Er komt best wel wat bij kijken hoe je dit het beste in kunt vriezen en de smaak zal altijd anders zijn na een jaar in de vriezer. Traditioneel gezien bestaat een bruidstaart uit ten minste 3 lagen. De bovenste is dus om in te vriezen en staat voor vruchtbaarheid.
Volgens de traditie kun je het bovenste gedeelte van de bruidstaart invriezen. Je kunt deze dan een jaar na de bruiloft samen met je wederhelft aansnijden en vieren dat jullie het eerste jaar al in de boeken hebben staan.
Invriezen (direct na de bruiloft – max 1 dag na de bruiloft)
Zorg er goed voor dat de hele taart is bedekt! Zet vervolgens de taart in een luchtdichte container of een diepvries zak. Schrijf erop dat het de bruidstaart is (over een paar maanden weet je het echt niet meer…) en zet het in de vriezer.
Taarten kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of met een stukje huishoudfolie erom. Anders droogt de aangesneden taart uit én kunnen smaken van andere etenswaren in de taart gaan zitten.
Samen de taart aansnijden voor verbondenheid
Het staat symbool voor de belofte om voor elkaar te zorgen. Het eerste stuk taart is volgens de traditie voor het bruidspaar. De bruid neemt een stukje bruidstaart en voert het aan haar kersverse man en andersom. Daarna zijn ook de gasten aan de beurt.
De bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid. De taart bestaat uit verschillende lagen en kan wel anderhalve meter hoog zijn. De bruid snijdt de taart aan.
Maar… bruidstaart wordt meestal bij champagne geserveerd. En champagne en chocolade zijn geen vrienden. En chocolade met gezouten karamel al helemaal niet. Dus mijn favoriet maak ik eigenlijk met name voor bruidsparen die de bruidstaart als dessert of bij bier/koffie serveren.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.
Botercrème is in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Wil je de botercrème later weer gebruiken voor een taart of cupcakes? Haal deze dan een dag van tevoren uit de vriezer en laat het bakje in de koelkast ontdooien. Baksels met botercrème bewaar je idealiter op een koele plek.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen.
Een dik cake bord, waar de hele bruidstaart op zit, noemen we een cake drum. Een cake drum is een iets dikkere (ong. 1 cm) en stevige bodem voor onder jullie bruidstaart.
– Als u een taart in de vriezer bewaart, deze minimaal 4 uur van te voren eruit halen en langzaam laten ontdooien in de koelkast. Wilt u de taart sneller serveren, snij de taart dan alvast in punten en zet deze uit elkaar. Een taartpunt heeft ongeveer 1 uur nodig om te ontdooien.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak.
De bruid zet haar rechter hand om het mes, dan zet de bruidegom zijn hand om de hand van de bruid. Zo snijden jullie een stukje taart samen. Vergeet niet om de taart heel langzaam te snijden, zodat er genoeg tijd is voor iedereen om jullie te bewonderen en de mooiste foto's maken van het moment.
Gebak en taart
Slagroom- en vruchtengebakjes kun je het beste rechtstreeks uit de koelkast serveren, zodat ze niet te warm worden. Gebakjes met crème zijn juist het lekkerst als ze niet te koud zijn. Haal ze daarom ongeveer een uur voordat je ze wilt serveren alvast uit de koelkast.
Deze meringues zijn 2 weken houdbaar, afgedekt met plasticfolie of in een luchtdichte trommel en opgeborgen op een koele, droge plaats.
De taart bewaar je goed afgedekt in de koelkast, hier kun je hem zo'n 2 dagen bewaren. Houd er wel rekening mee dat de plakken schuim wat zachter zullen worden.
Je kan ze invriezen. De chocolade en slagroom zijn van goede kwaliteit.
Een bruidstaart is onder andere zo duur omdat hij gestapeld moet worden. Zo´n stapeltaart is lastig te maken door de hoogte en daarom ook duurder. Je kunt net zo goed een aantal platte taarten bestellen, dit is een stuk goedkoper! Overigens zijn platte taarten ook makkelijker om zelf te maken.
Prijs van een bruidstaart
De basis van een mooie kwalitatieve bruidstaart begint bij 300 euro. Hoe groter je deze maakt hoe lager de prijs in principe wordt. Om toch een prijs per persoon te noemen kan je uitgaan van gemiddeld 7,00 euro p.p.
Een traditionele trouwtaart heeft minimaal drie lagen. Volgens de traditie worden deze lagen gebruikt bij diverse gelegenheden: Een taartlaag voor de receptie;Een laag cake om gedurende de rest van de dag (het feest) uit te delen;Een laag om mee te nemen om er later nog eens heerlijk samen van te kunnen na genieten.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.