Soms gaan baby's of peuters met hun hoofd bonken als ze in bed liggen. Dit doen ze onbewust om zichzelf tot rust of in slaap te brengen. Soms maken ze er ook een geluid bij. Het is te vergelijken met andere dingen die kinderen helpen om rustig te worden, zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen.
Neem in geval van zorgen over het hoofdbonken van je kind altijd even contact op met de huisarts of het consultatiebureau. In het geval dat het er echt heel hard aan toe gaat met het hoofdbonken in bed en je kindje zich ermee bezeert, kun je zelf maatregelen treffen om de kans op wondjes en ergere schade te voorkomen.
Wat is hoofdbonken? Hoofdbonken en 'schommelen met het lichaam' zijn vormen van herhalende ritmische bewegingen waarbij het hele lichaam of de ledematen schommelen, rollen of dus het hoofd bonkt.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
Het slaan met het hoofd gaat door in een constant ritme, elke één tot twee seconden. Het kan lang aanhouden, maar meestal duurt het 15 minuten of minder. In veel gevallen gaat het gepaard met vocalisaties, zoals een gestaag zoemend geluid.
Volgens kinder- en jeugdpsychiater Koen Stolk is een gebrekkige frustratietolerantie of emotieregulatie inderdaad meestal de reden waarom kinderen zichzelf slaan. Vooral dreumesen hebben nog een gebrekkig copingmechanisme voor lastige emoties. Het kan ook een symptoom van autisme zijn.
Is er sprake van het verliezen van bewustzijn, herhaaldelijk braken, zich niets meer herinneren van het voorval, forse hoofdpijn, vreemd gedrag of een misvorming van de schedel na het stoten van het hoofd, dan ga je uiteraard gelijk naar het ziekenhuis met je baby. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding.
Soms gaan baby's of peuters met hun hoofd bonken als ze in bed liggen. Dit doen ze onbewust om zichzelf tot rust of in slaap te brengen. Soms maken ze er ook een geluid bij. Het is te vergelijken met andere dingen die kinderen helpen om rustig te worden, zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen.
Essentiële tremor is een bewegingsstoornis die gewoonlijk optreedt bij de handen, hoewel ook het hoofd, de stem en de benen kunnen worden getroffen. Essentiële tremor is geen levensbedreigende ziekte.
Functie. De meeste kinderen vertonen dit gedrag om te kunnen ontspannen en om in slaap te vallen. Als het kind veel prikkels heeft gehad gedurende de dag helpt het hoofdbonken om te ontspannen en om bepaalde prikkels tijdens hun slaap te verwerken. Een enkeling vertoont dit gedrag bij het wakker worden.
We zien het gedrag van hoofdbonken soms ook bij kinderen die last hebben van hun hoofd of van hun oren. Zij bonken met hun hoofd om het vervelende gevoel kwijt te raken (wat natuurlijk niet werkt) en om hun frustratie over de pijn te uiten.
Een dreumes/peuter die slaat heeft geen kwade bedoelingen. Ze zijn er niet op uit om jou te kwetsen en pijn te doen. Het is slechts een uiting van een gevoel waarvoor zij nog geen goede manier van uiten hebben gevonden.
Hoe groter de baby wordt, des te meer kunnen de handjes u iets vertellen. Armbewegingen zijn ook heel belangrijk. Heftig op en neer gaande armen bijvoorbeeld geven een bepaalde opwinding weer. Prettige opwinding is een aanwijzing dat de baby een spelletje wil beginnen.
Dat maak het moeilijk om te herkennen dat je baby een oorontsteking heeft. Als je kind minder eetlust heeft, vaak zijn oor aanraakt, minder snel reageert als je hem roept, vaak lastig is, een loopneus en aanhoudend koorts heeft, kan dit erop wijzen dat hij een oorontsteking heeft.
Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby's in de eerste zes levens- maanden. Meteen na de geboorte draaien baby's hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over.
Je arts kan, afhankelijk van hoe uitgebreid de klachten zijn, medicatie voorschrijven om het beven te onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn is propranolol. Er worden soms ook medicijnen tegen epilepsie gebruikt. Bij beven van het hoofd injecteert men soms botox.
Beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van één of meerdere lichaamsdelen. Ze worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekking van spiergroepen. De twee belangrijkste aandoeningen die met een tremor gepaard gaan zijn een essentiële tremor en de ziekte van Parkinson.
Bel de huisarts na een heftige val of klap op het hoofd. Zorg dat er iemand bij u is die direct de huisarts kan bellen: als u bewusteloos wordt. als u suf wordt of in de war.
Mogelijke gevolgen
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Een kind van 2, 3 of 4 jaar laat vaak agressief gedrag zien, zoals slaan, duwen, bijten of schoppen. Bijna alle kinderen zijn wel eens opstandig of agressief. Je kunt ervan schrikken en het is niet leuk. Toch is het bij jonge kinderen normaal en hoort het bij de ontwikkeling.
Raakt het gezichtje de borst niet, dan zal de baby zijn handjes gebruiken om zich wat af te zetten om een beter zicht op de tepel te krijgen. Vervolgens zal hij met zijn handjes op zoek gaan naar de tepel. Zodra het handje de tepel gevonden heeft, gaat de baby soms eerst op het handje sabbelen om wat tot rust komen.
Sla of schop niet terug en schreeuw ook niet tegen je kind. Stop met waar je mee bezig bent en vertel je kind welk gedrag moet stoppen en waarom. Zeg bijvoorbeeld 'Benjamin, stop nu met slaan. Je doet mij pijn, ik wil dat je hier meteen mee stopt en rustig wordt.
Wanneer de baby leert praten, kan hij gelijk al woorden van drie- of meer lettergrepen zeggen. De baby heeft al vroeg veel begrip voor gesproken taal. Het kindje heeft een erg duidelijke eigen wil. Het kindje zal snel gaan lopen, bijvoorbeeld rond de 10 maanden.