Appelazijn Flikker dan gerust twee á drie kopjes appelazijn in je bad. Je komt er waarschijnlijk wat verzuurd uit, maar de kriebel neemt enorm af. Extra pluspunt: door die zure walm zullen andere muggen (voor zolang het duurt) bij je uit de buurt blijven.
Doe wat azijn op de beet
Dep een watje in de natuurazijn of appelazijn en houd het watje een paar minuten op je muggenbeet. Zit je van top tot teen onder de muggenbulten? Ga in bad en doe een paar kopjes azijn in het badwater. Even goed afdouchen daarna, maar je gaat zeker verlichting voelen!
Daarnaast heeft azijn een ontsmettende werking.Doe wat azijn op een watje en dep je muggenbult hiermee om de jeuk te verminderen. Een andere optie is aloë vera gel: het heeft een kalmerende werking en verkoelt de huid. Tot slot smeren sommige mensen tea tree olie op hun insectenbeten.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Tip uit grootmoeders tijd: een gekneusd weegbreeblad. Weegbree is een plant die vaak groeit in de buurt van brandnetels en bekend staat om zijn jeuk-stillende werking. Knijp het blad fijn in de hand en smeer vervolgens het sap op de muggenbeet. De zwelling zal afnemen, net als de jeuk.
Tandpasta tegen jeuk door een muggenbeet: geen goed idee
Want deze stoffen werken verkoelend.
Vooral als het veel geregend heeft, zijn dat er nog wel eens wat meer. Gelukkig houden ze niet van wind, en het grootste gedeelte van het jaar waait het hier vrijwel constant. Ook houden ze niet van zout water, dus aan zee zijn er vaak maar weinig.
Zo helpt vitamine B1 tegen muggen!
Als je een hoge dosering vitamine B1 inneemt plas je dit weer uit. Maar je zweet het ook uit. Muggen komen af op lichaamsgeur. Vitamine B1 heeft een onaangename geur.
Azijn is te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur. Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven.
Muggen komen af op geur. In de eerste plaats op CO2, want dat ademen we allemaal uit en dat ruiken ze op grote afstand. Maar als ze dichterbij zijn, wordt het persoonlijker. Dan kiezen ze het lekkerste mensengeurtje uit.
Citroengras, citroenmelisse en citroentijm
Deze kruiden zijn niet alleen handig om muggen op afstand te houden, maar ook nog eens heerlijk in gerechten.
Muggen zijn actief in het donker en komen niet af op licht, maar op lichaamswarmte en -geur. Het verbloemen van warmte en geur, om muggen op het verkeerde spoor te zetten, is lastig. Parfum, citronella of wierook zullen hier niet bij helpen.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Normaal gesproken heeft een mug aan één keer prikken genoeg. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Muggen drinken veel bloed
Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken.
Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Deze muggen leven 40 à 50 dagen en zetten gedurende hun leven meerdere keren eitjes af. Steekmuggen zijn echter niet de enige muggenfamilie met bijtende soorten, ook soorten uit andere families (kriebelmuggen of Simuliidae en knutten of Ceratopogonidae) bijten en kunnen ziekten overbrengen.
Omdat muggen zich geslachtelijk voortplanten, is het van belang dat mannetjes en vrouwtjes elkaar herkennen en kunnen vinden in een omgeving met veel andere insecten. Mannelijke steekmuggen vinden vrouwtjes door goed naar hun vleugelslag, het gezoem, te luisteren.