Als een aanstaande bruidegom samen met zijn familie naar de vader van de bruid komt om haar hand te vragen, krijgt hij gezouten koffie voorgeschoteld. Vroeger was het zo dat als een meisje niet wou trouwen met de jongen, deed ze te veel zout in zijn koffie. Dat betekende dat ze het aanbod afsloeg.
Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht.
Verlicht stress: Met mate Turkse koffie drinken vermindert stress. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat Turkse koffie het risico op depressie met ongeveer 40% vermindert. Het geeft energie: Wie de dag energieker wil beginnen, wordt aangeraden om na het ontbijt een kopje Turkse koffie te drinken.
Turkse theecultuur
Het is ook goed voor de gezondheid en heeft het een kalmerende werking. Daarom bieden Turkse mensen na elk argument of elke harde discussie elkaar thee aan om te kalmeren en als een symbool van vriendelijkheid, gastvrijheid en vriendschap.
Serveer de Turkse koffie met een klein kopje water en Turks fruit. Dit wordt traditioneel ook gedaan. Neem een klein slokje water om je gehemelte te reinigen en drink vervolgens de koffie. Drink de gemalen koffie op de bodem niet.
Turkse koffie is nogal sterk en wordt daarom meestal geserveerd met een glaasje water. Dit glaasje water is bedoelt om, voordat je koffie drinkt, je smaakpapillen op te frissen, zodat je extra kunt genieten van de koffie.
De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel).
Deze Mevlana-thee is een van de meest geprefereerde theeën omdat hij geurig en geschikt is om te blenden en het is gemakkelijker te drinken zonder suiker dan andere zwarte theeën.
Turkse thee (Turks: çay) is een vorm van zwarte thee die gezet wordt met behulp van een samowar of met een Çaydanlık, een dubbele theepot. De thee wordt in Turkije flink gezoet geserveerd in traditionele tulpvormige glaasjes.
Echte Turkse thee maak je van losse theebladeren. Gebruik zwarte thee, vernoemd naar de streek van afkomst, Karadeniz (Zwarte Zee-gebied). Deze regio staat bekend als het meest groene en regenachtige gebied van Turkije. Je vult de kleinere ketel met flink veel theebladeren, en doet er een klein beetje water bij.
Thee drinken
Turkse thee is zwart en sterk en wordt gedronken uit een tulpvormig glaasje. Omdat deze thee zo vol van smaak is en te sterk is om te worden geserveerd in een groot theeglas, wordt het altijd in kleine Turkse glaasjes geserveerd.
In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol.
Een stuk slechter voor het cholesterol zijn espresso (2-3 kopjes maximaal) en Turkse/Griekse koffie of koffie die gezet wordt met een Cafetière (French Press). Van de laatste twee soorten wordt allebei geadviseerd om slechts één kopje per dag te drinken.
Aan de smaak van Turkse koffie zal je iets moeten wennen. Het is een overweldigende sterke smaak met veel bitters. Als je Turkse koffie begint te drinken dan is vaak de enige optie suiker toevoegen.
Maak de Arabische koffie: breng 2 el koffiepoeder met 300 ml water aan de kook, zodra het begint te pruttelen, vuur laag en al roerende 3-4 keer aan de kook laten komen. Door het roeren zakt het weer af. Laat de koffie afkoelen.
Het wordt gemaakt van oploskoffie, suiker, ijsblokjes en water (melk kan naar wens worden toegevoegd). Heel simpel en per toeval uitgevonden in 1957 op de Internationale Beurs in Thessaloniki toen een medewerker van Nestlé geen warm water kon vinden, maar toch zin had in een kopje koffie. Een drank van Griekse origine.
Turkse meisjes houden van mannen die: Volwassen. Emotionele volwassenheid is erg belangrijk voor Turkse vrouwen. Ze kunnen soms te emotioneel of gepassioneerd zijn, daarom willen ze daten en trouwen met mannen die hun emoties kunnen beheersen, wat vaak een eigenschap is die met de leeftijd komt.
Kies voor een geldcadeau
Bij een Turkse bruiloft is het nét wat makkelijker: met een geldcadeau zit je altijd goed. Familieleden geven eventueel sieraden of goud, waarmee ze het bruidspaar letterlijk versieren – ze hangen het namelijk direct aan het bruidspaar bij het geven van het cadeau.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Wacht ongeveer 15 minuten zodat thee is gaan trekken, hiervoor moet je wel de samowar op laag vuur/warmte zetten. Neem een Turkse theeglas en vul het glas tot de helft met thee, let op gebruik een theezeef hiervoor en giet daarna de gekookte water tot het glas vol is.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Schep de gewenste hoeveelheid thee in je theepot (of in het filter voor je theepot). Zelf gebruik ik op ongeveer 800 ml water 2 volle eetlepels zwarte thee en een halve eetlepel early grey thee.
Thee, een warme drank met minstens 5000 jaar geschiedenis, kwam een beetje laat maar volledig in de Turkse cultuur. Hoewel het voor buitenlanders misschien lijkt dat Turkse mensen populair zijn met de Turkse koffie, is Turkse thee veel meer ondergedompeld in de Turkse cultuur.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
Het bestaat vaak uit thee (çay), wit brood, honing, olijven, tomaten en kaas. Ook de lunch is niet zo uitgebreid. Meestal wordt er in de middag Ayran (yoghurt, aangelengd met water en zout) gedronken, en eet men als snacks klaargemaakte voorgerechten (meze).