Een betonvloer moet idealiter een minimale dikte van 8 centimeter hebben. Je kunt het beton voor je vloer zelf maken, maar de beste optie is om beton te laten maken.
In woonbeton gebruiken wij meestal betonijzer van rond 8 cm. Dit kan voldoende zijn voor een betonvloer tussen de 8 en 12 cm dik. Houdt u wel rekening met de dikte van de betonnen vloer dat u genoeg ruimte heeft om de vloer te storten zodat u niet te hoog uitkomt.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Voordelen van een betonvloer in uw badkamer
De badkamer is een vochtige ruimte door het water en stoom van de douche. Een betonvloer is helemaal strak en naadloos. Een groot voordeel hiervan is dat schimmel en vocht geen schijn van kans hebben omdat er geen naden zijn om tussen te gaan zitten.
Betonvloer of beton ciré
Dan is een betonvloer dé vloerafwerking voor jouw badkamer. Een echte betonvloer is helaas wel niet volledig waterdicht en moet je dus afwerken met een transparante beschermlaag. Vooral in badkamers is dit aanbevolen.
Laagdikte moet minimaal 30 mm op de bovenzijde van de zwaluwstaartplaat zijn (totale minimale vloerdikte = 16 + 30 = 46 mm). De aangebrachte gietdekvloer dient met behulp van een drijfrei afgewerkt te worden. Het zgn. dobberen van de vloer dient zowel in de breedte als in de lengte (kruislings) te gebeuren.
Hardhout is meestal de beste optie. Laminaat is beter beschermd tegen vocht en vele malen goedkoper dan parket. Speciaal voor de badkamer is er waterbestendig laminaat. Het is voorzien van een waterdichte coating.
Dat waterdicht maken doet u met een epoxy coating. Met deze speciale betonverf brengt u een laag kunsthars aan op de vloer. Hiermee legt u een soort filmlaag aan.. Het dringt dus niet in het beton zelf, zoals wel een impregneermiddel doet.
Een gepolierde betonvloer in de badkamer oogt erg stijlvol en geeft de badkamer een moderne en eigentijdse look. Beton is van nature echter niet waterdicht en vraagt extra maatregelen wanneer je het gebruikt in je badkamer, vooral bij een inloopdouche.
Belangrijke aandachtspunten. Beton ciré, ook wel ´beton look´ of ´beton stuc´ genoemd is een werkelijk prachtig product dat geschikt is om wanden en vloeren mee af te werken. Indien juist aangebracht is het een waterdicht materiaal dat jarenlang meegaat en een schitterende afwerking is van uw huis.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Het handige van een verhoogde vloer is dat je er van alles onder kunt verstoppen: leidingen, waterafvoer, wateraanvoer en vloerverwarming.
Onder meer de oppervlakte, de gewenste dikte van de betonvloer, het aantal hoeken, de bereikbaarheid, de gekozen afwerking, … bepalen de prijs van polybeton per m². Gemiddeld mag je rekenen op 40 à 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing).
Een betonvloer kan je pas impregneren nadat de 'curing'-laag is verwijderd. Deze laag wordt net na het storten aangebracht en dient als vertraging voor het harden van het beton. Wanneer beton te snel hardt kan hij krimpen of uitdrogen wat scheuren veroorzaakt. Deze curinglaag mag na +/- één maand verwijderd worden.
U kunt beton zelf impregneren door het aanbrengen van een transparante beschermlaag op de betonnen vloer. Het impregneermiddel trekt in de betonvloer en zorgt voor langdurige bescherming tegen vuil.
Beton extra waterdicht maken tijdens het plaatsen
Met behulp van speciale micro moleculen of toevoegingen wordt de mortel versterkt of er worden speciale technieken toegepast waardoor het beton wordt verdicht en vocht op geen enkele manier kan doordringen.
Beton is een poreus materiaal en zal – als het niet goed waterdicht is, altijd vocht opnemen en langdurig vochtig blijven. Nat of vochtig beton leidt tot aanslag van schimmels, meeldauw, algen en vuil.
Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht. Door de poriën in het materiaal kan er vocht de vloer binnenkomen en bij doorlopende poriën lekt het vocht zelfs door. En uiteraard bestaat er later de kans dat poriën iets groter worden en er scheurtjes ontstaan.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Breng de lijm op de vloer aan met een troffel - niet meer dan een vierkante meter per keer, want het droogt snel. Verdeel de lijm met een lijmkam door deze stevig tegen de vloer te drukken. Plaats de eerste tegel en druk hem stevig in de lijm. Plaats een voegkruisje strak tegen de tegel en druk dit ook goed in de lijm.
Heb je al tegels in de douche en wil je daar overheen de PVC vloer leggen? Dat kan! Wel is het zo dat een tegelvloer ongelijk is, doordat de voegen iets dieper liggen dan de tegel zelf. Hierdoor kun je niet zomaar de PVC-vloer op de tegels lijmen, maar moet je eerst zorgen dat je een egale ondergrond hebt.