In de winter is het in principe niet nodig om plantenvoeding te geven. De planten zijn namelijk grotendeels in rust en groeien niet zo hard als in de zomer. Wil je toch wat voeding geven? Houd het dan op maximaal eens per twee maanden.
Plantenvoeding is heel belangrijk voor de groei van je planten. Maar in de winter staat de groei vaak helemaal stil. Geef je dan toch plantenvoeding, dan kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dat de wortels daardoor beschadigen. In de herfst en de winter hoef je je planten dus niet bij te voeren.
Plantenvoeding is een ondersteuning van de groei en geef je dus voornamelijk in het groeiseizoen, wat voor de meeste planten in de lente en de zomer is. Als je plant in de winter in een ruststand gaat, is extra voeding niet nodig. Vanaf maart, als de dagen weer langer worden, kun je beginnen met voeding geven.
Een veel voorkomende en bekende reactie van planten op een naderende winter is het verliezen van hun blad. Bij lagere temperaturen werken de wortels van bomen en planten minder goed en nemen ze minder vocht op. Om het vochtpeil hoog te houden worden de blaadjes afgestoten.
Wanneer voeding geven
Dit moet je alleen doen tijdens de groeiperiode van een plant, wanneer de plant ook daadwerkelijk meer voedingstoffen nodig heeft om te groeien. De groeiperiode is vaak van maart tot oktober. Vaak is één keer per week voeding geven ruimschoots voldoende.
Geef kamerplanten gedurende de groeiperiode voeding. Dit is van maart tot oktober. Als de kamerplant net is aangeschaft of is verpot dan kan je het beste 2 maanden wachten met bemesten, omdat er genoeg voedingstoffen in de verse substraat zitten.
De meeste planten vragen een lichte vorstvrije plaats. Vooral planten die hun blad behouden hebben ook in de winter behoefte aan licht.. Planten die bovengronds helemaal afsterven kunnen vrij donker overwinterd worden. Controleer de planten aandachtig op aantastingen van insecten of schimmels.
Erg kwetsbare of heel jonge planten moet u voor de eerste nachtvorst naar binnen halen. Sterkere planten, zoals de Oleander of Agave kunt u bij heel lichte of korte nachtvorst nog wel even buiten laten. Zeker wanneer u de wortelkluit inpakt om de wortels te beschermen.
7 Verpot, potver
Als een plant z'n wortels door afvoergaatjes onderin de pot aan het duwen is, is 'ie dus op zoek naar nieuwe en meer voedingsstoffen. Wanneer de plant die niet kan vinden, kan de groei verminderen en als op den duur er meer wortels dan grond in een pot zit, dan is dat niet zo goed voor die plant.
Kamerplant bemesten
Gebruik vijf tot tien milliliter vloeibare mest per liter water en geef zo alle kamerplanten tijdens de groeiperiode – van maart tot september – één keer per week een beetje extra voeding.
Laat schillen en ander fruitafval niet direct in de afvalbak verdwijnen. Scheid het afval in een bak en giet er kokend water overheen. Het aftreksel dat overblijft is een prima meststof voor planten. Je kunt er eventueel ook groenteafval bij gooien.
Alle planten hebben water nodig, maar de kunst is om niet te veel te geven. De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is.
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.
Niet alleen egels en andere dieren houden een winterslaap, ook planten houden tijdens de herfst- en wintermaanden een soort winterslaap. Ze verbruiken dan bijna geen energie en verdampen maar heel weinig water bij de bladeren. Ze hebben dus ook minder water nodig dan in de zomermaanden!
eenjarige zomerbloeiers zijn niet winterhard
Het woord 'eenjarige' zegt het al: zomerbloeiers zijn niet vorstbestendig en je kan ze ook niet overhouden in de winter (met kuipplanten kan dat wel).
Er zijn namelijk planten die het in bepaalde periode prima doen binnen. Zo kunnen sommige buitenplanten in de winterperiode in huis overleven en zijn bollenplanten als narcissen, tulpen en hyacinten bekende buitenplanten die het binnenshuis enige tijd goed doen. In de zomer zou je lavendel binnen kunnen zetten.
Wacht tot half mei. Dan is het gevaar op nachtvorst geweken. Zet je je planten vroeger buiten? Bescherm ze dan met een rietmatten of noppenfolie.
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
Kookvocht van groenten bij de planten.
Als je het kookvocht laat afkoelen, kan je het later bij de planten gieten. Vooral het nat van groente vinden planten super gezien dat boordevol voedingsstoffen zit.
Tot slot vormt het rijstwater ook een ideale voedingsbron voor je planten. Zolang je het gekookt hebt zonder te veel zout, en wacht tot het opnieuw is afgekoeld, vormt het een ware bron van vruchtbaarheid waarmee je zelfs de meest hopeloze plantjes een nieuw leven kan schenken!