Wat gebeurt er als een werknemer na een jaar nog ziek is?

Na twee jaar stopt de verplichting tot doorbetaling.De zieke werknemer krijgt dan in principe een WIA-beoordeling. Als een werkgever te weinig heeft gedaan aan de re-integratie kan hij verplicht worden tot doorbetaling van maximaal één jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Wat gebeurd er als je 1 jaar ziek bent?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat moet de werkgever doen na 1 jaar ziekte?

Is er sprake van dreigend langdurig verzuim, dan moet de werkgever een re-integratiedossier bijhouden. Hierin staan het verloop van de ziekte en alle activiteiten die beiden hebben ondernomen om terugkeer naar werk mogelijk te maken. Iedere zes weken moet de werkgever de voortgang met de werknemer bespreken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Hoe lang blijft je als werkgever verantwoordelijk voor zieke werknemer?

Eigen risico dragen voor een WGA-uitkering duurt maximaal 10 jaar. Daarna neemt UWV de verantwoordelijkheid voor de uitkering van uw (ex-)werknemer van u over. Ook worden wij verantwoordelijk voor de re-integratie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wat gebeurt er als je meer dan een jaar ziek bent?

Wanneer je ziekte langer duurt dan 1 jaar zal het ziekenfonds je dossier voorleggen aan het RIZIV om je eventueel een invaliditeitsuitkering toe te kennen. Op deze uitkering primaire arbeidsongeschiktheid (het eerste jaar arbeidsongeschiktheid) wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetacv.be

Wat gebeurt er als mijn loon stopt na 2 jaar ziekte en ik heb nog geen WIA beslissing binnen?

32 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel loon na 1 jaar Ziektewet?

In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hierover afspraken staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Loopt uw contract af terwijl u nog ziek bent? Dan kunt u vanaf dat moment een Ziektewet-uitkering krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Heb ik recht op verlof na 1 jaar ziekte?

Het betaald verlof stelt ziekteperiodes gelijk voor maximaal één jaar. Dat houdt in dat ziektedagen tijdens de eerste twaalf maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als gewerkte dagen. Ze tellen mee bij de berekening van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld waar je het daaropvolgende jaar recht op hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kmoinsider.be

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op proficientgroep.nl

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Kan een werknemer ziek uit dienst?

Mijn werknemer is niet (meer) in dienst

U meldt uw werknemer ziek op de laatste dag van zijn dienstverband. Dit doet u via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal van UWV. Uw werknemer kan een Ziektewet-uitkering krijgen als hij ziek uit dienst is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wat moet je zeggen tegen een bedrijfsarts?

Wat zeg je tegen je bedrijfsarts?
  • Vertel de bedrijfsarts daarom zo precies en concreet mogelijk wat je mankeert en hoe je momenteel (dis)functioneert. ...
  • De bedrijfsarts werkt volgens een richtlijn: dat kan je extra stress bezorgen. ...
  • Bij een burn-out werkt dat niet: je brein is ontregeld en je bent uitgeput.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op csrcentrum.nl

Wie bepaalt of je beter bent?

Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnvconnectief.nl

Wat gebeurt er met vakantiedagen bij langdurige ziekte?

Opbouw vakantie bij ziekte

Voorheen was de opbouw van vakantiedagen bij langdurig zieke werknemers beperkt tot de laatste zes maanden. De wetgeving, die op 1 januari 2012 is ingegaan, zorgt er voor dat werknemers die langdurig ziek zijn recht houden op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbeidsrechter.nl

Kan ik ontslagen worden na langdurige ziekte?

Een langdurig afwezige medewerker met een contract van onbepaalde duur mag je niet ontslaan enkel en alleen omdat hij of zij ziek is. Je hebt altijd een gegronde reden nodig. Denk bijvoorbeeld aan slechte prestaties voor de werknemer ziek werd of een gebrek aan werk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 1819.brussels

Wat doen met langdurig zieke werknemer?

Ingeval je medewerker langdurig ziek is, heb je bijgevolg alleen de mogelijkheid om de piste van re-integratie traject te volgen. Hier kan alleen de arbeidsovereenkomst beëindigd worden ingeval de arbeidsgeneesheer oordeelt dat de medewerker medisch definitief ongeschikt is om de functie uit te voeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op legalplushr.be

Waar heb ik recht op bij langdurige ziekte?

Uitkering bij ziekte

Als je langdurig ziek bent, is je werkgever verplicht de eerste 104 weken (2 jaar) minimaal 70 procent van je loon door te betalen. Als je tijdens die 2 jaar zonder onderbreking ziek bent geweest, is dat niet meer zo. Je hebt dan mogelijk wel recht op een WIA-uitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nibud.nl

Hoe lang mag je ziek zijn van werk?

Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wat wel en niet delen met bedrijfsarts?

Behalve je eigen arts, mag alleen de bedrijfsarts je medische gegevens met jouw akkoord inzien. Die heeft ook een beroepsgeheim. Dit houdt in dat de bedrijfsarts jouw gegevens, maar ook wat er is besproken tijdens afspraken, niet mag delen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op samenveerkrachtig.nl

Kan mijn werkgever mijn huisarts bellen?

De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wat mag een bedrijfsarts wel en niet vragen?

De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of andere privé-informatie van de werknemer aan jou verstrekken. De bedrijfsarts mag je wél informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker en de gevolgen daarvan voor zijn werk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Kan een werkgever je ontslaan bij ziekte?

Je mag volgens de wet een werknemer wel ontslaan tijdens zijn of haar ziekteperiode, maar niet omwille van die ziekte. Dat is een belangrijk juridisch verschil. Je mag namelijk niemand discrimineren vanwege zijn of haar gezondheidstoestand, waaronder ziekte dus valt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op liantis.be

Kan een bedrijfsarts in je medisch dossier kijken?

De arbodienst of bedrijfsarts mag (medische) gegevens van u opvragen bij uw behandelend arts (huisarts of specialist) als dit nodig is voor uw verzuimbegeleiding. Maar uw behandelend arts heeft medisch beroepsgeheim. Daarom mag uw arts de gevraagde gegevens alleen doorgeven als u hiervoor toestemming heeft gegeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autoriteitpersoonsgegevens.nl

Heb ik recht op eindejaarspremie bij langdurige ziekte?

Een ziekteperiode van minder dan drie maanden, moederschapsverlof en tijdelijke werkloosheid worden meestal gelijkgesteld. Dit betekent dat je toch een volledige eindejaarspremie krijgt. Langere ziekteperiodes of tijdskrediet worden veelal niet gelijkgesteld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vdab.be

Wat na 1 jaar ziekte cm?

Na één jaar ziekte kun je een hogere ziekte-uitkering ontvangen als je bedrijf of vrij beroep volledig werd stopgezet omwille van je arbeidsongeschiktheid. Informeer tijdig bij je sociaal verzekeringsfonds. Ziekte-uitkeringen zijn belastbaar. In bepaalde gevallen wordt er bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cm.be

Hoeveel vakantiegeld krijg je als je in de ziektewet zit?

Ook als u een ziektewetuitkering ontvangt, krijgt u vakantiegeld. Het vakantiegeld is 8% van uw bruto-uitkering. Het vakantiegeld krijgt u maandelijks samen met uw uitkering uitbetaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Populaire vragen