop. Laat de voorzetkamer daarna gewoon aan de buitenlucht drogen, dus niet afdrogen, föhnen, ook niet op de verwarming / radiator zetten. Een alternatief voor deze stap is de voorzetkamer voorbehandelen met enkele pufjes, voordat de te inhaleren medicatie wordt gebruikt.
De inhalatie zonder voorzetkamer is zo ingewikkeld dat het vaak fout gaat. Het geneesmiddel bereikt dan niet de longen. Het geneesmiddel komt bij gebruik van een voorzetkamer beter op de plaats van bestemming (de longen) en kan daardoor beter zijn werk doen.
U mag 2 tot 4 pufjes per keer geven (zie het schema voor uw kind op pagina 5). Kortwerkende luchtwegverwijders ontspannen de spiertjes rondom de luchtwegen en werken ca. vier uur. Bij forse benauwdheid mag u de kortwerkende luchtwegverwijder net zo vaak geven als u nodig vindt.
Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent. Daarom wordt dit medicijn een snelwerkende luchtwegverwijder genoemd. Het werkt 4 tot 6 uur lang.
Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag. Ter voorkoming van symptomen ten gevolge van allergenen of lichamelijke inspanning moeten 10- 15 minuten voorafgaande aan de blootstelling twee inhalaties worden genomen.
De AeroChamber Plus® Flow-Vu® is een antistatische voorzetkamer. Een voorzetkamer is een medisch hulpmiddel dat ervoor zorgt dat u op een gemakkelijke manier longmedicatie voor astma of COPD kan inhaleren.
Dosisaerosol zonder teller: spoel de houder met water uit een goed stromende kraan door. a Haal het medicijnbuisje (de canister) uit de houder b Spoel de houder met water uit een goed stromende kraan door. c Droog de houder af. Dosisaerosol met teller: maak alleen de buitenkant schoon met een lichtvochtig doekje.
Zonder goede behandeling is de ziekte van invloed op de levensverwachting. Als u wilt weten of uw ademhalingsproblemen door COPD komen, kunt u uw arts vragen een longfunctietest (spirometrie) uit te voeren om de luchtstroom te meten. De arts zal u vragen of u rookt of hebt gerookt, of u gezond eet en voldoende beweegt.
Voor het geven van 2 pufs geldt: eerst 1 puf geven, daarbij 5-10 keer in- en uit ademen. Daarna opnieuw schudden en dan pas de 2e puf geven en weer 5-10 keer in- en uit ademen. Voor alle dagen uit het afbouwschema geldt: u mag uw kind ook eventueel 's nachts 2 blauwe pufs geven als uw kind wakker is.
Sommige mensen hebben zowel astma als COPD. Onvoldoende behandeld astma kan COPD veroorzaken. Dat geldt ook voor mensen die veel longontstekingen hebben gehad. In beide gevallen ontstaat schade aan de longen.