Komt zout water sneller aan de kook? Nee. Hoewel het sneller warm wordt, heeft het ook een hoger kookpunt. Bovendien zijn beide effecten in de keuken praktisch niet merkbaar.
Zout wordt ook wel degelijk voor de smaak in het water gedaan, maar ook om ervoor te zorgen dat eventuele minerale zouten van de groenten in de groenten zelf blijven. Gewoon keukenzout is overigens natriumchloride (NaCl) en is dus een ander zout dan natriumbicarbonaat (ik dacht NaHCO3).
Gebruik per 3 liter water ongeveer 10 gram zout.
De hoeveelheid zout komt dus ongeveer tussen de 10 en 20 gram voor een normale hoeveelheid water. Je zal 10 tot 20 gram zout vast als een hele hoop vinden klinken. Maar maak je niet druk, want er blijft veel zout achter in het water.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
In het geval van keukenzout vermengd met water worden de Na- en Cl-atomen, oorspronkelijk gebonden in de vorm van kristallen, opgelost door de watermoleculen. Water is een oplosmiddel. De oorzaken zijn elektrostatisch van aard.
Reacties. Suiker en zout zijn samengesteld uit kleine kristallen, een kristalrooster. Om het kristalrooster te vernietigen moet inspanning geleverd worden. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer energie kan er besteed worden aan de vernietiging van het kristalrooster van suiker of zout waardoor het sneller oplost.
Het verhoogt de bloeddruk en zout dehydrateert het lichaam. Je kunt er hoofdpijn van krijgen of duizelig worden. Blijf je zoutwater drinken, dan kan nierfalen zelfs een van de effecten zijn.
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Zout neemt uit de lucht heel makkelijk water op en kan dan klonteren. De rijstkorrel onttrekt het water aan het zout en houdt het daardoor droog en strooibaar.
1/2 a 2/4 afgestreken eetlepel zout. Hoe kook je de aardappelen? Schil de aardappelen zo dun mogelijk, verwijder eventueel de slechte stukken, was ze enige keren in ruim water breng intussen 1/2 tot 1 cm water, naar gelang van de hoeveelheid aardappelen, die gebruikt wordt, met wat zout aan de kook.
Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af. Bij het afgieten zal er wel wat olijfolie aan de pasta blijven kleven - en plakt de pasta minder.
Dit smelt allemaal samen met de pasta tot een heerlijke zachtheid en de smaak wordt vele malen rijker. Het water helpt om ieder stukje pasta te bedekken in saus terwijl het zetmeel ervoor zorgt dat de saus goed aan de pasta hecht. Kook zoals een Italiaanse mamma kookt en niet meer weggooien voortaan!
Zeezout bevat vergeleken met gewoon keukenzout een klein beetje meer mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normale consumptie) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Maar wees voorzichtig: Het kookpunt van zout water neemt ook toe. Aangezien water nu aan de ionen van keukenzout kleeft, is er meer energie nodig om de moleculen in de gasfase te brengen. De gebruikelijke huishoudelijke hoeveelheden zout verhogen het kookpunt echter slechts met één à twee graden Celsius.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Met 'ruim kokend water' (punt 1) zullen ze vast bedoelen 'voldoende water, en dat kokend', maar bij punt 2 staat echt iets vreemds. 'laat de rijst (…) op lage temperatuur 8 minuten doorkoken.
Spoel de rijst met koel water voor het koken.
Doe de rijst in een vergiet, fijnmazige zeef of pan. Laat koel water over de rijst lopen om extra zetmeel te verwijderen. Dit voorkomt dat de rijst aan elkaar plakt en papperig wordt. Als je een pan gebruikt, giet het water er dan uit en vul hem weer bij.
Het wassen van geschilde aardappelen is om er zeker van te zijn dat er geen modder, zand of overige vuil op de aardappelen zitten. Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Kook ze eerder mee en bewaar je restje nadien in de koelkast.
Wat ik wel heb kunnen vinden is dat zout water op bepaalde huidaandoeningen een positieve werking heeft (zoals psoriasis). Zout kan de waterhoudende capaciteit van de huid verhogen; het zoute water zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag (stratum corneum) niet teveel water verliest.
Ondanks het negatieve spreekwoord heeft zout wel degelijk een genezende werking. Je kan een simpel maar doeltreffend middeltje maken door (eventueel samen met een beetje azijn) wat zout in kokend water toe te voegen. Dep het mengsel met een watje op de wonde om zachtjes te ontsmetten.
Door het teveel aan zout en de bijdrage die dit levert aan een uitgedroogd gevoel, kun je last krijgen van misselijkheid en diarree. Als je maag steeds van streek is of je steeds maagkramp hebt, kijk dan wat je hebt gegeten. Drink dan ook meer water om het watertekort aan te vullen.