De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Voor een Chablis Grand Cru betaal je ongeveer 40-60 euro. Voor dit bedrag kun je misschien net een Premier Cru uit de rest van de Bourgogne vinden. Een Chambertin Grand Cru uit 2012, gemaakt door de familie Girourd uit Beaune, wordt verkocht voor 273 euro.
Het wijngebied Chablis vinden we in Noord-Frankrijk. Officieel hoort de streek tot de Bourgogne. Alle wijnen die er gemaakt worden zijn wit en altijd 100% van de Chardonnay gemaakt.
Eigenlijk zijn de meeste chablis witte wijnen houdbaar to zo'n 10-15 jaar (Grands en Premier) de gewone Chablis tot zo'n 3-4 jaar en de Petit zijn meer de Chablis wijnen die je gelijk kunt drinken als mooie jonge witte wijn.
Ontdek de wonderlijke wereld van de wijn.
Chablis is een Franse droge witte wijn met een beschermde oorsprongsbenaming afkomstig uit wijngaarden rond het stadje Chablis. De wijngaarden zijn gelegen op 4.870 hectare.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Voorbeelden zijn Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet. Voordeliger en zeker het proberen waard zijn wijnen uit de Mâconnais en Chalonnais zoals; Rully, Montagny, Givry, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé.
In Chablis zijn er 4 appellations en de Grand Cru maakt slechts 2% van het geheel. gemiddeld rendement mag 9.500 kg/ha bedragen. Uitgedrukt in hl mag het ren- dement niet groter zijn dan 54 hl/ha (butoir 64 hl/ha). Net zoals de 3 Musketiers eigenlijk met 4 waren, zo ook zijn de Grand Cru's niet met 7 maar met 8.
Hij begeleidt perfect adele gerechten van zeevruchten, zoals gambas, kreeften en langoesten. Dankzij zijn zuurheid en soepelheid kan hij ook perfect witte vlees zoals kalf en gevolgte begeleiden.
Met 87.750 euro is de Château d'Yquem 1811 de duurste witte wijn die ooit verkocht is. Sommelier Christian Vanneque is de nieuwe eigenaar van de wijn.
Pouilly Fumé, loire wijn
Pouilly Fumé komt uit het prachtige Pouilly-sur-Loire in het Noorden van Frankrijk.
Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Wijnen die je tussen de 10 en 20 jaar drinkt.
De wijnen waar je het meest op wilt focussen als beginnende verzamelaar, zijn krachtigere rode wijnen die gemakkelijk 10 of 20 jaar kunnen worden bewaard, zoals Cabernet Franc, Merlot, Super Toscanen uit Italië, Sangiovese en Malbec.
NOG EVEN BEWAREN OF DIRECT DRINKEN
Grote kans dat de wijn die je koopt al op dronk is. Met andere woorden: klaar om te drinken. Die wijnen kun je prima 1 - 3 jaar bewaren. Ze worden er alleen niet beter op: van geen verschil in smaak tot zelfs minder lekker.