Weldoorvoede huiskatten zullen niet snel een wilde vogel opeten, meldden onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Maar dieren met honger, zoals zwerfkatten, pakken wat ze pakken kunnen, besmet of niet. Voorzover bekend hebben katten geen ingebouwde reflex om een zieke prooi te mijden.
Vogelgriep is niet alleen erg gevaarlijk voor vogels, maar ook voor andere dieren. Volgens het Landelijk InformatieCentrum gezelschapsdieren (LICG) kan het ook honden of katten ziek maken. Zij lopen het virus vermoedelijk op als zij een dode, besmette vogel eten of aanraken.
Als een kat honger heeft, zal ze haar prooi vrijwel helemaal opeten. Vrijwel niets blijft over. Na het verorberen van een vogel resten slechts veren, de snavel en de pootjes. Eerst rukt de kat de grotere, onverteerbare, veertjes los.
Kwetteren is het geluid dat je kat maakt wanneer hij een vogel ziet. Ze doen dit niet alleen bij vogels, maar ook bij het zien van een vlinder of ander vliegend insect. Katten trekken hun lippen op, 'kwispelen' met hun staart en maken hierbij een nogal komisch geluid.
Als katten een vogel of muis aan je voeten leggen is dat volgens sommige katteneigenaren een cadeau in de vorm van het BESTE cadeau dat je kunt krijgen. Het maakt deel uit van het natuurlijk jachtinstinct van katten. Op die manier wil hij of zij de prooi laten zien aan degenen die ze als hun dichte familie beschouwen.
Is de vogel gewond, bijvoorbeeld gepakt door een kat of aangereden, pak de vogel dan op. Gebruik handschoenen of een handdoek. Doe het dier in een doos met een doek erover, dan is het dier minder angstig en breng het dier zo snel mogelijk naar de juiste opvang.
Andere katten lijken 'beledigd' te zijnen gunnen hun baasje geen blik waardig. Maar veel katten zijn juist hartstikke blij als hun baasje thuiskomt. Ze miauwen, komen op schoot zitten of op je toetsenbord... Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe.
Sinds enkele decennia zoeken eksters graag het gezelschap op van mensen in tuinen, stadsparken, etc. Ze profiteren van het extra voedselaanbod en nemen de daarbij behorende huiskatten voor lief. Deze ekster jaagt zelfs met gemak een kat uit de boom.
Wat is kekkeren? Een kat begint te kekkeren als ze een nog onbereikbare prooi ziet. Zoals een vogel hoog in een boom of op straat, terwijl zij achter het raam zit. Als je kat kekkert, trekken haar mondhoeken iets naar achteren en maakt ze een onregelmatig klapperend geluid met de tanden en keel.
Houd vogels veilig. Strooi geen vogelvoer op de grond, maar hang voerbollen op een hoogte van minstens twee meter, zo kan je kat er niet bij. Heb je een nest in je tuin? Plaats een hoge kraag van gaas om de nestplaats heen, dit voorkomt dat de kat bij een nest kan komen.
Een halsbandje waar je kat niet uit kan komen kan nooit veilig zijn. Een halsband met kattenbelletje is een belletje dat is vastgemaakt aan de halsband van een kat. Wanneer de kat een potentiële prooi nadert, zal het belletje deze waarschuwen. Een kattenbelletje zal de hoeveelheid gevangen vogels verminderen.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Al kunnen katten veel verschillende soorten prooien vangen: vliegen, spinnen, regenwormen, konijnen, vissen, eekhoorns, vlinders, duiven, merels, koolmeesjes, en zelfs hazen. Kun je er niet mee leven dat je kat een levensgevaarlijke killer is, dan is de kat wellicht geen geschikt huisdier voor jou.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zowel katten als honden dankzij hun sterk ontwikkelde reukzin kanker kunnen detecteren bij soortgenoten, maar ook bij mensen (zie kaderstuk).
Vooral risico's bij pluimvee, watervogels en loopvogels
Wilde vogels kunnen besmet worden, maar vertonen dan vaak geen verschijnselen van vogelgriep. Op die manier kan het virus zich verspreiden onder wilde vogels en een bron van besmetting vormen voor gehouden vogels.
Katten dragen een bacterie bij zich die de kattenkrabziekte veroorzaakt. Via een krab of beet van de kat kan deze bacterie, Bartonella henselae, overgedragen worden. Vogels kunnen de bacterie Chlamydophila verspreiden, deze bacterie veroorzaakt papegaaienziekte, vogels hoeven hier zelf niet ziek voor te zijn.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Katten kunnen niet verliefd worden op mensen, op andere katten, op speciale plekken of op levenloze voorwerpen. Ze voelen geen liefde, en ze ervaren niet het gevoel voor iets of iemand te vallen. In plaats daarvan gaan ze het onderwerp van hun genegenheid waarderen.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
In de heel uitzonderlijke gevallen dat een kat of hond toch ten prooi valt aan een vos, gaat het om jonge, gekwetste of zieke dieren. Daarom is het aan te raden om dergelijke huisdieren zo veel mogelijk af te schermen. Kleine huisdieren zoals hamsters, cavia's en konijnen lust de vos wel.
Dat een roofvogel een volwassen kat aanvalt is uiterst zeldzaam. Maar het is helaas voorgekomen in Limburg. Door zijn wendbaarheid zal een kat makkelijk uit de klauwen van een roofvogel loskomen en hem flink te pakken nemen. Vergeet niet dat bijvoorbeeld een Buizerd maar 1 kilo weegt.
Natuurlijke vijanden heeft de wilde kat enkel als ze nog erg jong is. Kittens vallen wel eens ten prooi aan vossen, marterachtigen en grote roofvogels.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Ze kan nog zo schuldig kijken, maar zich schamen doet ze niet. Maar dat is een illusie, zegt Schilder. 'Als je hem met de hand van de tafel schuift, zal hij precies hetzelfde doen. ' Het dier kan zich niet schamen.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.