Als je deeg plakkerig blijft, kan dit ermee te maken hebben dat je niet lang genoeg hebt gekneed. Hiervoor heb je tenslotte best wel wat spierballen nodig. Je moet minimaal 20 minuten lang het deeg stevig kneden met de hand. Controleer of het goed is gekneed door je handen in te vetten met zonnebloemolie.
Blijft jouw deeg overal aan plakken en is het onwerkbaar? Voeg dan een beetje bloem toe. Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is.
Als jouw deeg veel te plakkerig aanvoelt, kun je het eenvoudig weer werkbaar maken door wat bloem toe te voegen. Doe dit in stapjes, eetlepel per eetlepel bijvoorbeeld. Is je deeg niet plakkerig, maar juist heel droog? Dat kun je verhelpen door het even met de hand door te kneden, dat helpt vaak al.
Tussen de 65-100°C stollen de eiwitten en verstijfselt het zetmeel, maar is het kruim nog plakkerig vanwege de grotere hoeveelheid vocht. Bak het langere tijd op een lagere temperatuur. De deeg is te slap. Door de grotere hoeveelheid vocht duurt het langer voordat het brood voldoende is afgebakken.
Hoe soepeler en elastischer het deeg is, hoe meer vocht het deeg kan opnemen en vasthouden en hoe minder plakkerig het uiteindelijk wordt. Uiteindelijk moet je door kneden (en dus wrijvingswarmte) uit komen op een deegtemperatuur van 27 °C. Dit is te controleren met een kernthermometer.
Het antwoord is 'ja'. Wanneer je brooddeeg te lang kneed, wordt de structuur van het deeg in plaats van elastisch juist heel plakkerig en onhandelbaar. Het gluten bouwwerk dat je aan het maken was om een luchtig brood te maken, is dan kapot getrokken.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo'n 15-20 minuten.
Voor een normaal en relatief snel brood houd je een warme temperatuur van 20-30 °C aan. Het brood laten rijzen duurt dan ongeveer een uur zijn. Wil je het brood langer laten rijzen, dan verlaag je de temperatuur. Zorg dat je het brooddeeg opnieuw goed afdekt om uitdrogen te voorkomen.
Gelukkig kun je dit heel makkelijk oplossen door simpelweg iets toe te voegen. Meng wat vloeistof of een kleine hoeveelheid boter door je deeg en je zult merken dat het meteen minder droog is. Welke vloeistof je toevoegt hangt af van het recept dat je gebruikt.
Een te warm werkblad zorgt ook voor plakkeriger deeg. Zorg er daarom voor dat u het bijvoorbeeld niet uitrolt boven een warme vaatwasser of oven. Bij warm weer kunt u het deeg ook tussendoor kort koelen in de koelkast om het beter verwerkbaar te houden. Dit werkt ook goed bij deeg dat veel boter of olie bevat.
Brooddeeg maak je van bloem, gist en water en zout. We gebruiken gedroogde gist. Doe de gist in een kom, voeg wat lauwwarm water toe. De temperatuur van het water is cruciaal voor een goed eindresultaat.
Als je het lastig vindt om met bloem uit te rollen kun je het deeg ook uitrollen op (of tussen) bakpapier, plasticfolie of een siliconenmatje. Op die manier weet je zeker dat het deeg niet vast gaat plakken en kun je het na het uitrollen gemakkelijk oppakken.
Wanneer de temperatuur hoger of lager is, zal de gist gaan sterven. Welke soort meel heb je gebruikt? Als er speciale granen zijn gebruikt in het deeg, zal het deeg niet zo veel rijzen. Deze granen hebben namelijk minder gluten, waardoor het deeg de luchtbellen die het brood laten rijzen minder goed kan vasthouden.
Antwoord: Er zit teveel vocht in het brooddeeg. Dat kan door te veel water of door te vochtige ingrediënten zoals rozijnen. Voeg een beetje bloem toe aan het brooddeeg.
KitchenAid Artisan keukenmachine
Als je voor kwaliteit wilt gaan, dan is dit wat ons betreft de beste optie. De machine heeft geen moeite met het kneden van zwaarder deeg en is een duurzame investering voor langere tijd. Een aanrader dus! Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt met de Top 5 beste deegkneders.
Wrijvende bewegingen. De ontwikkeling van gluten wordt zeer sterk versneld en gemaximaliseerd door het deeg te kneden. Het glutennetwerk wordt vooral gevormd als lange wrijvende -deeg uit elkaar trekkende- bewegingen gemaakt worden door het deeg.
Handige warme plekjes om je kom met deeg of desem in te laten rijzen zijn: lege vaatwasser die nog warm is omdat hij net gelopen heeft. lege magnetron met een groot glas heet water ernaast. grote lege plastic opbergbox met deksel met een groot glas heet water ernaast.
Wanneer de oven gebruikt wordt als rijskast moet je zorgen dat de lucht in de oven voldoende vochtig is. Beter te vochtig dan te droog. Ook daar kan je werken met het afdekken van de kom waarin het deeg zit dat moet rijzen, maar tijdens de busrijs of narijs werkt dat niet goed.
De redenen dat je het deeg meerdere keren laat rijzen zijn: Het gashoudend vermogen van het deeg is pas na zo'n 120 à 240 minuten (afhankelijk van de kwaliteit van het meel/bloem) na de start van het mengen maximaal en dat is het beste moment om het brood te gaan bakken.
Re: Tips voor de Maxima spiraalkneder
Ik kneed mijn deeg, dat bestaat uit 50% tarwebloem, 25% tarwe volkorenmeel en 25% rogge volkorenmeel (plus nog wat donker moutmeel, melkpoeder, eigeel, zout en gist) met een hydratatie van 63%. Kneedtijd is in mijn geval 11 à 12 minuten.
Wanneer je beslag droog blijft, is er waarschijnlijk iets mis met de verhouding van de ingrediënten. Dit los je makkelijk op door simpelweg iets toe te voegen. Met wat vloeistof of een kleine hoeveelheid zachte boter is je deeg binnen no time weer flexibel. Artikel gaat verder onder de video.
Broodverbetermiddelen zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Deze grondstoffen zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Broodverbetermiddelen kunnen ook worden gebruikt als procesverbeteraar of versneller.