Gebruik. Dosering: 1 zakje van 6 g voor 1/2 liter vloeistof (1 zakje gelatinepoeder van 6 g komt overeen met 3 blaadjes gelatine van 2 g) Gebruiksaanwijzing: 1: Strooi de inhoud van een zakje in 3 eetlepels koud water.
Omrekenen van blad naar poeder is niet nodig. Als in een recept 5 gram bladgelatine staat, dan kun je dit één op één vervangen door hetzelfde grammage poedergelatine.
Ze wegen zo'n 3,5 g per stuk. Gebruik je een ander merk, hou er dan rekening mee dat je in het totaal ongeveer evenveel gelatine hebt.
Een zakje bevat doorgaans 12 blaadjes gelatine dat voldoende is voor een een liter aan vloeistof. Op die manier heb je al een goede graadmeter om te weten hoeveel blaadjes je nodig hebt. Snel omgerekend betekent het dat je voor 85 ml vocht 1 blaadje gelatine nodig hebt.
Gelatineblaadjes en poeder
Pakjes met gelatineblaadjes zijn vaak verpakt per 12 blaadjes welke voldoende zou moeten zijn om van een liter vloeistof een stevige massa te kunnen maken. Gelatinepoeder wordt in zakjes of in potjes verkocht, voor het verstevigen van een liter vloeistof heb je 18 gram gelatinepoeder nodig.
Bereiding. 12 blaadjes is voldoende voor 1 liter vloeistof. Bij warme bereiding: het nodige aantal gelatineblaadjes één voor één in koud water leggen en ongeveer 5 min.
Wat is gelatine
Gelatine is een eiwit, wat oplost in warm water en na afkoelen een gel vormt. Gelatine is een dierlijk product welke wordt gewonnen uit huid, bindweefsel en/of botten. Het bestaat voor 85% uit eiwitten en is bovendien zeer rijk aan essentiële en niet-essentiële aminozuren.
Voor deze vraag heb ik Dr. Oetker om meer informatie gevraagd. Negen gram gelatinepoeder is gelijk aan zes blaadjes gelatine.
Gelatine blijft een dierlijk product waarbij je best de houdbaarheidsdatum respecteert. Het zou zonde zijn om een recept te maken met oude gelatine die je gerecht misschien doet mislukken omdat het niet voor de juiste binding zorgt.
Je kunt ook een gelijk gewicht aan gelatinepoeder gebruiken. Deze laat je ook weken, maar dan wel in een afgepaste hoeveelheid water. Gebruik 5 keer het gewicht van het gelatinepoeder aan water. Dus 2 gram poedergelatine week je in 10 gram water.
De verhouding is ongeveer 1 deel poeder op 5 delen water. Laat het mengsel zo'n 20 minuten staan totdat de poeder door het weken dik is geworden en voeg het dan toe aan de warme vloeistof die je dikker wilt maken. Let op: gelatine mag niet koken want dan raakt het zijn bindkracht kwijt.
Het grote verschil zit hem vooral in de structuur. Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt.
De blaadjes kan je best weken in koud water, tot ze mals zijn. In de meeste gevallen is dat al na een kwartier gepiept. We kunnen geen reden bedenken waarom de gelatine urenlang dient geweekt te worden.Het kan geen kwaad, maar het is meestal overbodig.
Gelatine kan vervangen worden door het vegetarische agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en is 4 keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op maar verliest ook sneller zijn bindkracht.
Gelatine zorgt ervoor dat je verschillende baksels en zoetjes makkelijk opstijven. Denk hierbij aan toetjes zoals pudding of kwarktaart, maar ook aan winegums of drop.
Er zijn twee dingen waar gelatine absoluut niet tegen kan: koken en bevriezen. Als je gelatine meekookt ontstaat er een onaangename smaak. Zou je een gelatinegerecht in de diepvries doen, dan lekt er vloeistof uit bij het ontdooien.
Normaal gesproken maak je bramenjam met 1 deel aan bramen en 1 deel aan suiker. Maar natuurlijk niet in de Methode Montignac! We vervangen de suiker door gelatine blaadjes. Bij 250 gram aan bramen heb je ongeveer 2 a 3 blaadjes gelatine nodig.
De geleisuiker in de jam wordt als bindmiddel gebruikt in de jam. Dit kan ook zonder geleisuiker, maar dan moet je agar agar of gelatine gebruiken. De jam is dan niet in zijn geheel suikervrij, want er zit van nature in fruit glucose en fructose (monosaccharide).
Ingrediënten. INGREDIËNTEN: 100% heldere varkensgelatine. Voor menselijke consumptiegeschikte gelatine.
Wanneer je bladgelatine gebruikt, houd er dan rekening mee dat je de blaadjes eerst moet weken in koud water, zodat ze helemaal soepel zijn en je ze uit kan knijpen. Je kunt gelatine niet zomaar in je gerecht mengen. Eerst dien je het op te lossen in wat warme vloeistof.
Gelatine is niet vegetarisch
Gelatine wordt gemaakt van slachtafval van varkens en runderen. Onder andere uit de huid, botten en het kraakbeen. Strikte vegetariërs en veganisten onthouden zich van producten waar gelatine in verwerkt is. Gelatine is een eiwit, maar een soort die niet belangrijk is voor je lichaam.
Gelatine uit varken is haram. Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal. Collageen als supplement uit islamitisch geslacht rund is halal.
Om baat te hebben bij het versterkende effect van gelatine, heb je per portie pakweg 15 gram nodig. Dat zijn heel wat winegums of een flinke kwak jelly-pudding. Onderstaande porties bevatten elk precies 15 gram. Je kunt voor een enkele portie velletjes gelatine gebruiken.
Je kan Agar Agar ook gebruiken in koude bereidingen. Je mengt de juiste hoeveelheid Agar Agar met een beetje vruchtensap of water. Laat deze mengeling enkele minuten koken en voeg ze toe aan je bereiding. Voor toetjes die geserveerd worden in een kommetje, heb je een heel lichte gelei nodig.