Een vliegenplaag ontstaat vooral in de zomer en kent verschillende oorzaken. Zo komen dikke blauwgroen vleesvliegen in de zomer vooral af op organisch afval in de kliko en kadavers van dieren. In beide materialen leggen de vliegen honderden eitjes en die ontwikkelen zich razendsnel.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Dat doen ze om zich schoon te poetsen want vliegen die zien de wereld niet alleen met hun ogen maar ook met hun pootjes, mmm. Op deze pootjes zitten piepkleine haartjes en dat zijn hun zintuigen en hier ruikt, proeft en ziet de vlieg mee. Het is dus eigenlijk een soort vingertopje neus, tong en ogen in één.
Dikke, zware insecten zoals vlieg, bijen, kevers en hommels, gaan met hun opvallende gebrom niet ongezien aan ons voorbij. Ze bewegen hun vleugels heel snel wanneer ze vliegen. Deze bewegingen veroorzaken trillingen in de lucht die wij horen als een gezoem.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden. Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
De larven van de vlieg kunnen zowel direct als indirect op de huid van de mens terechtkomen. De larven hebben echter een grotere voorkeur voor de huid van een veedier, zoals een koe. Bij de directe route legt de vlieg de eitjes zelf op de huid van de gastheer. Een bekend voorbeeld hierbij is een open wond.
Het is alleen meestal niet zo fris om een vlieg op te eten. Misschien heeft hij wel op een hondendrol gezeten. Dan zit er nog wat poep aan zijn pootjes en dat krijg je dan binnen als je hem doorslikt. Het is maar een klein beetje, dus je zult er niet gauw ziek van worden.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Voor een vlieg is er weinig lekkerder dan uitwerpselen, rottend eten en karkassen. Dat, en wat alles jij op je eettafel zet. Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Overlast door vliegen in huis komt regelmatig voor, zeker gedurende de warmere maanden van het jaar. Een paar vliegen is natuurlijk geen probleem, maar wanneer u een vliegenplaag in huis heeft, wordt het al snel een ander verhaal. Vliegenoverlast in huis is smerig, maar kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Zakjes water
De schittering van het water houdt de vliegen bij je vandaan. Vul je zakjes voor driekwart met water, knoop ze dicht en hang ze met een touwtje op. Doe dit ook in de deuropening, dit weerhoudt ze ervan het huis in te vliegen.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Knoflook, knoflook, Knoflook
Vliegen houden, net als vele mensen, niet van de geur van knoflook. Om vliegen op afstand te houden maak je een afkooksel van knoflook: kook verse en sappige knoflook in water. Zeef de bouillon en zet het resultaat in een kom op bijvoorbeeld je keukentafel of voor het raam.
Overdag zijn ze veel op zoek naar eten en 's avonds zoeken ze net als wij een plekje om bij te tanken. Maar of ze net als wij zo'n acht uur slapen betwijfel ik.” Hoewel vliegen dus tegen de avond gaan slapen, maakt het ze weinig uit of het om een lichte of donkere plek in het huis gaat.
Vliegen en ook wespen kunnen hierin verdrinken. Hang een vliegenlamp op.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Huisvlieg: Kan niet bijten, prikken, steken. Komt veel voor in huis. Stalvlieg: kan steken, komt veel voor bij stallen, maar soms ook in woningen. Dazen: kunnen bijten, ook wel bekend als paardenvlieg.
Hoewel de aanwezigheid van die primitives er op wijst dat de vliegen mogelijk reageren op de stimulus op basis van een soort van emotie, wijzen de onderzoekers er nadrukkelijk op dat deze nieuwe informatie niet bewijst dat vliegen angst kunnen voelen, of blijdschap, of boosheid of om het even welk ander gevoel.
Algemeen. De strontvlieg leeft niet van mest maar van nectar, en af en toe wordt ook een ander insect gegrepen, meestal andere vliegen. Deze worden met de zuigsnuit leeggezogen.