Om te voorkomen dat je water én bacteriën spettert, kun je de kip ook in een bak koud water met azijn of limoensap leggen.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees.
Vlees wassen met een mild zuur: een beproefde techniek
Kippenpoten weken een paar minuten in een azijn/waterbad. Voordat iedereen een koelkast had, gebruikten koks een zure oplossing omdat ze geloofden dat het alle bacteriën op de kip doodde en het een beetje extra smaak gaf .
Volgens kookboekenauteur en chef Judith Cyrus wassen Surinamers hun kip in water, limoen en azijn. De zuren hebben invloed op de smaak en de textuur; een Surinamer zal het proeven als de kip ongewassen is.
1. Door het vlees te marineren met azijn wordt het vlees na het koken veel zachter en malser ; 2. De azijn van de marinade geeft uw vlees smaak en verbetert uw recepten.
Het is belangrijk om bij een natte marinade om altijd zuren zoals azijn, sap van citroen, wijn, karnemelk of (onze favoriet) yogurt toe te voegen. De zuren in marinades verzwakken het spierweefsel, bindweefsel en eiwitten, dit zorgt voor malser vlees.
De reden dat je kip niet langer dan 4 uur wilt marineren, is dat de zure ingrediënten in de marinade (zoals azijn, wijn of citroensap) de structuur van het vlees te veel zullen afbreken en het vlees zal gaan "garen" voordat het ooit een warmtebron heeft aangeraakt.
Kip is gevogelte en heeft een gevogeltesmaak. Wanneer we de kip wassen en een beetje azijn en citroenen of limoenen aan het water toevoegen, voegt dat meer smaak toe aan de kip. Het zorgt ervoor dat de kip lekkerder smaakt en frisser smaakt .
De reden dat mensen kip wassen, is volgens het Voedingscentrum omdat ze het hygiënischer vinden en bacteriën willen wegspoelen. Gek genoeg neemt de kans op een voedselvergiftiging juist toe als je kip wast.
Het wassen van vlees is een traditie in zwarte huishoudens, schrijft Jody Anderson. Deze gewoonte hoeft niet verdedigd te worden. De eerste stap bij het bereiden van een maaltijd voor geliefden in de meeste zwarte huishoudens is het wassen van het vlees in een mengsel van water en citroen, limoen of azijn .
Breng op smaak met zout en peper en roer af en toe terwijl ze bruin worden, ongeveer 20 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 5 minuten, tot de knoflook aromatisch is. Verhoog de hitte en voeg de wijn en azijn toe. Al het goede spul komt van de bodem van de pan als je het schraapt en erdoor roert.
Het is ook de moeite waard om op te merken dat het weken van gevogelte in een pekel van water en azijn of citroensap het niet hygiënischer maakt . Onderzoek heeft aangetoond dat Salmonella niet werd gedood na het weken van kip in azijn of citroensap gedurende meer dan vijf minuten.
De zuurgraad van het vlees kan ook de kleur beïnvloeden. Hoe hoger de pH-waarde (lagere zuurgraad), hoe rozer het vlees zal zijn. Daarom gebruiken sommige chefs een zure marinade met citrus of azijn om de roze kleur van kippenvlees te verminderen .
Als je zuren in je marinade gebruikt – zoals azijn of citroensap – laat de kip dan maximaal 6 uur in de marinade staan.
Voedselveiligheidsautoriteiten en regelgevers over de hele wereld raden aan om rauw gevogelte niet te wassen voor het koken. Dat komt omdat het wassen van kip gevaarlijke bacteriën in de keuken kan laten spatten . Het is het beste om de kip gewoon grondig te koken zonder hem te wassen, zodat hij veilig is om te eten.
Dit zijn de redenen waarom je je kip niet moet wassen:
Het is een ineffectieve manier om bacteriën van je vlees af te krijgen. Als er pathogenen op je kip zitten blijven er na het wassen meer dan genoeg achter om er ziek van te worden. Kortom, het doet niet wat je wilt bereiken.
Dit wordt gedaan om hoge niveaus van bacteriën te behandelen , een symptoom van slechte hygiëne en lage dierenwelzijnsomstandigheden die niet zijn toegestaan in de Britse landbouw. Het wassen van kippen met chloor is verboden in het Verenigd Koninkrijk, maar het is een gangbare praktijk in de Amerikaanse pluimveesector. Ontdek hieronder alles wat u moet weten over gechloreerde kip.
Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. 2. Maak naderhand het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten.Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen.
En dan ga je verder met je recept, dat misschien helemaal niets te maken heeft met citroensmaken. Het toevoegen van citroensap neutraliseert alleen de vlezige, "verse kip"-smaak van kip die al een paar dagen rauw in zijn eigen sap heeft gelegen.
Sommige consumenten wassen of spoelen hun rauwe vlees of gevogelte omdat het een gewoonte is of omdat een familielid dat ze vertrouwen hun vlees altijd heeft gewassen . USDA-onderzoek heeft aangetoond dat het wassen of spoelen van vlees of gevogelte het risico op kruisbesmetting in de keuken vergroot, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken.
De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raden aan om vlees niet te wassen, omdat het oppervlakken en andere voedingsmiddelen kan besmetten. Vlees is een basisvoedsel in veel diëten en een uitstekende bron van eiwitten, ijzer, vitamine B12 en andere essentiële voedingsstoffen.
Onnodig te zeggen dat we altijd een pot appelazijn van Bragg in huis hebben en een paar jaar geleden kwamen we erachter dat het geweldig is om alle soorten vlees en zeevruchten te marineren. We gebruiken het voor kip, zalm en zelfs biefstuk! Het helpt niet alleen om het vlees malser te maken, maar het geeft het ook een geweldige smaak .
Bij het maken van een marinade is het essentieel om een balans van smaken te hebben, zodat elke hap kip sappig en heerlijk is. Om dit te bereiken, is het altijd goed om te beginnen met zuren zoals citroen en azijn en het dan te combineren met zout zoals sojasaus of zout op zichzelf.
Nadat je de kip even hebt afgespoeld, voeg je een flinke hoeveelheid zout, een scheutje azijn en een paar limoenen toe die je doormidden hebt gesneden. Gebruik de limoen en het sap om het oppervlak van elk afzonderlijk stuk kip te schrobben. Dit helpt om de slijmlaag en het laagje van de kip te verwijderen.